Κι όμως είναι προκλητικά προβλέψιμος!

Αισθανθήκαμε δυσάρεστη έκπληξη όταν ο Ερντογάν και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Τατάρ έκαναν λόγο για δύο κράτη στην Κύπρο. Μα, αυτός είναι ο στόχος της Τουρκίας...

AP172205591546

Τα ελληνικά και τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, αλλά και το πολιτικό προσωπικό της Ελλάδας και της Κύπρου, χρησιμοποιούν δύο λέξεις για να χαρακτηρίσουν τον Ταγίπ Ερντογάν: προκλητικός, απρόβλεπτος. Για το «προκλητικός» μπορούμε να συμφωνήσουμε, για το «απρόβλεπτος» όμως όχι. Μας βολεύει να τον αποκαλούμε έτσι ώστε να δικαιολογούμε την αμηχανία μας κάθε φορά που φέρνει στο προσκήνιο ένα ζήτημα το οποίο δεν περιμέναμε και μας υποχρεώνει να αμυνθούμε. Ωστόσο, ο Ερντογάν δεν είναι απρόβλεπτος. Ο,τι έχει πει το έχει κάνει.

Αυτό δεν ισχύει μόνο για τον σημερινό πρόεδρο της Τουρκίας, αλλά συνολικά για την εξωτερική πολιτική της γειτονικής χώρας, όποιο κόμμα κι αν βρίσκεται στην εξουσία. Η επιμονή στους στόχους και η σταθερότητα στις επιδιώξεις είναι οι βασικοί άξονες της εξωτερικής πολιτικής της. Οι τακτικές και οι ιεραρχήσεις στη διαχείριση των ανοικτών μετώπων μπορεί να τροποποιούνται (εξαρτάται από τη συγκυρία), η στρατηγική όμως δεν αλλάζει. Αισθανθήκαμε δυσάρεστη έκπληξη όταν ο Ερντογάν και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Τατάρ έκαναν λόγο για δύο κράτη στην Κύπρο. Μα, αυτός είναι ο στόχος της Τουρκίας. Συμμετείχε στον διάλογο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για τη διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία, αλλά φρόντιζε κάθε φορά που εμφανιζόταν πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις, όχι πάντα με δική της ευθύνη, να βάζει από το παράθυρο την εκδοχή της διχοτόμησης, είτε στην ήπια μορφή της (συνομοσπονδία) είτε στην ακραία.

Βρήκε την ευκαιρία να το πράξει, στην πρώτη φάση ανεπισήμως, με την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκύπριους και με το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά. Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι με την καταψήφιση του Σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκύπριους και την υπερψήφισή του από τους Τουρκοκύπριους δικαιώθηκαν ως προς το ποια πλευρά θέλει ουσιαστική λύση του Κυπριακού. Ο Ερντογάν στη συνομιλία που είχε με τον Τσίπρα το 2017 στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της συνέλευσης του ΟΗΕ, όταν ο τότε Ελληνας πρωθυπουργός άρχισε να του λέει την κλασική θέση για «διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία», τον διέκοψε και του είπε (σε ελεύθερη απόδοση) «αυτό δεν περπατάει, πρέπει να βρούμε άλλες λύσεις». Ποιες άλλες λύσεις; Δεν χρειαζόταν να σπάσεις το κεφάλι σου για να βρεις πού το πάει ο Τούρκος πρόεδρος: ή συνομοσπονδία ή δύο κράτη.

Επρεπε να αιφνιδιαστούμε όταν ο Ερντογάν και άλλοι αξιωματούχοι του τουρκικού κράτους έβαλαν θέμα αποστρατικοποίησης ορισμένων ελληνικών νησιών, επικαλούμενοι τη Συνθήκη της Λωζάννης; Κάθε άλλο. Θέτουν το ζήτημα συστηματικά εδώ και πολλά χρόνια οι Τούρκοι. Το 1974 ο Μπουλέντ Ετσεβίτ το είχε βάλει στον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ολες οι τουρκικές κυβερνήσεις το έκαναν, με τη διαφορά ότι ορισμένες, για διάφορους λόγους, δεν το είχαν προβάλει με την επιμονή που το κάνουν σήμερα οι ισλαμιστές. Δεν το είχαν αποσύρει από την ατζέντα τους, απλώς δεν το τοποθετούσαν στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεών τους, περιμένοντας να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να το προωθήσουν.

Επρεπε να αιφνιδιαστούμε όταν ο Ερντογάν και οι επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας αποκάλεσαν τουρκική τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης; Κάθε άλλο. Ετσι την αποκαλούσαν πάντοτε οι τουρκικές κυβερνήσεις, ακόμη και τις περιόδους που οι σχέσεις με την Ελλάδα ήταν λιγότερο πολωμένες. Συνεπώς δεν δικαιούμαστε να λέμε ότι ο Ερντογάν είναι απρόβλεπτος και συνεχώς μετακινείται. Ο αιφνιδιασμός από τις κινήσεις ενός απόλυτα προβλέψιμου αντιπάλου, αν δεν είναι υποκριτική στάση για εσωτερική κατανάλωση, αποκαλύπτει το έλλειμμα στρατηγικής.

Ανάγωγα

Στην τελευταία δημοσκόπηση της ALCO για το κανάλι OPEN γίνεται σύγκριση ανάμεσα στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε επιμέρους δείκτες η κυβέρνηση της Ν.Δ. παρουσιάζει καλύτερη εικόνα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στους τομείς της Εξωτερικής Πολιτικής, της Οικονομίας, της Υγείας, της Παιδείας, του Μεταναστευτικού, της Προστασίας Περιβάλλοντος και χάνει στα Εργασιακά και στην Εγκληματικότητα. Πώς γίνεται να παρουσιάζει καλύτερη εικόνα η κυβέρνηση της Ν.Δ. στον τομέα της Παιδείας, ενώ η επικεφαλής υπουργός βρίσκεται στον πάτο της δημοφιλίας, είναι ένα ερώτημα.

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

λεκατσα

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

Ως φοιτήτρια στη Φαρμακευτική τότε, η Μέλπω Λεκατσά, έστησε μαζί με άλλους φοιτητές ένα πρόχειρο…