Κίνδυνος για παιδική παχυσαρκία η καραντίνα

Τα lockdown που επιβλήθηκαν σε όλο τον κόσμο για τον κορoνοϊό όχι μόνο ανέτρεψαν την καθημερινότητα των παιδιών, αλλά τα θέτουν σε κίνδυνο για παχυσαρκία, σύμφωνα με έρευνα.  

obesity children

 Εξαιτίας των lockdown τα σχολεία έκλεισαν, οι αθλητικές δραστηριότητες σταμάτησαν, όπως και οι ευκαιρίες για παιχνίδι έξω από το σπίτι. Αντί για όλα αυτά, επειδή τα παιδιά εγκλωβίστηκαν μέσα στους τέσσερις τοίχους, κατέφυγαν ακόμη περισσότερο στα video game και την τηλεόραση.   

Σύμφωνα με έρευνα παρατήρησης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Obesity, τα lockdown μπορεί να θέτουν τα παιδιά σε μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Η μελέτη ανέλυσε τη συμπεριφορά 41 παιδιών με παχυσαρκία, κατά τη διάρκεια του lockdown στη Βερόνα της Ιταλίας, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.  

 Πρόκειται για ανήλικους που μετείχαν ήδη σε πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας και από πέρυσι καταγράφονταν οι συνήθειές τους. Τα παιδιά αυτά συμπλήρωναν τακτικά ειδικά ερωτηματολόγια, σχεδιασμένα έτσι ώστε να εκμαιεύσουν πώς τα πηγαίνουν με τους παράγοντες κινδύνους για παχυσαρκία.   Σε σύγκριση με πέρυσι, διαπιστώθηκε ότι κατά τη διάρκεια του lockdown τα παιδιά αυτά έτρωγαν ένα επιπλέον γεύμα την ημέρα και κοιμούνταν μισή ώρα παραπάνω. 

Επιπλέον, περνούσαν 5 ώρες παραπάνω μπροστά στις οθόνες- από ό,τι συνήθως- είτε για εκπαιδευτικούς σκοπούς, είτε για να είναι σε επαφή με τους φίλους τους.   Η έρευνα έδειξε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια του lockdown αυτά τα παιδιά έτρωγαν σημαντικά περισσότερο πρόχειρο φαγητό και κόκκινο κρέας, ενώ η σωματική δραστηριότητά τους ήταν κατά 2 ώρες λιγότερη καθημερινά σε σύγκριση με πέρυσι.  

 Αυτές οι αλλαγές στη συμπεριφορά τους είναι τα ίδια προειδοποιητικά σημάδια για την παιδική παχυσαρκία που μελετούν ερευνητές εδώ και χρόνια. Ο Μάιλς Φέιθ- καθηγητής του πανεπιστημίου του Μπάφαλο και ένας από τους συγγραφείς της έρευνας- σημείωσε ότι αυτά τα χαρακτηριστικά είναι παρόμοια με εκείνα που παρατηρούνται στην αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.  

 Σημείωσε πάντως ότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης, οπότε είναι δύσκολο να καταδείξει την άμεση σχέση των δύο φαινομένων, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να διατυπωθεί επίσημα ότι τα lockdown προκαλούν παχυσαρκία.   

(Με πληροφορίες από CNN) 
 

Τέμπη: «62 κλείστε πόρτες, είμαστε έτοιμοι» – Νέο σοκαριστικό βίντεο από τη στιγμή της σύγκρουσης

Τέμπη

Τέμπη: «62 κλείστε πόρτες, είμαστε έτοιμοι» – Νέο σοκαριστικό βίντεο από τη στιγμή της σύγκρουσης

Ένα χρόνο μετά τη τραγωδία στα Τέμπη έρχεται στο φως της δημοσιότητας ακόμα ένα βίντεο…

Αμετανόητος ο Καραμανλής για Τέμπη: Συνεχίζει να επαινεί τον εαυτό του για την παραίτηση

5820786

Αμετανόητος ο Καραμανλής για Τέμπη: Συνεχίζει να επαινεί τον εαυτό του για την παραίτηση

Ο Κώστας Καραμανλής σε δήλωση του αναφέρει ότι «Η προσωπική μου οδύνη και η συναίσθηση…