Κέρδισαν οι ευρωσκεπτικιστές του Κατσίνσκι στην Πολωνία – Αυτοδυναμία δείχνουν τα έξιτ πολ

Την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις πολωνικές βουλευτικές εκλογές κέρισαν οι συντηρητικοί καθολικοί του αντιπολιτευόμενου ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS)…

poland 0

Την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις πολωνικές βουλευτικές εκλογές κέρισαν οι συντηρητικοί καθολικοί του αντιπολιτευόμενου ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι και έτσι θα μπορέσουν να κυβερνήσουν μόνοι τους, χωρίς να χρειασθεί να επιδιώξουν τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, σύμφωνα με τις προβολές τριών τηλεοπτικών δικτύων που ανακοινώθηκαν απόψε αφού έκλεισαν οι κάλπες.

Σύμφωνα με αυτές τις κοινές προβολές που βασίζονται σε ένα έξιτ πολ της εταιρείας IPSOS, το PiS κερδίζει 39,1% των ψήφων, ποσοστό που του δίνει 242 έδρες στο 460μελές κοινοβούλιο. Οι φιλελεύθεροι κεντρώοι της Πλατφόρμας Πολιτών (PO) της απερχόμενης πρωθυπουργού Εύα Κόπατς έλαβαν 23,4% των ψήφων και εκλέγουν 133 βουλευτές.

Το κυβερνών κόμμα Πλατφόρμα Πολιτών παραδέχθηκε την ήττα του μετά τη δημοσιοποίηση του έξιτ πολ.

«Θυμηθείτε, δεν χάσαμε αυτά τα οκτώ χρόνια που πέρασαν», δήλωσε η πρωθυπουργός Εύα Κόπατς. «Η Πολωνία είναι μια χώρα που προοδεύει από οικονομική άποψη, όπου η ανεργία είναι μονοψήφια. Σ’ αυτή την κατάσταση αφήνουμε την Πολωνία σ’ αυτούς που κέρδισαν σήμερα τις εκλογές».

Η νίκη του PiS πιστεύεται πως θα βάλει τέλος σε σχεδόν μια δεκαετία οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας στην Πολωνία και μπορεί να απομακρύνει τη χώρα αυτή των 38 εκατομμυρίων κατοίκων από την ευρωπαϊκή πορεία.

Το αντισυστημικό κίνημα του ρόκερ Πάβελ Κούκιζ έρχεται τρίτο με 44 έδρες, το κόμμα Nowoczesna (Μοντέρνο) του νεοφιλελεύθερου Ρίσαρντ Πέτρου κερδίζει 22 έδρες και το αγροτικό κόμμα PSL, σύμμαχος των απερχόμενων φιλελευθέρων, 18.

Στα πρώτα σχόλιά του ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι υπογράμμισε πως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Πολωνίας μετά την πτώση του κομμουνισμού που ένα κόμμα θα κυβερνήσει μόνο του αυτή τη χώρα και είπε πως θα “τείνει τη χείρα” στα κόμματα που θα ήθελαν να συνεργασθούν με το PiS.

Όσο για την αριστερά, η οποία εκπροσωπούνταν από δύο αντίπαλους σχηματισμούς, δεν εκλέγει βουλευτές για πρώτη φορά από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1989, αφού δεν κατάφερε να υπερβεί το εκλογικό όριο.

 

Καζάνι που βράζει το Άγιο Όρος: «Ταμπουρώνονται» μοναχοί στη Μονή Εσφιγμένου για την επιχείρηση έξωσης που ετοιμάζει η ΕΛΑΣ

μονη

Καζάνι που βράζει το Άγιο Όρος: «Ταμπουρώνονται» μοναχοί στη Μονή Εσφιγμένου για την επιχείρηση έξωσης που ετοιμάζει η ΕΛΑΣ

Ένα έγγραφο του Αστυνομικού Σταθμού Καρυών που εστάλη την περασμένη Τρίτη προς την Ιερά Επιστασία…