ΚΙΝΑΛ: Ποια σενάρια εμπλέκουν Παπανδρέου – Το νέο τοπίο μετά την παραίτηση Γεννηματά

Άγνωστο το πως θα επιλέξουν να επανα-τοποθετηθούν οι πολιτικοί παίκτες στη εσωκομματική σκακιέρα του ΚΙΝΑΛ μετά και την αποχώρηση της «βασίλισσας»

4856916

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση της εσπευσμένης εισόδου της Προέδρου τους ΚΙΝΑΛ στο νοσοκομείο αργά χθες το απόγευμα. 

«Η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας μου που απαιτεί νοσηλεία και αντιμετώπιση, με υποχρεώνει να μην συμμετάσχω ως υποψήφια στην εκλογική διαδικασία για την εκλογή Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Ως Πρόεδρος μέχρι την ανάδειξη νέας ηγεσίας αλλά και ως βουλευτής μετά, προτεραιότητα μου παραμένει η ενότητα και η προοπτική της παράταξης», ήταν το μήνυμα που έστειλε η Φώφη Γεννηματά από το νοσοκομείο προκαλώντας παγωμάρα στη βάση της παράταξης αλλά και έκτακτες συσκέψεις στα επιτελεία των υποψηφίων.

Δίπλα στα μηνύματα συμπαράστασης των υποψηφίων Νίκου Ανδρουλάκη, Χάρη Καστανίδη και Ανδρέα Λοβέρδου για την Προεδρεία του ΚΙΝΑΛ, ξεδιπλώθηκε μια έντονη παρασκηνιακή διαμάχη που έβαλε στο πολιτικό τραπέζι των συζητήσεων το σενάριο αναβολής των προγραμματισμένων εσωκομματικών εκλογών (5 και 12 Δεκεμβρίου), αλλά ακόμα και τη πιθανότητα ύπαρξης ενός νέου υποψηφίου, που θα καταφέρει να υπερβεί τα εσωκομματικά μαχαιρώματα και τις φυγόκεντρες τάσεις της επόμενης ημέρας.

Μάλιστα, είναι αρκετές οι φωνές που επαναφέρουν τον Γιώργο Παπανδρέου στο επίκεντρο των συζητήσεων, εκτιμώντας ότι μπορεί να επιτελέσει έναν ρόλο που θα εγγυηθεί την ενότητα και την ομαλότητας ως προς την διεξαγωγή των εκλογών.

Προς αναβολή οι εκλογές στο ΚΙΝΑΛ;

Όπως ήταν φυσικό, η απόσυρση της προέδρου προκάλεσε ένα ντόμινο πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ, με την πρώτη παρασκηνιακή διαμάχη να αφορά την προγραμματισμένη ημερομηνία διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών.

Πολλές ήταν οι παρασκηνιακές φωνές που εκτίμησαν ότι θεωρείται ως φυσικό και επόμενο μιας τέτοιας απρόσμενης εξέλιξης, η εκλογική κάλπη να στηθεί κάποιες μέρες αργότερα, βάζοντας μπροστά την ανάγκη να δοθεί επιπλέον χρόνος ακόμα και για νέες υποψηφιότητες δεδομένου του πολιτικού κενού στον χώρο των προεδρικών που αφήνει η έξοδος της Γεννηματά από την προεκλογική κούρσα.

Μέχρι στιγμής, βέβαια, ορισμένες βάσιμες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά αλλαγή και οι κάλπες θα στηθούν όπως έχει αποφασιστεί στις 5 και 12 Δεκεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, τον τελευταίο λόγο έχει η ΕΔΕΚΑΠ, η οποία μπορεί να εξετάσει κάθε θέμα και να κάνει τις ανάλογες εισηγήσεις στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή για τη λήψη οριστικών αποφάσεων.

Ανακάτεμα εσωκομματικής τράπουλας – Τι θα κάνουν οι προεδρικοί 

Το δεύτερο ερώτημα που προέκυψε μετά τις απρόσμενες εξελίξεις, αφορά το πως θα κινηθούν τα στελέχη και τα μέλη του ΚΙΝΑΛ που στήριζαν την Φώφη Γεννηματά. Προς στιγμή, τα χαρτιά ολονών παραμένουν κλειστά, με τους τρεις υποψηφίους να ξεκινούν μια επιχείριση αλίευσις ψήφων από ακροατήρια στελεχών και βάσης που είχαν αναφορά στην Πρόεδρο του Κιναλ.

Επίσης, παραμένει απορίας άξιον αν ο σταυρός προτίμησης μελών και στελεχών για τον επόμενο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ θα επηρεαστεί μόνο από την πολιτική καμπάνια των υποψηφίων, ή αν θα παρέμβει δημόσια η Φώφη Γεννηματά δίνοντας τη στήριξή της σε έναν από τους τρεις υποψηφίους.

Σε κάθε περίπτωση, το νέο στοιχείο είναι ότι αν παραμείνουν τρεις οι υποψηφιότητες για προεδρεία, το πλέον πιθανό σενάριο είναι να έχουμε νικητή από τον πρώτο γύρο των εκλογών, ενώ το βασικό ερώτημα παραμένει το εάν και που θα δώσει τη στήριξή της η κ. Γεννηματά.

Η ανάγκη για ενότητα και ο ρόλος του Παπανδρέου 

Ένα βασικό ερώτημα που πρέπει άμεσα να απαντηθεί από το ΚΙΝΑΛ αφορά το ποιος θα εγγυηθεί την ενότητα και την ομαλότητας ως προς την διεξαγωγή των εκλογών

Για το θέμα αυτό, διάφορες πολιτικές φωνές πίεσαν να μπει στο τραπέζι το όνομα του Γιώργου Παπανδρέου, κάνοντας την εκτίμηση ότι σε αυτές τις κρίσιμες ώρες για το ΚΙΝΑΛ, ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του κόμματος μπορεί να είναι ο εγγυητής της ενότητας και μιας ομαλής εκλογικής διαδικασίας.

Βέβαια, δεν είναι λίγοι εκείνου που θα έβλεπαν στο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου τη λύση, όχι μόνο προεκλογικά, αλλά και προς την επόμενη ημέρα, ασκώντας πιέσεις για την εκ νέου ανάληψη της προεδρείας του ΚΙΝΑΛ.

Αυτό διότι συμφωνούν με την κ. Γεννηματά ότι υπάρχει μεγάλη πολιτική ανάγκη για «ενότητα και η προοπτική της παράταξης» ώστε να μη βρεθεί αντιμέτωπο το ΚΙΝΑΛ με φυγόκεντρες τάσεις την επόμενη μέρα των εσωκομματικών εκλογών. 

Υπενθυμίζεται βέβαια, ότι πολύ πρόσφατα το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, καθώς και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ), διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες και τα δημοσιεύματα περί εμπλοκής του Γιώργου Παπανδρέου στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ.

Βρισκόμαστε όμως πλέον σε μια νέα μέρα, και είναι άγνωστο το πως θα επιλέξουν να επανα-τοποθετηθούν οι πολιτικοί παίκτες στη εσωκομματική σκακιέρα του ΚΙΝΑΛ μετά και την αποχώρηση της «βασίλισσας».

 

Κασσελάκης: Πάρτι γενεθλίων στου Ψυρρή μετά το τέλος της θητείας του – Τα δώρα και η τούρτα (Video – Photos)

kasselakis genethlia 8

Κασσελάκης: Πάρτι γενεθλίων στου Ψυρρή μετά το τέλος της θητείας του – Τα δώρα και η τούρτα (Video – Photos)

Ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε μεγάλο πάρτι γενεθλίων για τα 36 του χρόνια απόψε (29/03) σε…