Κίνδυνος για black-out το Πάσχα: Στα όρια βρέθηκε το σύστημα την 25η Μαρτίου

Συνεδριάζει αύριο η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων

Ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα αναδεικνύει ρεπορτάζ της Καθημερινής που δημοσιεύτηκε σήμερα Πέμπτη, και αφορά το ενδεχόμενο η χώρα να αντιμετωπίσει προβλήματα στην ηλεκτροδότηση τις ημέρες του Πάσχα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων που συγκαλεί η ΡΑΕ οι αρμόδιοι φορείς θα επιχειρήσουν να βρουν λύσεις που θα αποτρέψουν τον υψηλό κίνδυνο για μπλακ άουτ το διήμερο Κυριακής και Δευτέρας του Πάσχα.

Στα μέτρα που αναμένεται να συζητηθούν είναι το «ψαλίδι» στην παραγωγή των ΑΠΕ που ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες μπορεί να φτάσει και στο 50%, το «μαχαίρι» στις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και πρόσθετα έκτακτα μέτρα.

Όπως αναφέρει το άρθρο που υπογράφει η Χρύσα Λιάγγου, ο κίνδυνος αυτός παραδοσιακά προερχόταν από την αδυναμία της παραγωγής να καλύψει τη ζήτηση κυρίως σε περιόδους παρατεταμένου καύσωνα και το κατ’ εξοχήν μέτρο αντιμετώπισης ήταν οι εκ περιτροπής διακοπές καταναλώσεων, ωστόσο, το πρόβλημα τα τελευταία δύο χρόνια με την αυξημένη διείσδυση της διάσπαρτης και ευμετάβλητης παραγωγής των ΑΠΕ συμβαίνει να εμφανίζεται και σε περιόδους χαμηλής ζήτησης, όπως η τρέχουσα, όπου η διαχείριση της ευστάθειας του συστήματος αποτελεί καθημερινή άσκηση για τον ΑΔΜΗΕ.

Στα όρια βρέθηκε το σύστημα την 25η Μαρτίου

Οι πληροφορίες της Καθημερινής αναφέρουν επίσης ότι το σύστημα βρέθηκε πολύ κοντά στο μπλακ άουτ την 25η Μαρτίου, ημέρα αργίας με χαμηλά φορτία και υψηλή παραγωγή φωτοβολταϊκών λόγω ηλιοφάνειας και κρατήθηκε όρθιο με περικοπές της παραγωγής ΑΠΕ για κάποιες ώρες.

Τι θα γίνει το Πάσχα;

Ο κίνδυνος αυτός εκτιμάται από τον ΑΔΜΗΕ ως ακόμη υψηλότερος τις ημέρες του Πάσχα καθώς οι καταναλώσεις κινούνται ήδη σε χαμηλά επίπεδα και αναμένεται βάσει ιστορικών προβλέψεων για τη συγκεκριμένη περίοδο να κάνουν «βουτιά». «Αν έχουμε ανέμους πέντε μποφόρ και λιακάδα, η παραγωγή ΑΠΕ μπορεί να φτάσει στα 5.000 μεγαβάτ, ενώ το φορτίο δεν θα είναι πάνω από 2.000 μεγαβάτ. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να περικόψουμε το 50% της παραγωγής ΑΠΕ για να αποφύγουμε το μπλακ άουτ», αναφέρει στην «Κ» αρμόδιο στέλεχος του ΑΔΜΗΕ.

Ενα ακόμη μέτρο που εξετάζεται είναι η μείωση των εισαγωγών, κάτι που εφαρμόστηκε τις προηγούμενες ημέρες προκειμένου να σταθεροποιηθεί το σύστημα στη Β. Ελλάδα. Από τη Βέροια μέχρι τη Θράκη συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλονίκης, η παραγωγή των διάσπαρτων φωτοβολταϊκών ήταν τόσο υψηλή και η κατανάλωση τόσο χαμηλή που μόλις 50 μεγαβάτ καλύπτονταν από το σύστημα και χρειάστηκε για κάποιες ώρες να κοπούν εισαγωγές για να μην υπάρξει μπλακ άουτ.

Συγχαρητήρια Μακρόν σε Ερντογάν: Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μαζί τεράστιες προκλήσεις

Συγχαρητήρια Μακρόν σε Ερντογάν: Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μαζί τεράστιες προκλήσεις

Ο Εμανουέλ Μακρόν συνεχάρη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επανεκλογή του στην προεδρία της…