Newsroom

Newsroom

Κι όμως, τα γονίδια των Νεάντερταλ επιβιώνουν ακόμα μέσα μας

Δεκάδες χιλιάδες χρόνια μετά το θάνατο του τελευταίου «ανθρώπου του Νεάντερταλ», τα γονίδια των Νεάντερταλ υπάρχουν ακόμα στο γενετικό κώδικα…

neanderthal

Δεκάδες χιλιάδες χρόνια μετά το θάνατο του τελευταίου «ανθρώπου του Νεάντερταλ», τα γονίδια των Νεάντερταλ υπάρχουν ακόμα στο γενετικό κώδικα των σημερινών ανθρώπων, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

Και μπορεί τα «ίχνη» των Νεάντερταλ στο DNA του καθενός από εμάς να είναι ελάχιστα, όμως συνολικά ο σημερινός πληθυσμός της Γης «κουβαλάει» μέσα του πάνω από το 20% του DNA τους.

Τα «ίχνη» αυτά είναι αποτέλεσμα των ερωτικών συνευρέσεων ανάμεσα στους άμεσους προγόνους μας και σε Νεάντερταλ, που εκτιμάται ότι έγιναν πριν από 65.000 χρόνια.

Σύμφωνα με άλλη μελέτη, πολλά από τα γονίδια των Νεάντερταλ που επιβιώνουν σήμερα στον άνθρωπο αφορούν στη δημιουργία της κερατίνης, μίας πρωτεΐνης που υπάρχει στο δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια, ενώ οι ερευνητές εκτιμούν πως οι σύγχρονοι άνθρωποι πιθανόν να διατήρησαν κάποια γονίδια των Νεάντερταλ επειδή ήταν χρήσιμα για ψυχρότερα κλίματα, πιθανόν επειδή προκαλούν πυκνότερη τριχοφυία και πιο σκληρό δέρμα.

Η ίδια μελέτη υποστηρίζει πως τα απομεινάρια του DNA των Νεάντερταλ σχετίζονται με γονίδια που προκαλούν διαβήτη τύπου 2, τη νόσο του Κρον στο έντερο, τον ερυθηματώδη λύκο, την αυτοάνοση χολική κίρρωση, την μακρόχρονη κατάθλιψη, καθώς και τον εθισμό στο κάπνισμα.