Newsroom

Newsroom

ΚΕΘΕΑ: Ο «βάτραχος» του Βασίλη Κικίλια και οι «κλεμμένες» αποκαλύψεις

Δεν είναι όλα σαν το ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Υπουργέ...

4168092 1

Με… «κλεμμένες» αποκαλύψεις φαίνεται πως επιχειρεί ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας να δικαιολογήσει εκ των υστέρων την απόφασή του να καταργήσει το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, θέτοντάς το υπό την κομματική του κηδεμονία.

Στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κύρωση της ΠΝΠ του ΚΕΘΕΑ, ο Βασίλης Κικίλιας έκανε λόγο για καταιγιστικές εξελίξεις και αποκαλύψεις για ένα από τα 100 προγράμματα του ΚΕΘΕΑ στο οποίο πράγματι φαίνεται ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα. Μόνο που… τις αποκαλύψεις που επιστράτευσε ο κ. υπουργός για να δικαιολογήσει την αυθαιρεσία του να καταργήσει το αυτοδιοίκητο, δεν τις έκανε ούτε ο ίδιος, ούτε οι υπηρεσίες του, αλλά οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ, μέσω των διαδικασιών εσωτερικού ελέγχου. 

Μάλιστα ως προς αυτό, είναι πολύ προσεκτικός στη φρασεολογία του ο Βασίλης Κικίλιας στην ομιλία του, καθώς δε θα μπορούσε να αρνηθεί σε καμία περίπτωση ότι οι αποκαλύψεις ήρθαν ως αποτέλεσμα της ίδιας της αυτοτέλειας του ΚΕΘΕΑ την οποία θέλησε να καταργήσει.

Βέβαια είναι λογική η δυσκολία του κ. Κικίλια να κατανοήσει ότι υπάρχουν δομές που πραγματικά λειτουργούν και που όταν ένα «γρανάζι» κολλήσει ή χαλάσει εντελώς, τότε υπάρχουν και οι απαραίτητες διαδικασίες για να εντοπιστεί, να διορθωθεί ή να αντικατασταθεί. Από τους ίδιους τους εργαζόμενους δηλαδή…

Για να το πούμε ακόμη πιο απλά… Δεν είναι όλα σαν το ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Υπουργέ.

Για την ιστορία, παρακάτω παραθέτουμε την ανακοίνωση των εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ για τα όσα είπε ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας στη Βουλή, καθώς και εκτεταμένα αποσπάσματα της ομιλίας του υπουργού.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ

Η αντιστροφή της λογικής

Ο Υπουργός Υγείας χρησιμοποιεί ένα πόρισμα που προήλθε από τις θεσμοθετημένες διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου του ΚΕΘΕΑ για προβλήματα στη λειτουργία μιας από τις 100 σχεδόν μονάδες του Οργανισμού, το οποίο του παραδόθηκε την προηγούμενη μέρα από τον ίδιο τον Οργανισμό, για να αιτιολογήσει, εκ των υστέρων, την κατάλυση του τρόπου διοίκησης που επέβαλε ενάμιση μήνα πριν.

Επιχειρώντας να αντιστρέψει τη λογική, προβάλει ως σκάνδαλο την αποκάλυψη. Αυτό είναι το σκάνδαλο.

Αυτό που σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα επαινούσε, τη δύναμη δηλαδή και τις διαδικασίες ενός αυτοδιοικούμενου Οργανισμού να αποκαλύπτει ο ίδιος τις πληγές του, το μεταχειρίζεται ως σανίδα σωτηρίας για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να αποπροσανατολίσει από την καθολική αντίδραση που προκάλεσε με την υπαγωγή ενός ανεξάρτητου Οργανισμού σε κομματική κηδεμονία.

Ας το αποδεχτούμε. Ο κ. Υπουργός κατάργησε το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ για λόγους της τρέχουσας πολιτικής αντιπαράθεσης και μετά έψαξε να αιτιολογήσει την πράξη του. Με αυτόν τον τρόπο μας μετέτρεψε σε βάτραχο που ξύπνησε μέσα σε μάχη βουβαλιών. Έβαλε τους εξαρτημένους, τις οικογένειές του, τους εργαζόμενους σε κίνδυνο να ποδοπατηθούν σε μια αντιπαράθεση με την οποία δεν είχαν καμία σχέση.

Θα πρέπει ο κ. Υπουργός να αναλογιστεί αν αξίζει η κρίση που έχει δημιουργήσει στο ΚΕΘΕΑ, τα όποια πολιτικά οφέλη θεωρεί ότι θα αποκομίσει, ή αν αξίζει να επεκτείνει και να ενισχύσει το αυτοδιοίκητο ενός δημόσιου οργανισμού που έχει θεσμική υπόσταση ικανή να μην κουκουλώνει τα προβλήματα, όσο σοβαρά κι αν είναι.

Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ

Αποσπάσματα της ομιλίας του υπ. Υγείας Βασίλη Κικίλια στη Βουλή

Θέλω να σας ενημερώσω για τις καταιγιστικές εξελίξεις που έχουν προκύψει από χθες, σε σχέση με τις αποκαλύψεις οι οποίες έχουν φτάσει στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για το Θεραπευτικό Πρόγραμμα ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ του ΚΕΘΕΑ στις φυλακές Διαβατών, όπως ήρθαν από τους υπηρεσιακούς παράγοντες που έκαναν εσωτερική έρευνα. Κατέληξαν σε πόρισμα που κατέθεσαν στο πρώην Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ.

[…]

Θέλω να είμαι δίκαιος. Το σημαντικό έργο το οποίο έχει επιτελέσει το ΚΕΘΕΑ τα τελευταία χρόνια και το αναγνωρίζουμε και το υποστηρίζουμε.

Όμως, θέλω να είμαι δίκαιος και σε σχέση με τις εξελίξεις οι οποίες προκύπτουν.

[…]

Το πόρισμα είναι πολυσέλιδο αλλά εγώ θα μείνω μόνο στα συμπεράσματά του προκειμένου οι συνάδελφοι, ο ελληνικός λαός και η Εθνική Αντιπροσωπεία, να έχουν μια ευκαιρία να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται. Τα κρίσιμα συμπεράσματα της ανασκόπησης συνοψίζονται ως εξής:

Αναφέρθηκε συστηματική εμπλοκή κάποιων εργαζομένων σε δραστηριότητες οριακής νομιμότητας, αν όχι παράνομης συμπεριφοράς. Η εκτεταμένη συστηματική χρήση παράνομων ουσιών για σημαντικό χρονικό διάστημα από προσωπικό και μέλη, επαναλήφθηκε είτε ως βάσιμη υποψία, είτε ως βεβαιότητα από στελέχη του προγράμματος, από μέλη του προγράμματος, αλλά και από εξωτερικά εμπλεκόμενους στο σύστημα.

Στο διάστημα αυτό, ζητήματα που ανέκυψαν σχετικά με τις οικονομικές ατασθαλίες, διοικητικές υπερβάσεις και αστοχίες κλινικού σχεδιασμού, αντιμετωπίστηκαν ως θέματα δευτερευούσης προτεραιότητας.

Παράλληλα, αναδείχθηκε σχεδόν αμέσως ένα ζήτημα που φαίνεται να εμφανίζεται από νωρίς στη λειτουργία του προγράμματος. Η έκδοση βεβαιώσεων σε μέλη που παράτυπα εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, γιατί προφασιζόμενοι πρόβλημα εξάρτησης εντάσσονταν στην θεραπευτική διαδικασία.

Αλλά και κυρίως, η χρήση νομικών ευεργετημάτων σε μέλη του προγράμματος και αποφοίτους, που χρησιμοποιούσαν το πρόγραμμα χωρίς να έχουν κανένα πρόβλημα με τη χρήση ουσιών.

[…]

Είναι οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ, τους οποίους έχει ορίσει ο κύριος Γενικός Διευθυντής του ΚΕΘΕΑ και όχι εγώ. Η απόφαση που έχουν είναι από 18/10/2018 να κάνουν την έρευνα. Το καταθέτω.

Καταθέτω στα πρακτικά, το προηγούμενο Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ Παρακαλώ πάρα πολύ να κληθεί στην Επιτροπή το απερχόμενο Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, το οποίο ενώ γνώριζε όλα αυτά τα οποία είναι προφανώς θέμα του Εισαγγελέα να επιληφθεί (ατασθαλίες οικονομικές, βάφτιζαν ναρκέμπορους σε απεξαρτημένους για να τους αποφυλακίζουν, παράνομη χρήση ναρκωτικών, ατασθαλίες σε ό,τι έχει να κάνει με τα παραστατικά και λοιπά), προσέξτε, όταν τελικά μετά από δύο αναβολές στις 19 Ιουνίου 2019 φτάνει στο Δ.Σ. το πόρισμα, η απάντηση του Δ.Σ. είναι η εξής:

«Έλαβε την έκθεση από ομάδα εργασίας που είχε συσταθεί για την ανασκόπηση των ενεργειών σχεδιασμού ανάπτυξης και αποτίμησης λειτουργίας του θεραπευτικού προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ και την εκτίμηση αναπτυξιακής του προοπτικής. Η ομάδα εργασίας ανέλαβε να διερευνήσει τη λειτουργία του προγράμματος και λοιπά.

Στην πρόταση που κατέληξε η ομάδα αλλά και ο ίδιος ο Γενικός Διευθυντής, είναι η επείγουσα επικαιροποίηση της διοικητικής οργάνωσης και αποσαφήνισης της δομής του προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, καθώς και η οργανογραμμική του τοποθέτηση, εκπαίδευσης προσωπικού, αξιολόγηση οργανωσιακής κλίμακας και λοιπά.

Με κάθε τρόπο χρειάζεται να αποφευχθεί η ανακύκλωση ρόλων, ευθυνών και αρμοδιοτήτων από τα ίδια πρόσωπα που εμπλέκονται».

Με συγχωρείτε πάρα πολύ, πείτε μου, κύριοι συνάδελφοι, ποιος από εμάς θα ήταν στο Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ και θα ερχόντουσαν όλες αυτές οι καταγγελίες και δεν θα πήγαινε αμέσως στον Εισαγγελέα; Το πρώην Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ «έπνιξε» αυτό το πάρα πολύ σημαντικό θέμα και δεν το άφησε να βγει στη δημοσιότητα.

Το καταθέτω στα πρακτικά και ζητώ να κληθεί στην Επιτροπή όλο το πρώην Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ για να δώσει εξηγήσεις στην Εθνική Αντιπροσωπεία, γιατί ενώ υπάρχουν ατασθαλίες στον Οργανισμό, υπάρχει παράνομη χρήση ναρκωτικών, υπάρχει παράνομη αποφυλάκιση ναρκέμπορων με το πρόσχημα ότι είναι στο πρόγραμμα, δεν έλαβε καμία μέριμνα και καμία ενέργεια δεν έκανε το Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ προκειμένου να προφυλάξει τον ελληνικό λαό.

Γιατί, μην ξεχνάτε ποτέ, τα 20 εκατομμύρια ευρώ από το υστέρημα των Ελλήνων φορολογούμενων που πηγαίνουν κάθε χρόνο στο ΚΕΘΕΑ, ανήκουν σε αυτούς και όλοι μας οφείλουμε να λογοδοτούμε για το δημόσιο χρήμα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Ολόκληρη η ομιλία του Β. Κικίλια, στο παρακάτω link