ΑΔ

Αμαλία Δενδρινού

Κεριά και λιβάνια επιχορηγεί το Υπουργείο Πολιτισμού

Τρεις χιλιάδες ευρώ για χορωδία σε πολιτιστικό σύλλογο από το Αγρίνιο που φωνάζει ότι «μένουμε εκκλησία» και αναπαράγει θεωρίες σκοταδισμού. 

EK Keri

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε σήμερα ότι επιχορηγούνται με 242.990€ 25 φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Μουσικής. Τα μέλη της ομάδας εργασίας που όρισε η Λίνα Μενδώνη εισήγηθηκαν θετικά για επιχορηγήσεις μουσικών δράσεων μέσα στο 2020. Οι δράσεις όμως που επιλέγει να στηρίξει ένα Υπουργείο αναδεικνύουν και τον προσανατολισμό και την ποιότητά του. 

Ο πολιτισμός είναι δεδομένο ότι χρειάζεται ενίσχυση και τόνωση (πραγματική και όχι επικοινωνιακή), καθώς όπως καταγγέλλουν τα σωματεία στον χώρο του θεάματος οι περισσότεροι εργαζόμενοι παραμένουν εντελώς αποκλεισμένοι από την ενίσχυση και τις δράσεις που έχουν εξαγγελθεί μέσα στο καλοκαίρι. 

Εντύπωση προκαλεί ο προσανατολισμός του Υπουργείου Πολιτισμού και η επιλογή του να επιχορηγήσει με 3.000 ευρώ τον Πνευματικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Αγία Σκέπη» για την πραγματοποίηση του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορωδιών Αγρινίου 2020. Η εισήγηση για παραχώρηση Αιγίδας μάλιστα είναι αρνητική.

Τη στιγμή που ο σύγχρονος πολιτισμός έχει μείνει ουσιαστικά «αόρατος» και αφημένος στην τύχη του, το Υπουργείο αποφασίζει να επιχορηγήσει έναν πνευματικό σύλλογο για φεστιβάλ χορωδίας ο οποίος προωθεί αντιεπιστημονικές και συνωμοσιολογικές θεωρίες μέσα από την επίσημη σελίδα του στο Facebook. Και μόνο η φωτογραφία προφίλ του συγκεκριμένου συλλόγου δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τη σχέση που μπορεί να έχει με τον σύγχρονο πολιτισμό. 

Στις 26 Απριλίου και πριν ακόμη λήξουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, ανέβηκε ένα κείμενο στη σελίδα του συλλόγου στο Facebook με τίτλο «Μένουμε Εκκλησία». Η συγκεκριμένη «διακήρυξη» αποτελεί μανιφέστο σκοταδισμού και απαιτεί να μείνουν ανοιχτές οι εκκλησίες στο μέλλον ανεξάρτητα από τις συνθήκες και την πορεία της πανδημίας, ενώ τάσσεται και κατά του εμβολιασμού: «Οι μέρες που ζούμε είναι πολύ κρίσιμες και έφτασε η ώρα ο ΚΑΘΕ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ να πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στο δίλημμα αν θα πρέπει να ξανακλείσουν οι Ιεροί Ναοί στο μέλλον, υπό οποιαδήποτε πρόφαση προβάλλει η Κυβέρνηση ή αν θα παραμένουν μόνιμα ανοιχτοί» και συνεχίζει: «ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ του κορονοϊού covid-19, όπως  επίσης και  την αντισυνταγματική ανελευθερία μεσω της οποιας αυτη επιβαλλεται. Όπως γράφει στην επιστολη του ο Πατήρ Ευθύμιος, Καψάλα του Αγίου Όρους, εμείς οι ορθοδοξοι χριστιανοι έχουμε ανώτερα εμβόλια και φάρμακα αθανασίας: τα Μυστήρια». Στο τέλος το κείμενο παρακινεί τον κόσμο να αγνοήσει τα επίσημα επιστημονικά δεδομένα και να αναζητήσει άλλες μορφές πληροφόρησης και γνώσης. «Λέμε λοιπόν σε όλους, γνωρίζοντες ή μη, ότι υπάρχει μια άλλη ομάδα επιστημόνων (καθηγητών πανεπιστημίου, ιατρών, οικονομολόγων, δικηγόρων, δικαστών κ.λ.π ) που τεκμηριωμένα έχουν διαφορετική άποψη και προσέγγιση πάνω σε αυτά τα θέματα, σε αντίθεση με τα επιστημονικά δεδομένα που μας βομβαρδίζουν και μας τα παρουσιάζουν μονομερώς σαν να είναι η μοναδική  πραγματικότητα». Τι δουλειά μπορεί να έχει ένα τέτοιο κείμενο σε μία σελίδα πολιτιστικού συλλόγου; Προφανώς, το ζητούμενο δεν είναι το Υπουργείο να λογοκρίνει απόψεις και ιδέες, αλλά να στηρίξει ουσιαστικές πολιτιστικές δράσεις και φορείς. Όταν όμως οι επίσημες αναρτήσεις ενός συλλόγου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προωθούν συνωμοσιολογικές και επικίνδυνες για τη Δημόσια Υγεία απόψεις, είναι σαν να επιβραβεύει δράσεις που θα έπρεπε να λειτουργούν ως αντιπαράδειγμα. Ειδικά όταν στην επαρχία δραστηριοποιούνται αμέτρητοι μουσικοί σύλλογοι που λειτουργούν ως πραγματικά κύτταρα πολιτισμού και καλλιτεχνικής δημιουργίας χωρίς να αναπαράγουν σκοταδιστικές απόψεις. 

Επιπλέον, η καλλιτεχνική διευθύντρια του συλλόγου Χρυσούλα Τασολάμπρου υπήρξε υποψήφια δημοτική σύμβουλος στις προηγούμενες εκλογές με τον Γ. Παπαναστασίου, ο οποίος είχε την πλήρη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας (η υποψηφιότητα της ανακοινώθηκε στη σελίδα του συλλόγου). Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είχε βρεθεί στο Αγρίνιο για να στηρίξει την υποψηφιότητα του: «Είναι χαρά μου να βρίσκομαι δίπλα σε έναν ικανό δήμαρχο που έχει κάνει εξαιρετική δουλειά και πρέπει να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το έργο του. Η ΝΔ απερίφραστα και ξεκάθαρα στηρίζει τον Γιώργο Παπαναστασίου για την επόμενη ημέρα στον δήμο Αγρινίου». 

Το Υπουργείο Πολιτισμού δείχνει με όλα αυτά ότι παραμένει με εμμονή κολλημένο στο παρελθόν, κάνοντας «χατίρια» και αναθέσεις σε φίλους και γνωστούς, τη στιγμή που ο πραγματικός πολιτισμός χρειάζεται στήριξη περισσότερο από ποτέ. 

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…