Κι όμως, συζητάμε με την Τουρκία για όλα

Τις δύο χώρες δε χωρίζουν μόνο η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και το θέμα της ΑΟΖ, όπως ισχυριζόμαστε εμείς, αλλά και πολλά άλλα ζητήματα...

5284365

«Δεν είναι δυνατόν να κρύψουμε κάτω από το χαλί τα ζητήματα στα οποία έχουμε διαφορετική αντίληψη», δήλωσε στην «Καθημερινή» (18.4.2021) ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, για την αντιπαράθεσή του στην Αγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σωστό. Ωστόσο, με τις απαντήσεις που έδωσε στον Τούρκο ομόλογό του ο κ. Δένδιας επιβεβαίωσε ότι τις δύο χώρες δεν χωρίζουν μόνο η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και το θέμα της ΑΟΖ, όπως ισχυριζόμαστε εμείς, αλλά και πολλά άλλα ζητήματα.

Τα θέτουν οι Τούρκοι συστηματικά, με κάθε ευκαιρία, και προτείνουν διμερείς επαφές χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων. Συζητάμε γι’ αυτά; Συζητάμε έστω κι αν απορρίπτουμε την ατζέντα που θέλει να βάλει η Τουρκία. Συζητάμε σε όλα τα επίπεδα ακόμη και στις διερευνητικές επαφές κι ας αναφέρουμε ότι στο πλαίσιο αυτό δεν γίνονται διαπραγματεύσεις επί της ουσίας. Αφορά όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις είτε το έχουν παραδεχτεί είτε όχι:

– Η μειονότητα στη Θράκη, λένε οι Τούρκοι, είναι τουρκική. Δεν το ακούμε πρώτη φορά. Το έχουν ξαναπεί. Εμείς απαντάμε ότι είναι μουσουλμανική γιατί αυτό ορίζει η Συνθήκη της Λωζάννης. Εχει βεβαίως σημασία να ξέρουμε πώς αισθάνονται οι εκεί μουσουλμάνοι και ποιος ευθύνεται αν αισθάνονται περισσότερο Τούρκοι και λιγότερο Ελληνες πολίτες μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα. Αν ισχύει το πρώτο, δεν οφείλεται μόνον στις παρεμβάσεις του τουρκικού κράτους διαχρονικά, αλλά και στην εγκληματική πολιτική που ακολούθησαν επί χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις στο μειονοτικό.

– Την αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών ζητούν οι Τούρκοι, επικαλούμενοι αυτοί τη Συνθήκη της Λωζάννης. Η στρατιά που υπάρχει απέναντι συνιστά απειλή για την εθνική κυριαρχία μας απαντάμε εμείς, άρα είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε τα εδάφη μας.

– Καταργήστε το casus belli που έχει ψηφίσει η τουρκική Εθνοσυνέλευση γιατί είναι μια εχθρική ενέργεια που δεν αρμόζει σε γειτονικά κράτη τα οποία είναι μέλη της ίδιας συμμαχίας (ΝΑΤΟ), λέμε εμείς. Καταργήστε το παράδοξο καθεστώς που υπάρχει στην περιοχή, δηλαδή 6 ναυτικά μίλια στη θάλασσα, 10 στον αέρα, προτείνουν οι Τούρκοι.

– Εχουμε το δικαίωμα που απορρέει από το δίκαιο της θάλασσας να πάμε στα 12 ναυτικά μίλια και δεν πρόκειται να παραιτηθούμε από την άσκησή του. Το πότε θα το κάνουμε είναι δικό μας θέμα, επιμένουμε εμείς. Γι’ αυτό ψηφίσαμε το casus belli, δηλώνουν οι Τούρκοι και προσθέτουν ότι δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί το Αιγαίο σε ελληνική λίμνη.

– Υποστηρίζουμε εμείς για το Κυπριακό: Ούτε η Ελλάδα ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία συζητούν άλλη λύση πέραν της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, θέση που έχει τη σφραγίδα του ΟΗΕ (περιλαμβάνεται στα ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού) και με βάση αυτή διεξάγονταν οι συζητήσεις μέχρι πρόσφατα. Εσείς και οι Τουρκοκύπριοι αλλάξατε άποψη και μιλάτε σήμερα για δύο κράτη στην Κύπρο. Ρωτάνε οι Τούρκοι: Συμφωνείτε με την πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων; Συμφωνείτε με την εναλλαγή στο προεδρικό αξίωμα; Και θυμίζουν: Οι Τουρκοκύπριοι ψήφισαν με μεγάλη πλειοψηφία το σχέδιο Ανάν. Οι Ελληνοκύπριοι καταψήφισαν με μεγάλη πλειοψηφία το σχέδιο Ανάν.

Εχει κανείς την αυταπάτη ότι όλα αυτά και πολλά άλλα που βάζουμε και εμείς και οι Τούρκοι (παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας, έρευνες από τουρκικά σκάφη σε αμφισβητούμενες περιοχές, προσφυγικό-μεταναστευτικό, τρομοκρατία) δεν συζητιούνται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είτε σε επίπεδο διπλωματών είτε σε υψηλότερο επίπεδο, δηλαδή ανάμεσα σε υπουργούς και αρχηγούς κρατών; Το περιεχόμενο της αντιπαράθεσης Δένδια – Τσαβούσογλου στην Αγκυρα είναι η απόδειξη ότι συζητιούνται. Και, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια, αυτό έγινε σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση.

Ανάγωγα

Οργάνωσαν τελετή για την παραλαβή δύο σκαφών από το Λιμενικό. Ξέχασαν να μας πουν ότι η παραγγελία είχε γίνει από την κυβέρνηση των… άπλυτων. Ανακοίνωσαν ότι ιδρύεται γραφείο του ΠΟΥ στην Αθήνα. Ξέχασαν ότι γραφείο υπάρχει από το 2018 και το εγκαινίασε ο Α. Ξανθός της κυβέρνησης των… αριστεριστών. Είπαν πως θα τοποθετήσουν στην Ακρόπολη πλακέτα προς τιμήν του Μ. Γλέζου και του Απ. Σάντα. Ξέχασαν ότι υπάρχει από το 1982 και την είχε βάλει η κυβέρνηση των τότε… επικίνδυνων πασόκων. Ο φαταουλισμός του Καραγκιόζη: «Τα δικά μου δικά μου και των άλλων δικά μου».

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…

ΗΠΑ: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο την ώρα που εκδικαζόταν υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ (Video)

τραμπ πυρ

ΗΠΑ: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο την ώρα που εκδικαζόταν υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ (Video)

Ο άνθρωπος που αυτοπυρπολήθηκε έλαβε ιατρική βοήθεια και μεταφέρθηκε από την περιοχή