Newsroom

Newsroom

«Kερδισμένα» τα γερμανικά ομόλογα από τον πόλεμο στην Ουκρανία – Φόβοι από ΔΝΤ

Οι αγορές κινούνται πλέον αποκλειστικά στον απόηχο των εξελίξεων στα πολεμικά μέτωπα της Ουκρανίας

ukraine2 1

Σε ράλι επιδόθηκε σήμερα το γερμανικό ομόλογο, με αποτέλεσμα η απόδοση του να επιστρέψει πάλι σε αρνητικό έδαφος, ενώ δεν ακολούθησαν οι υπόλοιπες αγορές της ευρωζώνης.

Οι αγορές κινούνται πλέον αποκλειστικά στον απόηχο των εξελίξεων στα πολεμικά μέτωπα της Ουκρανίας. Το ενδεχόμενο μίας σημαντικής υποχώρησης του ΑΕΠ -η οποία όμως δεν κινδυνεύει να μετατραπεί σε ύφεση- στην περίπτωση που η ουκρανική κρίση κρατήσει για πολύ καιρό ακόμη, οδήγησε σήμερα την απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου στη μεγαλύτερη ημερήσια υποχώρηση από το 2011.

Ταυτόχρονα ο πόλεμος ανατροφοδοτεί τις πληθωριστικές πιέσεις, καθώς μετά την εισβολή των Ρώσων οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί κατά περίπου 60% (Σημειώνεται ότι η τιμή του πετρελαίου διατηρείται πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι).

Στο μεταξύ οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία -κυρίως εκείνες που αφορούν στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας στο εξωτερικό και τον αποκλεισμό της χώρα από τις διεθνείς αγορές- είχαν ως παράπλευρη απώλεια την άνοδο των επιτοκίων στη αγορά του δολαρίου.

Πρόκειται για τα επιτόκια δανεισμού στη διατραπεζική αγορά (3μηνο euro cross -currency swap) τα οποία εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020. Το συγκεκριμένο επιτόκιο πριν από ένα μήνα κυμαίνονταν στις 8 μονάδες βάσης (0,08%) ενώ σήμερα έφθασε τις 38 μονάδες βάσης (0,38%).

Το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιούν για τους κινδύνους από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Οι επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας ανακοίνωσαν χθες Τρίτη ότι επισπεύδουν τις προσπάθειες για την παροχή επιπρόσθετης βοήθειας δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες, ενώ προειδοποίησαν για τον κίνδυνο «σημαντικής διάχυσης» των επιπτώσεων του πολέμου σε άλλες χώρες.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας υπογράμμισαν ότι οι τιμές των εμπορευμάτων αυξάνονται, κάτι που απειλεί να τροφοδοτήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό, ενώ η αναστάτωση στις χρηματαγορές μπορεί να επιδεινωθεί σε περίπτωση που ο πόλεμος συνεχιστεί.

Εξέφρασαν επίσης σοκ και θλίψη για τον πόλεμο, χωρίς πάντως να κατονομάσουν τη Ρωσία, η οποία είναι βασική μέτοχος και στους δύο διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.
 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…