Κίνα: Αρνείται ότι θέλει να προμηθεύσει όπλα στη Ρωσία

"Δεν δεχόμαστε να επικρίνουν οι ΗΠΑ τις σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τη Ρωσία και ακόμη λιγότερο να ασκούν πιέσεις και καταναγκασμούς", δήλωσε ο Ουάνγκ Ουενμπίν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

1440x810 cmsv2 0440f077 cd19 5e56 b14d 2f4a09be36ea 6543504

Η κινεζική κυβέρνηση αρνήθηκε ότι θέλει να προμηθεύσει όπλα στη Ρωσία για να υποστηρίξει τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, όπως υποστήριξε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

“Δεν δεχόμαστε να επικρίνουν οι ΗΠΑ τις σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τη Ρωσία και ακόμη λιγότερο να ασκούν πιέσεις και καταναγκασμούς”, δήλωσε ο Ουάνγκ Ουενμπίν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, σήμερα Δευτέρα (20/2), κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι “διαδίδει ψευδείς πληροφορίες”.

Χθες, Κυριακή (19/2) ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε προειδοποιήσει πως η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να παράσχει όπλα στη Ρωσία, αφού συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι στο Μόναχο, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια.

“Μιλήσαμε για τον πόλεμο που διεξάγεται από τη Ρωσία και για τις ανησυχίες που έχουμε όσον αφορά το γεγονός ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να παράσχει θανατηφόρα υποστήριξη στη Ρωσία”, δήλωσε ο Μπλίνκεν μιλώντας στο CBS.

Ερωτηθείς τι θα σήμαινε αυτό συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας απάντησε: “Κυρίως όπλα”.

Ο Μπλίνκεν προειδοποίησε για “τις συνέπειες” που θα είχε για την Κίνα η προσφορά “υλικής υποστήριξης” στη Ρωσία στον πόλεμο που η τελευταία διεξάγει στην Ουκρανία ή η παροχή σ’ αυτή βοήθεια για να ξεφύγει από τις δυτικές κυρώσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων γι’ αυτή τη συνομιλία.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, η οποία ήταν παρούσα το Σάββατο (18/2) στη διάσκεψη του Μονάχου, είχε επίσης αμφισβητήσει την ουδέτερότητα της Κίνας. Οι ΗΠΑ “ανησυχούν για το γεγονός ότι το Πεκίνο από την αρχή του πολέμου έχει εμβαθύνει τις σχέσεις του με τη Μόσχα”, υπογράμμισε η Χάρις.

“Κάθε διάβημα της Κίνας με στόχο να παράσχει θανατηφόρα υποστήριξη στη Ρωσία το μόνο που θα επιτύγχανε θα ήταν να ανταμείψει την επίθεση, να συνεχιστούν οι φόνοι και να υπονομευθεί περαιτέρω μια τάξη βασισμένη στους κανόνες”, προειδοποίησε η αντιπρόεδρος.

“Καλούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες να σκεφτούν σοβαρά τις δικές τους ενέργειες και να κάνουν περισσότερα για να ηρεμήσουν την κατάσταση, να προωθήσουν την ειρήνη και τον διάλογο, να πάψουν να επιρρίπτουν το λάθος στους άλλους και να διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες”, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

“Η θέση της Κίνας στο θέμα της Ουκρανίας μπορεί να συνοψιστεί σε μία φράση, η οποία είναι να ενθαρρύνει την ειρήνη και να προωθεί το διάλογο”, επέμεινε ο Κινέζος εκπρόσωπος.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…