Κ.Ε ΣΥΡΙΖΑ: Άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία από Τσίπρα – Τα βήματα για το συνέδριο του Φεβρουαρίου

Τις βάσεις για την ανανέωση του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ανταποκριθεί στα κοινωνικά και πολιτικά προτάγματα της νέας εποχής θέτει η Κ.Ε.…

2384887

Τις βάσεις για την ανανέωση του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ανταποκριθεί στα κοινωνικά και πολιτικά προτάγματα της νέας εποχής θέτει η Κ.Ε. του κόμματος που συνεδριάζει σήμερα για δεύτερη ημέρα. Το άνοιγμα του κόμματος σε όλους τους πολίτες του που το στήριξαν εκλογικά στις αλλεπάλληλες αναμετρήσεις του 2015 και ιδιαίτερα στα χαμηλά και μεσαία στρώματα των λαϊκών γειτονιών τίθεται ως απαράγραπτη προϋπόθεση για ην ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η Κ.Ε. δρομολογεί τις διαδικασίες για τη διεξαγωγή του συνεδρίου, με πιθανότερο μήνα τον Φεβρουάριο, και εκλέγει νέο μεταβατικό γραμματέα και Πολιτική Γραμματεία.

Η ομιλία Τσίπρα

Με την ομιλία του που άνοιξε τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής στην Αθηναΐδα, ο κ. Τσίπρας έθεσε ξεκάθαρα τους στόχους στο δρόμο για το συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Φεβρουάριο. Άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία, εγγραφή νέων μελών, αναδιοργάνωση της Νεολαίας του κόμματος και ομογενοποίησή του.

«Η αντιστοίχιση του ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογική και κοινωνική του βάση είναι προϋπόθεση για την υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού του παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου της ελληνικής κοινωνίας, ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε την ανάγκη «ν’ ανοίξουν, οι οργανώσεις μελών σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν στο εγχείρημά μας και συμφωνούν προγραμματικά και πολιτικά με τις θέσεις μας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, ενώ αναφερόμενος στην μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ενιαίο κόμμα, προαναγγέλοντας το τέλος των συνιστωσών, παρέπεμψε στο επώδυνο παράδειγμα της Αριστερής Πλατφόρμας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «η παραλειτουργία κόμματος μέσα στο κόμμα έληξε με άδοξο τρόπο».

Παράλληλα, αναφερόμενος στη σχέση κόμματος – κράτους, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «δεν θα λειτουργεί ως ιδεολογικός και οργανωτικός μηχανισμός νομιμοποίησης των κρατικών πολιτικών, έτσι ώστε, αργά ή γρήγορα, να μετασχηματιστεί σε υποσύστημα του κράτους» πρόσθεσε ότι για να μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του στη νέα εποχή που ξεκίνησε στις 20 Σεπτέμβρη, θα πρέπει να είναι «κόμμα εκτός κράτους».

Επαναλαμβάνοντας ότι ήρθε η ώρα να μπει ένα τέλος στο κράτος των ημετέρων και στο παλαιοκομματικό καθεστώς διαφθοράς και διαπλοκής, ο Αλέξης Τσίπρας ξεδίπλωσε το όραμά του για ένα κόμμα, όχι γραφειοκρατικό και κλειστό, αλλά ανοιχτό στο περιβάλλον του, στις νέες τους νέους, στα κινήματα.

«Η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να αποφασίσουμε τους στόχους για το επόμενα διάστημα και τις πολιτικές πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για την άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών της συμφωνίας με τους δανειστές, συνέπειες που έχουν άμεση συσχέτιση με τα λαϊκά στρώματα» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι «ο λαός μας δικαίωσε για τη μάχη που δώσαμε την περίοδο της διαπραγμάτευσης και τις δύσκολες επιλογές μας».

Πρόσθεσε επίσης ότι περιέβαλλε με εμπιστοσύνη το ΣΥΡΙΖΑ κάτι που επιβεβαιώθηκε στις εκλογές από την ταξική ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ όπως καταγράφηκε στα μεγάλα πλειοψηφικά ποσοστά στις λαϊκές γειτονιές. Ο Αλ. Τσίπρας συνεχάρη τα μέλη και τα όργανα του κόμματος για την εκλογική μάχη που κερδήθηκε όπως είπε, μέρα με τη μέρα καθώς η δυναμική ήταν ακόμα μεγαλύτερη στις συγκεντρώσεις και από το Γενάρη.

Η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας

Να μην οδηγήσει η διεύρυνση των οργανωμένων δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ σε κρατικοποίηση του κόμματος ζητά στην εισήγησή της στην Κεντρική Επιτροπή η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην εισήγηση διευκρινίζεται ότι η ένταξη νέων μελών στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει με όρους στήριξης της προσπάθειας των ανατροπών, άρα με ιδεολογικό περιεχόμενο και όχι με όρους αναπαραγωγής πελατειακών σχέσεων που θα διασφαλίζουν μεν την εκλογική και κυβερνητική συνέχεια, αλλά θα διαμορφώνουν ελαστικές ιδεολογικές σχέσεις.

Επίσης, η εισήγηση επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα που έχει πολλές φορές διατυπωθεί εντός του ΣΥΡΙΖΑ και αφορά την ένταξη στελεχών στον κρατικό μηχανισμό.

Για το θέμα αυτό η εισήγηση τονίζει ότι η κρατικοποίηση του κόμματος που τους έξι αυτούς μήνες υπήρχε ως ερώτημα και φόβος, είναι ένας κίνδυνος υπαρκτός. Αυτό, προσθέτει, μπορεί να συμβεί εάν κατά τη διάρκεια της στελέχωσης του κράτους -που είναι αναγκαία- αυτή γίνει χωρίς προγραμματισμό, αξιολόγηση και ιεράρχηση με αποτέλεσμα το κράτος να απορροφήσει με ευθύνη της ηγεσίας, αλλά και των μελών του, όλο το κόμμα.

Το κόμμα, επισημαίνεται, θα αρχίσει τότε να λειτουργεί ως μηχανισμός στελέχωσης του κράτους ή ως προσωρινή λύση για τα κυβερνητικά στελέχη που αποχωρούν από τις θέσεις τους. Υπό αυτό το πρίσμα, «το κόμμα και η κυβέρνηση, που είναι οι δύο βασικοί πυλώνες της αριστερής διακυβέρνησης, θα χάσουν την προνομιακή σχέση με την κοινωνία. Το κόμμα αντί για αυθεντικός εκφραστής των κοινωνικών αναγκών προς την κυβέρνηση θα μετατραπεί σε ενδιάμεσο σταθμό έκφρασης όχι συλλογικών αναγκών, αλλά ατομικών επιθυμιών».

Ενόψει του συνεδρίου, η εισήγηση της ΠΓ σημειώνει ότι σε κάθε περίπτωση, το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι υπόθεση μόνο των 30.000 μελών του. Εκείνων δηλαδή που πήραν μέρος στις διαδικασίες του 2012 και προσθέτει ότι η Κ.Ε. πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Ως τέτοιες προτείνονται:

1. Κεντρική πολιτική καμπάνια για οργανωτική ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ

2. Προτεραιότητα στην ίδρυση Οργανώσεων Μελών σε κάθε πρώην καποδιστριακό δήμο

3. Ίδρυση Ο.Μ. σε κάθε μεγάλο εργασιακό χώρο

4. Λειτουργία και ουσιαστική δράση συνδικαλιστικής παράταξης στον εργατοϋπαλληλικό, τον αγροτικό, τον επιστημονικό και τον χώρο των μικρομεσαίων.

5. Ανασυγκρότηση και μαζικοποίηση της Νεολαίας. Η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ θα συμβάλλει στην διεξαγωγή της 2ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα εντός του μηνός Νοεμβρίου.

Βασική ιδεολογική θέση είναι ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει μια πολιτική δύναμη που δεν αποδέχεται τον νεοφιλελεύθερο μονόδρομο» και σημειώνει ότι «στόχος μας παραμένει ο απεγκλωβισμός από τις αιτίες που μας οδήγησαν στα μνημόνια, από το οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο του νεοφιλελευθερισμού σε Ελλάδα και Ευρώπη».

Για την επόμενη περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετεί ψηλά στην ιεράρχησή του «μια σειρά από κρισιμότατες μάχες που υπερβαίνουν το εθνικό πεδίο και απαιτούν πανευρωπαϊκή κινητοποίηση, όπως αυτή για την απομείωση του δημοσίου χρέους, ή αυτή για την απόρριψη της Διατλαντικής Συνθήκης Εμπορίου ΗΠΑ-ΕΕ (TTIP)».

Επίσης, σε παγκόσμιο επίπεδο, τον ερχόμενο Δεκέμβρη λαμβάνει χώρα στο Παρίσι η Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής.

Η εισήγηση τονίζει ότι είναι αναγκαίο να γίνει κατορθωτή η σύνταξη και αποδοχή μιας νέας συμφωνίας, που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο για τη μείωση των αέριων ρύπων, μιας συμφωνίας φιλόδοξης, νομικά δεσμευτικής, η οποία θα συμπεριλάβει όλα τα κράτη και όλους τους μεγάλους ρυπαντές.

 

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

profile player 960x540 26

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

Μετωπική κόντρα μεταξύ του Νικόλα Φαραντούρη και του Άρη Πορτοσάλτε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

Screenshot 2 15

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

«Θα έπρεπε να ντρέπεστε. Πώς κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη».

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

221115164838 mariagapi 305110527 473772367946558 5755461261693762487 n

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

Στο βίντεο που ανέβασε, το νεαρό μοντέλο δείχνει την τομή στην πλάτη της και τονίζει…

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

profile player 960x540 25

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

Για την περίοδο που πάλευε με τον καρκίνο μίλησε η Δώρα Χρυσικού, αποκαλύπτοντας μια ιστορία…

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…