Newsroom

Newsroom

Κίνα: Πάνω από 50 νέοι θάνατοι από κορονοϊό στη Σαγκάη

Σε κατάσταση συναγερμού και το Πεκίνο λόγω της αύξησης των κρουσμάτων - Φόβοι για επιβολή lockdown

AP22095136182067 2

Ο απολογισμός των θυμάτων του τρέχοντος ξεσπάσματος της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη Σαγκάη έφθασε σήμερα τους 138 νεκρούς παρά το lockdown, καθώς οι αρχές στην κινεζική οικονομική πρωτεύουσα ανακοίνωσαν 51 θανάτους τις προηγούμενες 24 ώρες, αριθμό άνευ προηγουμένου για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

Εξάλλου ανέφεραν πως το ίδιο διάστημα επιβεβαιώθηκαν σχεδόν 19.500 κρούσματα του νέου κορονοϊού (επακριβώς 19.455, τα 2.472 με συμπτώματα και τα 16.983 ασυμπτωματικά). Σε όλη την Κίνα, ανακοινώθηκε πως επαληθεύτηκαν 2.666 κρούσματα, εξ αυτών 14 στο Πεκίνο.

Στα νοσοκομεία όλης της χώρας νοσηλεύονται 29.178 ασθενείς με την COVID-19, σύμφωνα με τους αριθμούς της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, όπως μεταδίδοουν ξένα πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η γιγαντιαία ασιατική χώρα, αντιμέτωπη τις τελευταίες εβδομάδες με τη χειρότερη έξαρση της επιδημίας από την εκδήλωση της υγειονομικής κρίσης πριν από δύο χρόνια και πλέον, έχει θέσει υπό αυστηρό περιορισμό από τις αρχές Απριλίου σχεδόν το σύνολο των 25 εκατομμυρίων κατοίκων της οικονομικής πρωτεύουσάς της, της Σαγκάης, εστίας της μόλυνσης. Από τις αρχές Μαρτίου, στο μεγαλύτερο κινεζικό αστικό κέντρο έχουν επιβεβαιωθεί κάπου μισό εκατομμύριο μολύνσεις.

Από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, που ταυτοποιήθηκε αρχικά στην κεντρική Κίνα στα τέλη του 2019, το Πεκίνο έχει καταφέρει –τουλάχιστον σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα– να κρατήσει τον απολογισμό των θυμάτων λίγο κάτω από τους 5.000 νεκρούς (επακριβώς στους 4.776) και τον αριθμό των μολύνσεων γύρω στις 200.000 συνολικά. Οι αριθμοί αυτοί, θεαματικά κατώτεροι από αυτούς που ανακοινώνονται σε διεθνές επίπεδο, θεωρούνται γενικά πολύ υποτιμημένοι.

Σε κατάσταση συναγερμού το Πεκίνο

Το Πεκίνο βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού σήμερα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού, με μια εκστρατεία διενέργειας τεστ να έχει ξεκινήσει στην κινεζική πρωτεύουσα και τους κατοίκους να κάνουν προμήθειες ανησυχώντας για την επιβολή lockdown.

Οι κάτοικοι του Πεκίνου φαίνεται να φοβούνται για το ενδεχόμενο επιβολής lockdown όπως αυτό που ισχύει στη Σαγκάη, με τους 25 εκατομμύρια κατοίκους της πόλης να βρίσκονται κλεισμένοι στα σπίτια τους από τις αρχές Απριλίου.

Σήμερα το πρωί στο Πεκίνο σχηματίζονταν ουρές εκατοντάδων ανθρώπων οι οποίοι περίμεναν για να υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ. Από την Παρασκευή έχουν εντοπιστεί στην κινεζική πρωτεύουσα 47 κρούσματα, περισσότερα από τα μισά στη συνοικία Τσαογιάνγκ.

Οι αρχές της συνοικίας αυτής, όπου ζουν περίπου 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι, ζήτησαν από τους κατοίκους να περιορίσουν τις δημόσιες δραστηριότητές τους και να αναβάλουν τα ιδιαίτερα μαθήματα στα σπίτια. Τα περισσότερα σχολεία, καταστήματα και γραφεία παραμένουν ανοικτά.

Στη Τσαογιάνγκ ζουν κυρίως πλούσιοι Κινέζοι, ενώ εκεί βρίσκονται ξένες πρεσβείες, γραφεία πολυεθνικών και μεγάλοι χώροι διασκέδασης.

«Το τρέχον ξέσπασμα στο Πεκίνο εξαπλώνεται σιωπηλά από άγνωστες ακόμη πηγές και μεταδίδεται γρήγορα», προειδοποίησε χθες Κυριακή αξιωματούχος των δημοτικών αρχών.

Οι αρχές της Τσοαγιάνγκ τόνισαν χθες ότι η κατάσταση είναι «σοβαρή και δύσκολη» και ότι πρέπει να ληφθούν έκτακτα μέτρα για να ανασχεθεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Περισσότερα από δέκα κτίρια στη συνοικία έχουν τεθεί σε lockdown, ενώ όλοι οι κάτοικοι θα υποβληθούν ξανά σε διαγνωστικό τεστ την Τετάρτη και την Παρασκευή.

Οι κάτοικοι του Πεκίνου, φοβούμενοι μια επανάληψη του σεναρίου της Σανγκάης, σπεύδουν μαζικά στα σούπερ μάρκετ για να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης ή κάνουν μαζικές παραγγελίες στο διαδίκτυο.

Προς το παρόν στην κινεζική πρωτεύουσα δεν παρατηρείται έλλειψη φρέσκων προϊόντων ή ειδών πρώτης ανάγκης.

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

profile player 960x540 25

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

Για την περίοδο που πάλευε με τον καρκίνο μίλησε η Δώρα Χρυσικού, αποκαλύπτοντας μια ιστορία…

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…