Κίνδυνοι μετάλλαξης του MERS και πανδημίας λόγω Ραμαζανιού

Το γεγονός ότι ένας στους τρεις ασθενείς που προσβάλλεται από τον κορονοϊό εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού και τελικά πεθαίνει,…

rt coronavirus mi 130531 wblog

Το γεγονός ότι ένας στους τρεις ασθενείς που προσβάλλεται από τον κορονοϊό εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού και τελικά πεθαίνει, αλλά και η ραγδαία εξάπλωση των κρουσμάτων MERS στη Μέση Ανατολή εγείρει φόβους για μετάλλαξη του ιού. Για τους ειδικούς, τα αεροπορικά ταξίδια ευνοούν την ταχύτατη μετάδοση του ιού, ο οποίος πλέον βρίσκεται και στην Ευρώπη. Η ιατρική κοινότητα υποστηρίζει ότι δυνητικά ο κορονοϊός μπορεί να μεταλλαχθεί και να γίνει ακόμα πιο επικίνδυνος.

Εκτός από τη Σαουδική Αραβία, κρούσματα έχουν καταγραφεί επίσης σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Κατάρ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Τυνησία και Ελλάδα. Οι περισσότεροι ασθενείς είχαν άμεση σχέση με τη Μέση Ανατολή. Η απειλή του MERS έχει αναγνωριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως ο σοβαρότερος κίνδυνος για την δημόσια υγεία. «Οι γνώσεις μας γι’ αυτόν τον ιό είναι πολύ περιορισμένες δεδομένου και του μεγέθους αυτής της δυνητικής απειλής», αναφέρει η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μάργκαρετ Τσαν. Στη Μέση Ανατολή, οι υγειονομικές αρχές εκφράζουν φόβους για έξαρση των κρουσμάτων του MERS με αφορμή το Ραμαζάνι που αρχίζει τον Ιούλιο, καθώς εκατομμύρια μουσουλμάνων θα επισκεφθούν τη Σαουδική Αραβία, γενέτειρα του Ισλάμ. 

Την ίδια ώρα, προκειμένου να μην έρθει σε ρήξη με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αλλά και να μην γίνει η χώρα του… περίγελος στην διεθνή κοινότητα, ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας «καρατόμησε» τον υπουργό Υγείας της χώρας με το επιχείρημα ότι δεν χειρίστηκε σωστά την κρίση αναφορικά με τον  επικίνδυνο κορονοϊό MERS, τον επονομαζόμενο ως «SARS της Μέσης Ανατολής». Ο Αμπντάλα αλ Ράμπια αντικαταστάθηκε από τον υπουργό Εργασίας της Σαουδικής Αραβίας, Αντελ μπιν Μοχάμαντ Φακίχ ο οποίος πλέον θα έχει και τα δύο χαρτοφυλάκια.
 
Δύο χρόνια αφότου εμφανίστηκε ο κορονοϊός MERS στην Σαουδική Αραβία, οι σαουδαραβικές αρχές βρέθηκαν υπόλογες στην διεθνή κοινότητα για ελλιπείς χειρισμούς σε ό,τι αφορά την ραγδαία εξάπλωση των κρουσμάτων του κορονοϊού. Η πρώτη τους κίνηση ήταν να αποπέμψουν τον υπουργό Υγείας της χώρας με το επιχείρημα ότι απέκρυβε τις πραγματικές διαστάσεις της επιδημίας του MERS. Για το περιοδικό «Time», oι Σαουδάραβες βρέθηκαν σε δεινή θέση καθώς, μέχρι σήμερα, δεν έχουν πραγματοποιήσει ούτε ένα εργαστηριακό τεστ προκειμένου να δουν αν έχει μεταλλαχθεί ο επικίνδυνος κορονοϊός, με τις καμήλες να είναι πιθανότατα οι φορείς μετάδοσής του.
 
Tην ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωνε ότι τα κρούσματα του κορονοϊού MERS, παγκοσμίως ανέρχονται σε 243, μόνο στη Σαουδική Αραβία έφταναν τα 261, ενώ τα θανατηφόρα κρούσματα σε όλο τον κόσμο ανήλθαν στα 79. Το υπουργείο Υγείας της Σαουδικής Αραβίας δεν ενημέρωνε σωστά τον ΠΟΥ, επισημαίνουν τα αμερικανικά δίκτυα. Σύμφωνα με το αραβόφωνο δίκτυο «Al Arabiya», η έξαρση των κρουσμάτων στη χώρα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα ελλιπή μέτρα προστασίας των πολιτών που είχε λάβει το υπουργείο Υγείας της χώρας. Για το «Al Arabiya», οι σαουδαραβικές αρχές είχαν βάλει προ καιρού στο… «μάτι» τον αποπεμφθέντα υπουργό, ο οποίος έκανε «όνομα» στην πατρίδα του ως ένας από τους καλύτερους νευροχειρουργούς με ειδίκευση στις επεμβάσεις διαχωρισμού των σιαμαίων.

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…