Κερδίστε προσκλήσεις για την "Electra" του Πέτρου Σεβαστίκογλου στην Ταινιοθήκη

Πέτρου Σεβαστίκογλου, Electra

electra

Η νέα ταινία του Πέτρου Σεβαστίκογλου, Electra, προβάλλεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, από τις 2 Δεκεμβρίου 2014. Το Κουτί της Πανδώρας ως χορηγός επικοινωνίας έχει εξασφαλίσει δύο διπλές προσκλήσεις για τους αναγνώστες του σε κάθε προβολή. Οι προβολές θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα και Παρασκευή στις 22:00 από την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου μέχρι και τη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου. Για να κερδίσετε μία διπλή πρόσκληση στείλτε μας email στο [email protected] με το ονοματεπώνυμό σας. Μετά από κλήρωση, οι νικητές θα ενημερώνονται με e-mail και το όνομα τους θα βρίσκεται στο ταμείο της Ταινιοθήκης. 

Η Electra είναι μια νεαρή κοπέλα, ξένη στη χώρα της, όπως και στις άλλες χώρες. Από την Αφρική μέχρι την Ευρώπη, η ταινία είναι ένα παζλ που συνθέτει την ταυτότητά της. Το νήμα της ιστορίας αυτής της σύγχρονης Ηλέκτρας δεν ακολουθεί μια χρονολογική πορεία, αλλά τις συναισθηματικές της συνδέσεις. Η Ηλέκτρα ανασυνθέτει στην ταινία τα «κομμάτια» του παρελθόντος της, για να κατανοήσει το παρόν και να μπορέσει να οραματιστεί το μέλλον της. Το ταξίδι της Ηλέκτρας  είναι η ίδια της η χώρα.

Η ταινία περιέχει διαλόγους σε πολλές γλώσσες που δεν υποτιτλίζονται, γιατί αποτελούν μέρος της ηχητικής και μουσικής υπόκρουσης.

Σημείωμα σκηνοθέτη

Το σενάριο της ταινίας περιέχει στοιχεία από τον αρχαίο μύθο της Ηλέκτρας. Η ιστορία μεταφέρεται στην εποχή μας με αφετηρία την Αφρική και συνεχίζεται στην Ελλάδα. Από τον μύθο της Ηλέκτρας εστιάσαμε στη σύγκρουση, την αποξένωση της Ηλέκτρας από τη μητέρα της, την ανάγκη της να βρει τον αδελφό της σε μια προσπάθεια να ορίσει την ταυτότητά της. Αυτή η σύγχρονη Ηλέκτρα δεν περιμένει την άφιξη του αδελφού της, αλλά φεύγει και τον αναζητά. Η πορεία της που τη φέρνει σε σύγκρουση με το ξένο, το διαφορετικό τής επιτρέπει να τοποθετήσει τη δική της ιστορία στο πλαίσιο της ιστορίας ενός ευρύτερου κόσμου.

Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν σε διάρκεια δυο ετών. Ως σκηνοθέτης – καμεραμάν δούλεψα στη μεγαλύτερη διάρκεια των γυρισμάτων χωρίς κανένα συνεργείο πάνω σε έναν συνεχόμενο αυτοσχεδιασμό με τους ηθοποιούς. Το σενάριο «γράφτηκε» ουσιαστικά με την κάμερα, εκπληρώνοντας εν μέρει το όραμα των κινηματογραφιστών της «κάμερας-στυλό», που αποδεσμευμένη από τις συμβάσεις του συμβατικού παραγωγικού μοντέλου, εξερευνά τη γλώσσα της εικόνας. 

Πρόταση για έναν εναλλακτικό τρόπο διανομής

Η ταινία θα προβάλλεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος τον Δεκέμβρη 2014 και τον Ιανουάριο 2015, με δύο προβολές την εβδομάδα, Δευτέρα και Παρασκευή. Μετά από κάθε προβολή θα ακολουθεί συζήτηση με το κοινό και τους δημιουργούς της ταινίας ή με καλεσμένους καλλιτέχνες , γιατί η τέχνη πρέπει να είναι ένας τόπος συνάντησης και δημιουργίας νέων ιδεών. 

Η Φαντασία Οπτικοακουστική και η Ταινιοθήκη επέλεξαν έναν εναλλακτικό τρόπο διανομής που διαρκεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με 2 προβολές την εβδομάδα, σαν ένα πείραμα που θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα για τη διανομή πολλών ελληνικών ταινιών.

Έγχρωμη, 90 λεπτά, 2014, Ελλάδα

Γλώσσες: Ελληνικά, Αγγλικά, Βουλγάρικα, Γαλλικά, Wolof
 
Παραγωγή: Φαντασία Οπτικοακουστική, Πέτρος Σεβαστίκογλου, Babagarage community of Senegal

Σκηνοθεσία – Σενάριο – Κάμερα: Πέτρος Σεβαστίκογλου

Πρωταγωνιστούν: Σοφία Κόκκαλη, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Chris Ratzanov, Modou Ndiaye, Omar Fall, Λάμπρος Κτεναβός, Χρύσα Μορφούλη, Maria Ohilebo, Tiemoko Haidara

World Press Photo: Η Παλαιστίνια που «νανουρίζει» τη νεκρή ανιψιά της είναι η φωτογραφία της χρονιάς

ΓΑΓ

World Press Photo: Η Παλαιστίνια που «νανουρίζει» τη νεκρή ανιψιά της είναι η φωτογραφία της χρονιάς

«Ήταν μία δυνατή και θλιβερή στιγμή και αισθάνθηκα ότι η εικόνα συνόψιζε με την ευρεία…

«Δημήτρη μου νικάμε»: Η αντίδραση του Π. Ασλανίδη για το πειθαρχικό κατά της εισαγγελέα που «έβγαλε λάδι» τον Τριαντόπουλο

InCollage 20240418 171302478

«Δημήτρη μου νικάμε»: Η αντίδραση του Π. Ασλανίδη για το πειθαρχικό κατά της εισαγγελέα που «έβγαλε λάδι» τον Τριαντόπουλο

«Όποιος έχει την ευθύνη για τον θάνατο τόσων ανθρώπων αλλά και για την πλήρη αλλοίωση…

SOS για Ελληνικά νησιά: Είναι στη λίστα με τα πιο απειλούμενα πολιτιστικά τοπία της Ευρώπης – Ποια βρίσκονται σε αυτή

4562797

SOS για Ελληνικά νησιά: Είναι στη λίστα με τα πιο απειλούμενα πολιτιστικά τοπία της Ευρώπης – Ποια βρίσκονται σε αυτή

Σε μια όχι και τόσο καλή λίστα βρίσκονται τρία Ελληνικά νησιά συμφωνά με λίστα της…