Κι όποιον πάρει η μπάλα…

Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της πάταξης της ανομίας έχει βάλει στο στόχαστρο το νούμερο ένα πρόβλημα εγκληματικότητας στη χώρα: τις καταλήψεις. Και όποιον πάρει η μπάλα.

EK MAT 1

Πριν από περίπου μια εβδομάδα αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ έδιωξαν τους καταληψίες από την έπαυλη Κούβελου στο Μαρούσι. Το κτίριο που βρίσκεται αρκετά κοντά στον σταθμό του ΗΣΑΠ, τελεί υπό κατάληψη από το 2009. Η έπαυλη δόθηκε ως κληροδότημα σε ένα ίδρυμα για τη δημιουργία κοινωφελών σκοπών (είχαν γίνει συζητήσεις για παιδικό σταθμό τότε), αλλά το κτίριο έμεινε ανεκμετάλλευτο για χρόνια. Το 2009 κάποιοι θέλησαν να αξιοποιήσουν την έπαυλη εμπορικά και ξεκίνησαν να κόβουν δέντρα από την αυλή του μεγάλου αυτού κτιρίου. Τότε αρκετοί κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν και εμπόδισαν τη διαδικασία. Περίπου τότε ξεκίνησε και η κατάληψη του χώρου, με τους καταληψίες να υπόσχονται ότι θα αποχωρήσουν όταν το κτίριο γίνει παιδικός σταθμός.

Δέκα χρόνια δεν είχε ποτέ δημιουργηθεί πρόβλημα με τους κατοίκους της περιοχής. Επεισόδια είχαν σημειωθεί μόνο όταν είχαν ανοίξει τα γραφεία της Χρυσής Αυγής λίγο πιο κάτω, με τους χρυσαυγίτες να έχουν επιτεθεί ορισμένες φορές στην κατάληψη. Όπως ανέφερε και στον ΣΚΑΙ ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Αμαρουσίου, κύριος Νικολαράκος (που μόνο για τις αριστερές του καταβολές δεν είναι γνωστός), η κατάληψη δεν είχε δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα δέκα χρόνια τώρα. ”Είχαμε ξεχάσει αυτήν την περιβόητη έπαυλη” είπε χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση όμως, στο πλαίσιο της πάταξης της ανομίας έχει βάλει στο στόχαστρο το νούμερο ένα πρόβλημα εγκληματικότητας στη χώρα: τις καταλήψεις. Και όποιον πάρει η μπάλα. Στην περίπτωσή μας, τους κατοίκους του Αμαρουσίου.

Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, σε εορταστικό κλίμα, με τα μαγαζιά ανοιχτά, 15 χιλιόμετρα μακριά από τα Εξάρχεια, ο κύριος Χρυσοχοΐδης και οι δυνάμεις των ΜΑΤ αποφάσισαν να διαλύσουν τη χριστουγεννιάτικη αγορά του Αμαρουσίου και να παίξουν με τις πιθανότητες να στείλουν πολίτες γιορτινές μέρες στο νοσοκομείο. Το πρωί της Κυριακής περίπου 20 άτομα μπήκαν μέσα στην έπαυλη Κούβελου με σκοπό να ανακαταλάβουν το κτίριο. Ανέβασαν φωτογραφίες στα social media όπου ζητούσαν από τον κόσμο να έρθει να τους στηρίξει. Στις 12.30 άνδρες των ΜΑΤ τους έδιωξαν από το κτίριο και αυτοί ξεκίνησαν πορεία προς το κέντρο του Αμαρουσίου. Σύμφωνα πάλι με τα όσα είπε ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου, περίπου 100 άτομα βρίσκονταν στο κέντρο (άλλα ρεπορτάζ κάνουν λόγο για 50 άτομα) όταν άρχισαν να πέφτουν χημικά. ”Μαζεύτηκαν αυτά τα 100-130 άτομα, τα οποία δεν ενοχλούσαν, ήταν εκεί βέβαια, δεν είχε γίνει τίποτα, ξεκίνησαν μια πορεία προς στον κεντρικό δρόμο στο Μαρούσι, πάλι δεν έγινε τίποτα, και κάποια στιγμή ακούσαμε να πέφτουν χημικά. Δεν ξέρω γιατί.” 

Δηλαδή κάποιος έδωσε εντολή για να γίνει χρήση δακρυγόνων στον κεντρικότερο δρόμο της πόλης, εν ώρα αιχμής, με όλα τα μαγαζιά ανοιχτά. Όσοι είχαμε την ατυχία να βρισκόμαστε εκεί, είδαμε κάποιους να γράφουν συνθήματα σε τοίχους. Μετά ξεκίνησαν οι κροτίδες λάμψης και τα δακρυγόνα και τρέχαμε να σωθούμε. Ηλικιωμένοι άνθρωποι να προσπαθούν να μπουν σε μαγαζιά για να προφυλαχθούν, γονείς με παιδιά και καρότσια να τρέχουν πανικόβλητοι προς τα βόρεια του σταθμού. Οι καπνοί από τα δακρυγόνα μας είχαν πνίξει (γιατί το κέντρο είναι έτσι χτισμένο που δεν υπάρχει ανοιχτός χώρος πουθενά). Λίγη ώρα μετά κατηφόρισα προς την Ερμού και είδα τη σπασμένη τζαμαρία στα Έβερεστ και να βγαίνουν καπνοί από τον ηλεκτρικό σταθμό του ΗΣΑΠ. Απ΄ οτι έμαθα κάποιοι από τους καταληψίες έσπασαν τις ηλεκτρικές μπάρες στον σταθμό και οι αστυνομικοί έκαναν πάλι χρήση δακρυγόνων εντός του σταθμού. ‘Ωρα 1 το μεσημέρι. Σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους σταθμούς του ΗΣΑΠ.

Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει κανείς για το πόσο απαράδεκτο είναι να σπας μικρομάγαζα και τζαμαρίες. Πόσο δεν καταφέρνεις να κάνεις τίποτα άλλο πέρα από την επαναστατική σου γυμναστική. Όμως δεν περιμένω από την αστυνομία να δρα όπως και αυτοί που κυνηγάει. Δεν μπορεί η αστυνομία να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή κανενός πολίτη. Πρώτα απ΄ όλα είναι η ασφάλεια των πολιτών, αυτό επιβάλλουν οι νόμοι που οι αστυνομικοί οφείλουν να ακολουθούν. Την Κυριακή όσοι βρισκόμασταν εκεί δεν κινδυνεύσαμε από αυτούς που έγραφαν συνθήματα και έκαναν πορεία στο κέντρο αλλά από τα χημικά των ΜΑΤ και την εμπόλεμη κατάσταση που δημιούργησαν.

Είναι πραγματικά εντελώς τυχαίο ότι δεν υπήρξε τραυματισμός κάποιου πολίτη. Καθαρή τύχη.

Απ’ ότι φαίνεται από τα επεισόδια που έρχονται στο φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες η κατάσταση με τα ΜΑΤ έχει ξεφύγει. Δεν ξέρω αν αυτό είναι μέρος της επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης (σκληρή καταστολή για να δημιουργείται η εντύπωση της αποτελεσματικότητας) ή και αν για κάθε αρνητική είδηση (ψεύτικα πτυχία, διορισμοί, μεταναστευτικό, ελληνοτουρκικά) στήνεται ένα επικοινωνιακό σόου που θα παίξει στα δελτία των οχτώ. Το βέβαιο είναι ότι κάποιοι πλέον έχουν το ελεύθερο να δρουν όπως γουστάρουν.

Και αυτό απειλεί την ασφάλειά μας.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Αγρίνιο: Άγριο οπαδικό επεισόδιο – Επιτέθηκαν σε φίλους του Ολυμπιακού που βγήκαν να πανηγυρίσουν (video)

astynomia skai

Αγρίνιο: Άγριο οπαδικό επεισόδιο – Επιτέθηκαν σε φίλους του Ολυμπιακού που βγήκαν να πανηγυρίσουν (video)

Επίθεση σε τρεις 18χρονους έκαναν άτομα με κουκούλες στο Αγρίνιο