Newsroom

Newsroom

"Κι όμως είμαι ακόμα εδώ…"

-ΜΕ ΜΗΝΥΜΑ Ο ΚΑΝΤΑΦΙ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΑ ΠΕΡΙ ΦΥΓΗΣ ΣΤΟ ΝΙΓΗΡΑ, ΚΑΛΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΛΙΒΥΟΥΣ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΕΝΩΜΕΝΟΙ Αγνωστο το πότε θα…

gadaffi

-ΜΕ ΜΗΝΥΜΑ Ο ΚΑΝΤΑΦΙ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΑ ΠΕΡΙ ΦΥΓΗΣ ΣΤΟ ΝΙΓΗΡΑ, ΚΑΛΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΛΙΒΥΟΥΣ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΕΝΩΜΕΝΟΙ
Αγνωστο το πότε θα τελειώσει ο λιβυκός εμφύλιος πόλεμος, με τον Καντάφι να διαψεύδει με νέο ηχογραφημένο μήνυμά του ότι διέφυγε στο Νίγηρα και τους πιστούς του να συμπλέκονται ξανά χθες με τους αντικαθεστωτικούς έξω από το Μπανί Ουαλίντ και τη Σύρτη, ενώ μια μέρα απομένει για να λήξει το τελεσίγραφο της παράδοσης και των τελευταίων κανταφικών προπυργίων στη Λιβύη.
Εμφαση ακριβώς στο ότι ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει, έδωσε χθες και ο δεύτερος στην τάξη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Μαχμούντ Τζιμπρίλ, στην πρώτη του επίσημη συνέντευξη Τύπου, ώρες μόλις αφού είχε φτάσει στην Τρίπολη: ζήτησε απ’ όλους τους Λίβυους «να μείνουν ενωμένοι», υπογραμμίζοντας πως «είναι πολύ νωρίς για να αρχίσει το πολιτικό παιχνίδι». Επανέλαβε προηγούμενη υπόσχεσή του πως θα ασκήσει καθήκοντα (μάλλον πρωθυπουργού) μόνο σε μεταβατικό κυβερνητικό σχήμα και δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές.

Σε τελείως άλλο τόνο ήταν το μήνυμα του Μουαμάρ Καντάφι που πάλι μετέδωσε η ArRai TV στη Δαμασκό: «Ψυχολογικό πόλεμο και ψεύδη» χαρακτήρισε τις διαδόσεις οι οποίες τον ήθελαν φυγάδα με τις αυτοκινητοπομπές που τις προάλλες μετέφεραν ένοπλους κανταφικούς, Τουαρέγκ μισθοφόρους και άγνωστη ποσότητα χρημάτων, χρυσού και τιμαλφών στο Νίγηρα, τις οποίες δεν θεωρεί κάτι ασυνήθιστο: «Πόσες φορές -είπε- αυτοκινητοπομπές με λαθρεμπόρους, εμπόρους και επιβάτες περνούν καθημερινά τα σύνορα για το Σουδάν, το Τσαντ, το Μάλι και την Αλγερία; Λες και πρώτη φορά πέρασαν φορτηγά στο Νίγηρα». Εξακολουθώντας δε να αψηφά τους πάντες, δήλωσε πως: «Είμαστε έτοιμοι στην Τρίπολη και παντού αλλού να εντείνουμε τις επιθέσεις εναντίον των ποντικιών και των μισθοφόρων, που δεν είναι παρά ένα κοπάδι σκυλιών».

Οι πιστοί του στο Μπανί Ουαλίντ και στη Σύρτη από τα ξημερώματα εκτόξευαν σποραδικά ρουκέτες Γκραντ εναντίον των αντικαθεστωτικών μαχητών που πολιορκούν τις πόλεις και ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη εμφανίζονταν λίγο μετά ψάχνοντας για τις τοποθεσίες των εκτοξευτών. Μέσα στην πόλη λείπουν τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα, υπενθύμισε, και οι κάτοικοι, που δεν υποστηρίζουν τον Καντάφι όλοι, δεν θέλουν να πληρώσουν άλλο φόρο αίματος.

Στο μεταξύ όλο και πληθαίνουν οι εκφραζόμενες ανησυχίες μέσα και έξω από τη Λιβύη για χιλιάδες επί χιλιάδων όπλων, από αυτόματα τυφέκια μέχρι αντιαρματικά και φορητά αντιαεροπορικά συστήματα ή νάρκες, για τα οποία ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα σε ποιανών τα χέρια βρίσκονται: των κανταφικών, των ανταρτών, λαθρεμπόρων ή και όλων μαζί. Λογαριασμός δεν είχε κρατηθεί όταν ο Καντάφι είχε διατάξει να ανοίξουν οι αποθήκες και να μοιραστούν όπλα σε όσους πιστούς. Στρατιωτικές αποθήκες σε μονάδες που κατέλαβαν οι αντάρτες στην Τρίπολη και σε όλη τη χώρα, άλλες έχουν λεηλατηθεί άλλες μένουν σχεδόν ή τελείως αφύλακτες.
Της ΝΤΙΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ
(Πηγές: Reuters, Γαλλικό, ΑΠΕ, BBC, AlJazeera, nytimes.com)

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…