Κινδυνεύουν ζωές νεφροπαθών στη Σαντορίνη - Μένουν χωρίς αιμοκάθαρση

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος, ζητά από το υπουργείο Υγείας να λάβει μέτρα για να βρεθεί άμεσα λύση

NewsRoom 04/12/2019 | 12:53

Επείγον υπόμνημα προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας απέστειλε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος, με θέμα τους 18 νεφροπαθείς που βρίσκονται στη Σαντορίνη και αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο, καθώς κλείνει η ιδιωτική κλινική η οποία τους εξυπηρετούσε.

Στις 9 Δεκεμβρίου εκπνέει και η ολιγοήμερα παράταση η οποία δόθηκε από τους ιδιοκτήτες του κτιρίου, μετά από τις παρακλήσεις των ασθενών, των συγγενών τους και τοπικών φορέων.

Οι ασθενείς δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα αιμοκάθαρσης στο νησί τους και για τον λόγο αυτό ο βουλευτής ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να δώσει άμεσα λύση στο σοβαρό αυτό θέμα.

Ολόκληρο το κείμενο του υπομνήματος:

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται 18 νεφροπαθείς της Σαντορίνης που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, καθώς η ιδιωτική νεφρολογική κλινική στην οποία οι εν λόγω ασθενείς εξυπηρετούνται, κλείνει, λόγω έξωσης από το κτίριο που στεγάζεται. Σε λίγες ημέρες (9 Δεκεμβρίου ) εκπνέει και η ολιγοήμερη παράταση η οποία δόθηκε από τους ιδιοκτήτες του κτιρίου, μετά από τις παρακλήσεις των ασθενών, των συγγενών τους και τοπικών φορέων.

Σημειώνεται ότι στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας υπάρχει εδώ και πολύ καιρό μια μικρή μονάδα αιμοκάθαρσης τεσσάρων θέσεων, η οποία όμως δε λειτούργησε ποτέ, καθώς οι κατά καιρούς διαγωνισμοί για πρόσληψη νεφρολόγου απέβησαν άγονοι, λόγω του γνωστού προβλήματος έλλειψης στέγης που αποτρέπει τους γιατρούς να στελεχώσουν επαρκώς τις μονάδες του νοσοκομείου Θήρας. Παρότι η διοίκηση του νοσοκομείου είχε από το περασμένο καλοκαίρι ξεκινήσει εξωτερική συνεργασία με ιδιώτη νεφρολόγο, με τη λήξη της τουριστικής περιόδου ο εν λόγω γιατρός έφυγε από τη Σαντορίνη.

Για να μπορέσει να εξυπηρετήσει και τους 18 ασθενείς αυτή τη στιγμή η συγκεκριμένη μονάδα με αυτή τη δυναμικότητα, θα πρέπει να λειτουργήσει σε δύο τουλάχιστον βάρδιες. Είναι απόλυτη ανάγκη να αποσπαστεί άμεσα τουλάχιστον ένας νεφρολόγος και να ξεκινήσει η λειτουργία της μονάδας, γιατί σε αντίθετη περίπτωση τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η υγεία των 18 ασθενών.

Κατόπιν των ανωτέρω ζητάμε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προβεί σε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να βρεθεί λύση για τους νεφροπαθείς της Σαντορίνης και να προχωρήσει στην απόσπαση ενός τουλάχιστον νεφρολόγου, προκειμένου να λειτουργήσει άμεσα η μονάδα.

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.