Newsroom

Newsroom

Κίνδυνος να ανασταλούν όλες οι ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ

Οι 193 χώρες μέλη των Ηνωμένων Εθνών δεν έχουν καταφέρει να καταλήξουν σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό της επόμενης οικονομικής χρονιάς

AP181920798121

Οι 193 χώρες μέλη των Ηνωμένων Εθνών δεν έχουν μπορέσει ως εδώ να καταλήξουν σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό των ειρηνευτικών αποστολών την επόμενη οικονομική χρονιά και έχουν προθεσμία ως την 30ή Ιουνίου, όταν εκπνέει το οικονομικό έτος, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ενδέχεται να υπάρξει «πάγωμα όλων των αποστολών», ενημέρωσαν χθες Δευτέρα διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η ασυμφωνία οφείλεται κυρίως στην Κίνα και σε αφρικανικές χώρες, οι οποίες πολλαπλασίασαν τις αξιώσεις τους την τελευταία στιγμή. Ο προϋπολογισμός των ειρηνευτικών επιχειρήσεων – είναι περίπου είκοσι σε διεθνές επίπεδο και σε αυτές συμμετέχουν κάπου 100.000 κυανόκρανοι – ανέρχεται σε περίπου 6,5 δισεκ. δολάρια και καλύπτει κάθε έτος 12μηνη περίοδο από την 1η Ιουλίου.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε ψηφιακά, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, ο Ζαν-Πιερ Λακρουά, υπενθύμισε ότι ήδη την περασμένη χρονιά οι συνομιλίες μεταξύ των χωρών μελών είχαν αντιμετωπίσει περιπλοκές. Πάντως ολοκληρώθηκαν με την επίτευξη συμφωνίας την 23η Ιουνίου 2020, μία εβδομάδα πριν από την προθεσμία.

Φέτος, «αυτό που αποτελεί κίνδυνο είναι το ότι, για ένα ορισμένο διάστημα ως να υπάρξει απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για τους προϋπολογισμούς, οι αποστολές μας θα είναι αυστηρά περιορισμένες σε μέτρα για την προστασία του προσωπικού τους», είπε. Αυτή «είναι ανησυχητική πιθανότητα, ειδικά με δεδομένο πως στην πλειονότητά τους οι αποστολές μας δρουν σε περιβάλλοντα πολύ δύσκολα, προβληματικά και επικίνδυνα», εκτίμησε ο κ. Λακρουά.

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο για την απουσία συμφωνίας στη ΓΣ του ΟΗΕ, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, ο εκπρόσωπος του οργανισμού, ανέφερε ότι οι ειρηνευτικές αποστολές έχουν ήδη ειδοποιηθεί. Τους ζητήθηκε να καταρτίσουν σχέδια για την περίπτωση που χρειαστεί να διακοπούν, τόνισε ο εκπρόσωπος, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ελπίζουμε ότι (τα κράτη μέλη) θα καταλήξουν γρήγορα σε συμφωνία», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι εάν δεν το καταφέρουν, οι ειρηνευτικές αποστολές δεν θα μπορούν πλέον να κάνουν δαπάνες από 1ης Ιουλίου.

Σε τέτοια περίπτωση ο Γενικός Γραμματέας δεν θα μπορεί να προχωρά σε δαπάνες παρά μόνο για την ασφάλεια του στρατιωτικού, πολιτικού και αστυνομικού προσωπικού στις επιχειρήσεις των κυανόκρανων, θύμισε ο κ. Ντουζαρίκ.

«Η μείωση των επιχειρήσεων θα περιορίσει τη δυνατότητα των αποστολών να εκπληρώνουν την εντολή τους, που συνίσταται για παράδειγμα στην υποστήριξη των χωρών που τις φιλοξενούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού και την προστασία των αμάχων, μεταξύ άλλων», υπογράμμισε.

Ο προϋπολογισμός των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ είναι χωριστός από τον κανονικό προϋπολογισμό του (3,07 δισεκ. δολάρια) από τον Ιανουάριο ως τον Δεκέμβριο, ο οποίος επίσης μετατρέπεται συχνά σε αντικείμενο περίπλοκων και δύσκολων διαπραγματεύσεων που διαρκούν ως την ύστατη στιγμή.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη συμβολή στον προϋπολογισμό των ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ (≈28%)· ακολουθούν η Κίνα (15,2%) και η Ιαπωνία (8,5%).

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…