Κίεβο: "Θα εξοντώσουμε τον ξένο εισβολέα!" (photos)

Το Κίεβο επιχειρεί «εξόντωση του ξένου εισβολέα», όπως αποκαλεί τους ρωσόφωνους αυτονομιστές που παραμένουν ταμπουρωμένοι σε κυβερνητικά κτίρια της ανατολικής…

oukran

Το Κίεβο επιχειρεί «εξόντωση του ξένου εισβολέα», όπως αποκαλεί τους ρωσόφωνους αυτονομιστές που παραμένουν ταμπουρωμένοι σε κυβερνητικά κτίρια της ανατολικής Ουκρανίας, ενώ η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα την δραματική τροπή που έχει λάβει η κατάσταση στην περιοχή, εναποθέτοντας τις ελπίδες της για την εκτόνωση της κρίσης στις αυριανές συνομιλίες στη Γενεύη με τη συμμετοχή της Ε.Ε, των ΗΠΑ, της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Στην δεύτερη μέρα της στρατιωτικής επιχείρησης του Κιέβου, ουκρανικά τεθωρακισμένα εισέβαλαν πριν από λίγο στο Κραματόρσκ, όμως βρήκαν αντίσταση από ρωσόφωνους αυτονομιστές, όπως μετέδωσε το πρακτορείο «Kievpost».

Την ίδια ώρα, 6 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού εισήλθαν και στην πόλη Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Στο πρώτο όχημα κυματίζει η ρωσική σημαία, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Περί τους δεκαπέντε ένοπλοι φορώντας ανόμοιες στολές μάχης χωρίς διακριτικά, και οι οποίοι φαίνεται ότι είναι φιλορώσοι ακτιβιστές, διευκρινίζει το πρακτορείο Ρόιτερς, κάθονταν στην οροφή των οχημάτων. Η φάλαγγα σταμάτησε έξω από το δημαρχείο της πόλης που έχει καταληφθεί από αυτονομιστές. Ένοπλοι φιλορώσοι αυτονομιστές κατέλαβαν και την έδρα της δημοτικής αρχής στην πόλη Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, δήλωσε εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες έχουν ήδη αναπτυχθεί στα σύνορα της Ουκρανίας την ώρα που ο αμερικανικός στρατός βρίσκεται σε επιφυλακή, σύμφωνα με την Washington Post. Για την “WSJ”, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν δοκιμάζει τα όρια – αντοχές του Αμερικανού ομολόγου του, Μπαράκ Ομπάμα, βλέποντας με… καλό μάτι τις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Χθες, το απόγευμα μονάδες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ανακατέλαβαν το αεροδρόμιο της πόλης Κραματόρσκ, όπου είχαν οχυρωθεί ένοπλοι φιλορώσοι αυτονομιστές. Μαχητικό αεροπλάνο προσπάθησε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο, αλλά απωθήθηκε από εχθρικά πυρά, αργότερα όμως δύο ελικόπτερα κατάφεραν να προσγειωθούν, μεταφέροντας άνδρες των ειδικών δυνάμεων. Ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι 4 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 2 τραυματίστηκαν, αλλά η πληροφορία δεν είχε επιβεβαιωθεί μέχρι αργά το βράδυ. Παράλληλα, βρισκόταν σε εξέλιξη επιχείρηση του ουκρανικού στρατού στην πόλη Σλαβιάνσκ, ένα από τα επίκεντρα της φιλορωσικής εξέγερσης εναντίον της κυβέρνησης του Κιέβου.

Ο στρατηγός της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας, SBU, Βαλερί Κρουτόφ, προειδοποίησε πως όσοι «στασιαστές» δεν καταθέσουν τα όπλα «θα εξοντωθούν» από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Επίσης χθες, Μέρκελ και Πούτιν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία λίγες ώρες πριν την τετραμερή σύνοδο της Γενεύης προκειμένου, όπως επισημαίνουν τα ουκρανικά ΜΜΕ, να βρουν την χρυσή τομή για να αποτραπούν τα χειρότερα.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτεριών, Σεργκέι Λαβρόφ, προειδοποίησε ότι, η επέμβαση του ουκρανικού στρατού απειλεί να ναρκοθετήσει τις διεθνείς συνομιλίες για την πολιτική επίλυση του προβλήματος που έχουν προγραμματισθεί στη Γενεύη. «Δεν είναι δυνατόν να στέλνεις τεθωρακισμένα εναντίον πολιτών της χώρας σου και ταυτόχρονα να διεξάγεις συνομιλίες», δήλωσε σχετικά. Η κυβέρνηση της Μόσχας θέτει ως προϋποθέσεις για την επίλυση της κρίσης την παροχή εγγυήσεων για τη μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την αλλαγή του συντάγματος, στην κατεύθυνση του ομοσπονδιακού κράτους. Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Eθνη, Γιούρι Κλιμένκο, δήλωσε ότι το Κίεβο είναι αποφασισμένο να παραχωρήσει αυξημένες αρμοδιότητες στις διάφορες περιοχές της χώρας, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο μετατροπής του κράτους σε ομοσπονδία και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή του δεν εννοεί να συζητήσει το εν λόγω θέμα με τη Ρωσία, στη Γενεύη.

Τέλος, ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Τζιάνι Μαγκαζένι, δήλωσε ότι, αν και υπήρξαν περιστατικά επιθέσεων κατά της ρωσικής κοινότητας στην Ουκρανία, οι καταγγελίες της Μόσχας περί εκτεταμένων και συστηματικών διώξεων είναι υπερβολικές. «Η κατάσταση στην Ουκρανία δεν δικαιολογεί την ανάληψη δράσης από οποιαδήποτε χώρα», πρόσθεσε. Η Μόσχα αποδοκίμασε τη σχετική έκθεση, υποστηρίζοντας ότι είναι μεροληπτική και υπαγορεύθηκε από πολιτικές σκοπιμότητες.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλουν νέες, πολύ ισχυρότερες οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, εάν το Κρεμλίνο δεν συγκρατήσει τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Την προειδοποίηση αυτή απηύθυνε ο Μπαράκ Ομπάμα στον Βλαντιμίρ Πούτιν, στη διάρκεια της τελευταίας τηλεφωνικής τους συνομιλίας, ασκώντας πίεση στην πιο αδύναμη πλευρά της Ρωσίας, την κατάσταση της οικονομίας της. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες εμφανίζονται λιγότερο πρόθυμες από την Ουάσινγκτον να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις, οι οποίες απειλούν να έχουν οδυνηρές επιπτώσεις στις οικονομίες ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών.

Αν και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε, κατά τη σύνοδο των ομολόγων του στο Λουξεμβούργο, ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να συζητήσει την ερχόμενη εβδομάδα την επιβολή νέου πακέτου κυρώσεων, διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες έχουν διαφορετική εικόνα των πραγμάτων. Εκτιμούν ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα σπεύσουν σε δραστικά μέτρα στον βαθμό που ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν περνάει την «κόκκινη γραμμή», με το να στείλει ρωσικά στρατεύματα στην Ανατολική Ουκρανία.

Στο μεταξύ, η έναρξη των επιχειρήσεων του ουκρανικού στρατού στην Ανατολική Ουκρανία και η απειλή ρωσικής επέμβασης είχαν άμεσο οικονομικό αντίκτυπο και στις δύο χώρες. Ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Μόσχας έπεσε χθες κατά 3,2%. ενώ, η ουκρανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να ανεβάσει απότομα το επιτόκιο καταθέσεων από 6,5% σε 9,5%, προσπαθώντας να σταματήσει την ακατάσχετη «αιμορραγία» συναλλάγματος και να συγκρατήσει το εθνικό νόμισμα που υποχωρεί άτακτα, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό. Σε μια συμβολική κίνηση αλληλεγγύης προς το Κίεβο, η γερμανική εταιρεία RWE άρχισε να στέλνει χθες φυσικό αέριο στην Ουκρανία, καθώς η Ρωσία απειλεί να διακόψει την τροφοδοσία των γειτόνων της εάν δεν τακτοποιήσουν τα υπέρογκα χρέη τους. Πάντως, ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, διαβεβαίωσε την Κομισιόν ότι το ρωσικό μεγαθήριο φυσικού αερίου θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις του προς τους Ευρωπαίους εταίρους.

 

 

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…