Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, μίλησε στον Real fm 97,8, για το ενδεχόμενο νέου μνημονίου, το χρέος αλλά και την φορολογία. «Υπάρχουν εκροές από το ΔΝΤ αλλά τα μεγάλα ποσά τα έχουμε πάρει. Σημασία έχει να συνεχίσει η Ελλάδα να μπορεί να ζει με αυτά που βγάζει. Αυτά που βγάζει η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα είναι αυτά που μπορεί να ζει. Αλλά αυτό είναι το πρωτογενές πλεόνασμα. Δηλαδή αν δεν πληρώνουμε τόκους», τόνισε αρχικά ο κ. Κεφαλογιάννης και συνέχισε:
«Η Ελλάδα πρέπει να δείξει στους ετέρους της ότι μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας. Πρέπει να κάνουμε γιγαντιαίες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. Να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να προσελκύσουμε επενδύσεις. Και στον ιδιωτικό τομέα και στο δημόσιο».
«Για τις δημόσιες επενδύσεις υπάρχουν κοινοτικά κεφάλαια. Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις. Να έχουμε μια καλή δικαιοσύνη, καλή, στην ώρα της και έτσι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μεγαλύτερο ΑΕΠ», πρόσθεσε.
«Ασφαλώς οι κανόνες πρέπει να είναι σαφής. Αν δεν είναι σαφής, πρέπει να είναι η μόνη περίπτωση για προσφυγές στα δικαστήρια. Αν δεν είναι σαφής και αλλάξουν οι όροι του διαγωνισμού τότε ναι. Όχι όμως να υπάρχει δικομανία από κάποιους που προσφεύγουν διαρκώς στο Συμβούλιο της Επικρατείας», σχολίασε για τις ιδιωτικοποιήσεις ενώ για το χρέος είπε:
«Το χρέος δεν θα το λύσουμε αν κάθε φορά κάνουμε την πολιτική μας με δανεικά. Για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε το χρέος, οι τόκοι θα πρέπει να είναι πολύ χαμηλοί. Με βάση μια ευρωπαϊκή πολιτική για το χρέος από την ΕΚΤ, μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα των τόκων. Το μεγάλο ποσό του χρέους, τότε δεν θα έχει μεγάλη σημασία. Το χρέος για να είναι βιώσιμο πρέπει να αυξάνουμε το ΑΕΠ. Το δεύτερο είναι να γίνει ένα κούρεμα. Αν δεν γίνει κούρεμα του χρέους τότε δεν θα είναι βιώσιμο. Η Ελλάδα έχει αποκτήσει μεγάλη αξιοπιστία στους ανθρώπους που παίρνουν τις αποφάσεις».
«Εμείς πρέπει να δείξουμε και έξω ότι τα οικονομικά μας είναι εντάξει. Το 2ο κομμάτι είναι η μείωση της φορολογίας. Για να γίνει αυτό πρέπει να κάνουμε νοικοκύρεμα στα οικονομικά μας. Χρειάζεται παραγωγικότητα στον δημόσιο τομέα. Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία, να αλλάξουμε δομές», είπε ακόμα.