Κίνα: Αρνείται ότι θέλει να προμηθεύσει όπλα στη Ρωσία

"Δεν δεχόμαστε να επικρίνουν οι ΗΠΑ τις σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τη Ρωσία και ακόμη λιγότερο να ασκούν πιέσεις και καταναγκασμούς", δήλωσε ο Ουάνγκ Ουενμπίν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η κινεζική κυβέρνηση αρνήθηκε ότι θέλει να προμηθεύσει όπλα στη Ρωσία για να υποστηρίξει τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, όπως υποστήριξε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

“Δεν δεχόμαστε να επικρίνουν οι ΗΠΑ τις σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τη Ρωσία και ακόμη λιγότερο να ασκούν πιέσεις και καταναγκασμούς”, δήλωσε ο Ουάνγκ Ουενμπίν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, σήμερα Δευτέρα (20/2), κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι “διαδίδει ψευδείς πληροφορίες”.

Χθες, Κυριακή (19/2) ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε προειδοποιήσει πως η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να παράσχει όπλα στη Ρωσία, αφού συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι στο Μόναχο, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια.

“Μιλήσαμε για τον πόλεμο που διεξάγεται από τη Ρωσία και για τις ανησυχίες που έχουμε όσον αφορά το γεγονός ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να παράσχει θανατηφόρα υποστήριξη στη Ρωσία”, δήλωσε ο Μπλίνκεν μιλώντας στο CBS.

Ερωτηθείς τι θα σήμαινε αυτό συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας απάντησε: “Κυρίως όπλα”.

Ο Μπλίνκεν προειδοποίησε για “τις συνέπειες” που θα είχε για την Κίνα η προσφορά “υλικής υποστήριξης” στη Ρωσία στον πόλεμο που η τελευταία διεξάγει στην Ουκρανία ή η παροχή σ’ αυτή βοήθεια για να ξεφύγει από τις δυτικές κυρώσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων γι’ αυτή τη συνομιλία.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, η οποία ήταν παρούσα το Σάββατο (18/2) στη διάσκεψη του Μονάχου, είχε επίσης αμφισβητήσει την ουδέτερότητα της Κίνας. Οι ΗΠΑ “ανησυχούν για το γεγονός ότι το Πεκίνο από την αρχή του πολέμου έχει εμβαθύνει τις σχέσεις του με τη Μόσχα”, υπογράμμισε η Χάρις.

“Κάθε διάβημα της Κίνας με στόχο να παράσχει θανατηφόρα υποστήριξη στη Ρωσία το μόνο που θα επιτύγχανε θα ήταν να ανταμείψει την επίθεση, να συνεχιστούν οι φόνοι και να υπονομευθεί περαιτέρω μια τάξη βασισμένη στους κανόνες”, προειδοποίησε η αντιπρόεδρος.

“Καλούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες να σκεφτούν σοβαρά τις δικές τους ενέργειες και να κάνουν περισσότερα για να ηρεμήσουν την κατάσταση, να προωθήσουν την ειρήνη και τον διάλογο, να πάψουν να επιρρίπτουν το λάθος στους άλλους και να διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες”, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

“Η θέση της Κίνας στο θέμα της Ουκρανίας μπορεί να συνοψιστεί σε μία φράση, η οποία είναι να ενθαρρύνει την ειρήνη και να προωθεί το διάλογο”, επέμεινε ο Κινέζος εκπρόσωπος.

Ο Παπαθανάσης προσπαθεί να «ξεγλιστρήσει» και το παίζει θύμα «επίθεσης δολοφονίας χαρακτήρα

Ο Παπαθανάσης προσπαθεί να «ξεγλιστρήσει» και το παίζει θύμα «επίθεσης δολοφονίας χαρακτήρα

Για «επίθεση δολοφονίας χαρακτήρα», μίλησε ο Νίκος Παπαθανάσης στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 προσπαθώντας να απαντήσει…

Αποκάλυψη εκτάκτως αυτό το Σάββατο στο Documento: Έκρυψε την περιουσία του για να μην την κατασχέσουν– Μαζί το Docville

Αποκάλυψη εκτάκτως αυτό το Σάββατο στο Documento: Έκρυψε την περιουσία του για να μην την κατασχέσουν– Μαζί το Docville

Δόλιος και μπαταχτσής ο υπουργός Νικόλαος Παπαθανάσης που πουλάει ανάπτυξη

Φρικιαστική γυναικοκτονία στο Περού: Ένας 19χρονος έκαψε ζωντανή την φίλη του όταν του ζήτησε να χωρίσουν

Φρικιαστική γυναικοκτονία στο Περού: Ένας 19χρονος έκαψε ζωντανή την φίλη του όταν του ζήτησε να χωρίσουν

Η Κατερίνε Γκόμες, 18 ετών, είχε εισαχθεί το περασμένο Σάββατο σε νοσοκομείο, με εγκαύματα στο…