Κίεβο: "Κατ’ εντολήν Γιανουκόβιτς οι δολοφονίες διαδηλωτών στο Κίεβο"

Σε ελεύθερους σκοπευτές των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας υπό την άμεση καθοδήγηση του φιλορώσου πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς αποδίδει την…

Σε ελεύθερους σκοπευτές των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας υπό την άμεση καθοδήγηση του φιλορώσου πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς αποδίδει την ευθύνη για τις δολοφονίες δεκάδων διαδηλωτών στο Κίεβο, η έρευνα των νέων αρχών της Ουκρανίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ δήλωσε ότι 12 μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας Μπερκούτ, οι οποίες έχουν στο μεταξύ διαλυθεί, αναγνωρίστηκαν και τρεις εξ αυτών έχουν ήδη συλληφθεί.

Η έρευνα συνδέεται με τους πυροβολισμούς στην οδό Ινστοτούσκα, όπου έχασαν τη ζωή τους συνολικά 76 άνθρωποι.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας έδωσε εγκληματικές διαταγές και ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων υπέφερε στην «κρεατομηχανή»», δήλωσε ο κ. Αβάκοφ. «Όλα συντονίσθηκαν από μέλη των δυνάμεων της τάξης», πρόσθεσε.

Άγνωστοι Ρώσοι βρίσκονταν στο αρχηγείο της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας στη διάρκεια των διαμαρτυριών, οι οποίες διήρκεσαν τρεις μήνες, δήλωσε εξάλλου ο επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας (SBU) Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο.

«Πράκτορες της FSB (ρωσικές μυστικές υπηρεσίες) συμμετείχαν στο σχεδιασμό και την εφαρμογή της δήθεν αντιτρομοκρατικής επιχείρησης», πρόσθεσε ο ίδιος. Στις 20 Φεβρουαρίου, μια από τις πιο αιματηρές ημέρες στη μετασοβιετική ιστορία της Ουκρανίας, αεροπλάνα φορτωμένα με 5.100 κιλά ρωσικής κατασκευής εκρηκτικά και άλλα υλικά προσγειώθηκαν σε αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο προερχόμενα από τη ρωσική πόλη Τσκαλόφσκ, δήλωσε ακόμη ο κ. Ναλιβαϊτσένκο. Ο ίδιος δεν διευκρίνισε για πού μπορεί να προορίζονταν τα εκρηκτικά.