Κι όμως ένας αρχαίος Αιγύπτιος είχε περισσότερες άδειες από σένα…

Αρχαίο όστρακο αποκαλύπτει ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μπορούσαν να πάρουν άδεια για να φτιάξουν μπύρα ή να φροντίσουν την κόρη τους όταν είχε περίοδο

Screenshot 2022 02 14 140142

Δύσκολα θα το φανταζόμασταν, όμως ένα αρχαίο όστρακο από το έτος 40 της Βασιλείας του Ραμσή Β’ (1250 π.Χ.)  αποκαλύπτει ότι ένας αρχαίος Αιγύπτιος θα μπορούσε να πάρει περισσότερες άδειες (και για απίθανους λόγος), από έναν σύγχρονο εργαζόμενο.

Όπως προκύπτει από όστρακο που ανακαλύφθηκε το 1823 και σήμερα εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο, υπήρχε οργανωμένη καταγραφή των αδειών κάθε εργαζομένου, μαζί με τον λόγο της απουσίας του από τη δουλειά του.

Με την ένδειξη «Έτος 40» του Ραμσή Β’, το όστρακο παρέχει ένα αναλυτικό μητρώο εργατών για 280 ημέρες το χρόνο. Υπάρχουν είκοσι τέσσερις γραμμές της Νέας Αιγυπτιακής ιερατικής στο μπροστινό μέρος και είκοσι μία γραμμές στο πίσω μέρος. Μια λίστα σαράντα ονομάτων είναι διατεταγμένη σε στήλες στη δεξιά άκρη κάθε πλευράς, ακολουθούμενη στα αριστερά από ημερομηνίες γραμμένες με μαύρο χρώμα σε οριζόντια γραμμή. Πάνω από τις περισσότερες ημερομηνίες υπάρχει μια λέξη ή φράση με κόκκινο χρώμα, που υποδεικνύει τον λόγο για τον οποίο αυτό το άτομο απουσίαζε από την εργασία εκείνη την ημερομηνία.

Αν και ο κατάλογος καταρτίστηκε το έτος 40, οι πληροφορίες είναι πιθανό να σχετίζονται με το προηγούμενο έτος. Το μητρώο πιθανότατα συντέθηκε από μια ημερήσια περιγραφή που κρατήθηκε σε μορφή σημειώσεων σε μικρότερα όστρακα. Μόνο περίπου 70 από τις 280 ημέρες που καλύπτονται από το μητρώο φαίνεται να ήταν πλήρεις εργάσιμες ημέρες. Ο Qenherkhepshef αναφέρεται ονομαστικά στο l. 11 σε κόκκινο λήμμα, και αναφέρεται ως «ο γραφέας» σε πολλά άλλα σημεία.

Τον 3ο μήνα του Akhet, φαίνεται ότι ο Pennub ήταν εκτός δουλειάς επειδή φρόντιζε τον άρρωστο Aapehti. Ο πιο συχνά καταγεγραμμένος λόγος απουσίας είναι αρρώστια (πάνω από εκατό φορές), συμπεριλαμβανομένου του «οφθαλμικού προβλήματος» και «τον τσίμπησε ο σκορπιός». Η επόμενη πιο συχνή είναι η απουσία με τον ανώτερό του κάνοντας ιδιωτική εργασία για αυτόν, μια πρακτική που δεν απαγορευόταν αν γινόταν με μέτρο.

Ιδιαιτέρως ενδιαφέροντες είναι και άλλοι λόγοι απουσίας όπως το ότι «αιμοραγούσε η σύζυγός του», «αιμοραγούσε η κόρη του», «έφτιαχνε μπύρα», «τύλιγε το πτώμα της μάνας του»,  «φέρνει πέτρα για τον γραφέα», «φτιάχνει θεραπείες (γιατροσόφια)».

Αναρωτιόμαστε πώς θα αντιδρούσε ένας σύγχρονος εργοδότης αν ένας υπάλληλος έπαιρνε άδεια για… να φτιάξει μπύρα. Εκτός βέβαια αν στην ίδια «γραμμή» βρίσκεται και ο Κωστής Χατζηδάκης που για να προωθήσει το αντεργατικό του νομοσχέδιο έκανε λόγο για μαζεμένες άδειες για να μαζέψουν ελιές από τα χωράφια τους οι εργαζόμενοι.

Άλλωστε, εκτός από Superman… ίσως θεωρεί τον εαυτό του και… Ραμσή. 


Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…