Κι η Βρετανία "στο παιχνίδι"; Ο Κάμερον καλεί τους βουλευτές να εγκρίνουν βομβαρδισμούς κατά του ISIS

"Αν όχι τώρα, πότε" είναι η ερώτηση που θέτει ο Ντέιβιντ Κάμερον προς τα μέλη του βρετανικού Κοινοβουλίου σε σχετική δημόσια δήλωση που τους απηύθυνε, ζητώντας τους να εγκρίνουν το βομβαρδισμό στόχων του Ισλαμικού Κράτους στο συριακό έδαφος.

“Αν όχι τώρα, πότε” είναι η ερώτηση που θέτει ο Ντέιβιντ Κάμερον προς τα μέλη του βρετανικού Κοινοβουλίου σε σχετική δημόσια δήλωση που τους απηύθυνε, ζητώντας τους να εγκρίνουν το βομβαρδισμό στόχων του Ισλαμικού Κράτους στο συριακό έδαφος.

Ο βρετανός πρωθυπουργός τονίζει ότι η χώρα δεν μπορεί να παραχωρεί την προστασία της ασφάλειάς της «ως υπεργολαβία σε τρίτες χώρες», εννοώντας τη Ρωσία, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες που ήδη επιχειρούν στην περιοχή.

Γι’ αυτό τον λόγο «πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να επεκτείνουμε τα αεροπορικά πλήγματα κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, σαν τμήμα της γενικής στρατηγικής μας να τσακίσουμε τη δύναμη της οργάνωσης και να μειώσουμε την απειλή που αποτελεί για εμάς», προσθέτει ο Κάμερον.

«Πρέπει να ασχοληθούμε με το Ι.Κ. στη Συρία, όπως το κάνουμε στο γειτονικό Ιράκ, ώστε να αντιμετωπίσουμε την απειλή που θέτει το ΙΚ στην περιοχή και για την ασφάλειά μας εδώ. Πρέπει να τους στερήσουμε το να αποκτήσουν ένα καταφύγιο στη Συρία», αναφέρει ο κ. Κάμερον. «Όσο πιο πολύ χρόνο επιτρέπει κανείς στο Ι.Κ. να ενισχύεται στη Συρία, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η απειλή», πρόσθεσε.

Δε θα έφερνε την πρόταση αν δεν ήταν σίγουρος ότι θα “περνούσε” – Διευκρινίσεις ζητούν οι Εργατικοί

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν μερικές ημέρες είχε γίνει γνωστή η πρόθεση του Ντέιβιντ Κάμερον να μη φέρει προς έγκριση το σχετικό αίτημα, αν δεν είχε εξασφαλίσει πως θα γινόταν δεκτό από την πλειοψηφία των βουλευτών.

Ο ριζοσπάστης νεοεκλεγείς ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, επιφυλάχθηκε να απαντήσει αν το κόμμα του θα υπερψηφίσει την πρόταση Κάμερον καθώς αυτό θα συζητηθεί από τη “σκιώδη κυβέρνηση” που έχει σχηματίσει, το απόγευμα της Πέμπτης.

Ο Κόρμπιν ζήτησε ωστόσο από τον Κάμερον να ξεκαθαρίσει αν αποκλείει την αποστολή επίγειων δυνάμεων και προειδοποίησε για “απρόβλεπτες συνέπειες” που θα μπορούσε να έχει τυχόν εμπλοκή της Βρετανίας στη στρατιωτική επιχείρηση που λαμβάνει χώρα στη Συρία.

Το τρίτο σε κοινοβουλευτική δύναμη στη Βουλή των Κοινοτήτων Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (κεντροαριστεροί εθνικιστές), πάντως, διά μέσου του αρχηγού της κοινοβουλευτικής του ομάδας, Άνγκους Ρόμπερτσον, τόνισε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει θετικά για την έναρξη πληγμάτων κατά του Ι.Κ. στη Συρία.