Newsroom

Newsroom

Κεραμέως: Τον Ιούνιο ξεκινούν οι Πανελλαδικές εξετάσεις

Την πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να ξεκινήσουν οι πανελλαδικές εντός του Ιουνίου και να ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα Ιουλίου, επεσήμανε η αρμόδια υπουργός, Νίκη Κεραμέως, κατά την παρουσίαση του πολυνομοσχεδίου

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, η υπουργός, Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα οι πανελλήνιες εξετάσεις, θα ξεκινήσουν μέσα στον Ιούνιο με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Κάτι τέτοιο θα ισχύσει, όπως επεσήμανε, πάντα με την έγκριση των ειδικών και αν φυσικά δεν υπάρξει κάποια ανατροπή από την εξέλιξη της μάχης με τον κορονοϊό.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, μέχρι στιγμής δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, που έκλεισαν, στο πλαίσιο των μέτρων.

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Η κ. Κεραμέως παρουσίασε αναλυτικά τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου για του υπουργείου Παιδείας το οποίο μπαίνει από σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.

Το νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση έχει αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση, επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων, πλαίσιο αξιολόγησης σχολείων και επιμόρφωση εκπαιδευτικών.

Μάλιστα, ανάμεσα στις διατάξεις, προβλέπεται και η επαναφορά της διαγωγής στους τίτλους σπουδών, όπως ίσχυε πριν από το 2017, καθώς επίσης και των αποβολών 3,4 και 5 ημερών που είχαν περιοριστεί το 2017 σε αποβολές έως 2 ημερών.

Από τον Σεπτέμβριο του 2020 θα υπάρχουν 24 Πρότυπα σχολεία και 38 Πειραματικά ενώ από τον Σεπτέμβριο του 21 θα υπάρξει ανοιχτή πρόταση για μετατροπή σχολείων σε πειραματικά και Πρότυπα. Για τα Πρότυπα σχολεία οι μαθητές θα μπαίνουν με εξετάσεις ενώ στα πειραματικά τα παιδιά θα μπαίνουν με κλήρωση.

Σχετικά με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη σύμπραξη ελληνικών πανεπιστημίων με πανεπιστήμια του εξωτερικού, ρυθμίσεις που θα αφορούν τις πρυτανικές εκλογές και τις μετεγγραφές φοιτητών.

Αξιολόγηση της σχολικής μονάδας από τον Σεπτέμβριο του 2020. Θα προϋποθέτει τακτικές συνεδριάσεις ανά δίμηνο. Από Σεπτέμβριου του 2020 η σύνταξη ΠΔ για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Θεσμοθετείται ο εκπαιδευτικός εμπιστοσύνης για την διαχείριση ειδικών καταστάσεων μέσα στο σχολείο.

Εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων

Στο Γυμνάσιο, αυξάνονται τα εξεταζόμενα μαθήματα από 4 που είναι σήμερα σε 7.

Aυξάνεται ο μέσος όρος προαγωγής-απόλυσης από 9,5 που είναι σήμερα σε 10 σε όλο το Λύκειο.

Οι ομάδες προσανατολισμού γίνονται ξανά τρεις:

α) Ανθρωπιστικές Επιστήμες,

β) Θετικές Σπουδές και Σπουδές Υγείας

γ) Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής.

Στο νηπιαγωγείο εισάγεται πιλοτικά το μάθημα των Αγγλικών μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων, η Πληροφορική και η Φυσική Αγωγή. Στο δημοτικό, αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας του μαθήματος των Αγγλικών στις μικρότερες τάξεις και εισάγονται πιλοτικά νέες θεματικές.

Σχετικά με την μοριοδότηση των εκπαιδευτικών όπως ανέφερε η υπουργός Παιδείας οι εκπαιδευτικοί που θα πηγαίνουν σε δυσπρόσιτα σχολεία διπλή του μοριοδότηση ο διετής αποκλεισμός στους εκπαιδευτικούς που δεν πάνε εκεί που έχουν επιλέξει και ο 3της αποκλεισμός στους εκπαιδευτικούς που δεν πάνε σε συγκεκριμένο σχολείο που έχουν επιλέξει .

Θεσμοθετείται εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας των σχολείων από την σχολική χρονιά 2020-21. Το ΙΕΠ θα εκδώσει έναν πρότυπο κανονισμό και κάθε μονάδα θα συντάσσει τον δικό του κανονισμό ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή και τον σύλλογο διδασκόντων.

Σχετικά με το μάθημα της κοινωνιολογίας η αντικατάσταση του θα γίνει με τα Λατινικά από το 2021.

Σε ερώτηση σχετικά με την στιγμή που επέλεξε το υπουργείο να παρουσιάσει εν μέσω πανδημίας το πολυνομοσχέδιο η υπουργός εξήγησε ότι κάνουμε το καθήκον μας γιατί το κράτος έχει συνέχεια. Η υπουργός τόνισε το περιμένει μεγάλη συμμετοχή στην διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης κάτι που χαρακτήρισε θετικό για τις δημοκρατικές διαδικασίες ενώ ανέφερε ότι θα είναι στη διάθεση όλων των φορέων για να συζητήσουμε και αν ακούσουμε όλες τις απόψεις.

Η υπουργός τέλος ανακοίνωσε ότι από τον Σεπτέμβριο θα δοθούν στα σχολεία τα νέα βιβλία θρησκευτικών τα οποία θα είναι προσαρμοσμένα στις αποφάσεις του ΣτΕ και τις λοιπές δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί.

Το  νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή μέσα στον Μάιο.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος: «Δεν θα δεχτούμε καμία λύση που να μπαλώνει απλώς τις τρύπες που άνοιξε το ΠΔ»

Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος: «Δεν θα δεχτούμε καμία λύση που να μπαλώνει απλώς τις τρύπες που άνοιξε το ΠΔ»

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος χαρακτηρίζει πρόοδο την παραδοχή ότι χρειάζονται νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να…

Ο Αμαζόνιος εκπέμπει SOS: Πάνω από το 1/3 έχει επηρεαστεί από την ανθρώπινη δραστηριότητα

Ο Αμαζόνιος εκπέμπει SOS: Πάνω από το 1/3 έχει επηρεαστεί από την ανθρώπινη δραστηριότητα

Σημαντικά μεγαλύτερες οι ζημιές στο δάσος του Αμαζονίου, σε σχέση με αυτές που παρατηρούνταν μέχρι…

Επίθεση φασιστών στο Σύνταγμα: Συγκέντρωση και πορεία για την επέτειο των Ιμίων

Επίθεση φασιστών στο Σύνταγμα: Συγκέντρωση και πορεία για την επέτειο των Ιμίων

Φαίνεται πως δεν μπόρεσαν να χωνέψουν την χθεσινή αντιφαστιστική επικράτιση στο κέντρο της Αθήνας και…