Newsroom

Newsroom

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Απελευθερώθηκαν 163 παιδιά – στρατιώτες

Οι αντάρτες «αντι-μπαλακά» της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, απελευθέρωσαν ομάδα 163 παιδιών - στρατιωτών, μεταξύ των οποίων και πέντε κορίτσια, στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας με την Unicef.

children solsss

Οι αντάρτες «αντι-μπαλακά» της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, απελευθέρωσαν ομάδα 163 παιδιών – στρατιωτών, μεταξύ των οποίων και πέντε κορίτσια, στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας με την Unicef.

Από τον Μάιο, τον δρόμο της ελευθερίας έχουν δει συνολικά 645 παιδιά, όταν και υπεγράφη η συμφωνία. «Η απελευθέρωση αποτελεί μια ένδειξη ότι εφαρμόζεται η δέσμευση που ανέλαβαν οι ηγέτες αυτών των ομάδων, στο πλαίσιο της διαδικασίας ειρήνευσης και συμφιλίωσης» ανέφερε ο ΟΗΕ. Οι αρχηγοί οκτώ ένοπλων οργανώσεων, μεταξύ των οποίων οι χριστιανοί πολιτοφύλακες «αντι-μπαλακά» και οι μουσουλμάνοι αντάρτες «Σελεκά», που αμφότεροι είναι οι δύο κυριότεροι πρωταγωνιστές του εμφυλίου, δεσμεύτηκαν να αφήσουν ελεύθερα χιλιάδες παιδιά που είχαν στρατολογήσει για να πολεμήσουν στις τάξεις τους, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για την εθνική συμφιλίωση. Η Unicef στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «Ελπίζουμε να αφεθούν ελεύθερα εκατοντάδες παιδιά ακόμη πριν από το τέλος του έτους». Εκτιμάται ότι έχουν στρατολογηθεί έως και 10.000 παιδιά.