Κίνα: Κατ' οίκον περιορισμός "αντιφρονούντων" συγγραφέων κατά την επίσκεψη Κέρι

Ένα ζευγάρι Κινέζων συγγραφέων βρέθηκαν αιχμάλωτοι στο ίδιο τους το σπίτι, όταν αστυνομικοί τους έθεσαν υπό κατ’οίκον περιορισμό, κατά τη διάρκεια…

chinese police

Ένα ζευγάρι Κινέζων συγγραφέων βρέθηκαν αιχμάλωτοι στο ίδιο τους το σπίτι, όταν αστυνομικοί τους έθεσαν υπό κατ’οίκον περιορισμό, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, στο Πεκίνο.

Η συγγραφέας Τσέριν Γουέσερ κατήγγειλε στο πρακτορείο Reuters ότι η ίδια και ο συγγραφέας σύζυγός της Γουάνγκ Λιξιόνγκ, εμποδίστηκαν να φύγουν από το σπίτι τους μετά την επιστροφή τους από ταξίδι στα βόρεια της χώρας.

Η συγγραφέας έχει ενοχλήσει το κινεζικό καθεστώς επειδή υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Θιβετιανών, ενώ ο σύζυγός της έχει γράψει αρκετά βιβλία για το Θιβέτ. Τον Μάρτιο το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ βράβευσε την κ. Γουέσερ με το διεθνές βραβείο Κουράγιου για τις γυναίκες, αλλά οι κινεζικές αρχές δεν της επέτρεψαν να ταξιδέψει στις ΗΠΑ για να το παραλάβει, όπως είπε η ίδια.

Ο Τζον Κέρι βρίσκεται στο Πεκίνο μαζί με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ για τις ετήσιες συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών αναφορικά με οικονομικά και πολιτικά ζητήματα. Η κ. Γουέσερ είπε ότι παγιδεύτηκε στο σπίτι μετά από πρόσκληση που δέχτηκε από την αμερικάνικη πρεσβεία να παρακαθίσει σε δείπνο με Αμερικανό αξιωματούχο.

​Οι κρατικές υπηρεσίες ασφάλειας δήλωσαν ότι ο λόγος εγκλεισμού είναι μυστικός, όμως, η συγγραφέας πιστεύει ότι συνέβη για να την αποτρέψουν από το να παρευρεθεί στο δείπνο. Η Κίνα κατέλαβε το Θιβέτ το 1950 και από τότε εφαρμόζει σκληρή πολιτική καταστολής. Το Πεκίνο συνηθίζει να συλλαμβάνει ακτιβιστές ή να τους περιορίζει στα σπίτια τους, όταν αναμένονται επισκέψεις αξιωματούχων, δημόσιες εκδηλώσεις ή επέτειοι σημαντικών γεγονότων.

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…