Ένα Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών στην Κομοτηνή βρίσκεται στο επίκεντρο υπόθεσης απάτης εις βάρος του Δημοσίου, συνολικού ύψους που ξεπερνά τις 451.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αστυνομικής έρευνας, οι υπεύθυνοι της δομής είχαν δηλώσει τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό εγγραφών, 178 παιδιά, ενώ κατά τη διάρκεια πολύμηνης παρακολούθησης από τις Αρχές διαπιστώθηκε ότι καθημερινά εμφανίζονταν στις εγκαταστάσεις μόλις μερικά παιδιά.
Παρά ταύτα, στο ηλεκτρονικό σύστημα καταχωρούνταν κανονικά παρουσίες για δεκάδες ανήλικους μέσω barcode, δημιουργώντας την εικόνα πλήρους λειτουργίας που απαιτούνταν για την είσπραξη των κρατικών επιχορηγήσεων.
Ο «μεσάζοντας» και τα voucher από τον καταυλισμό
Κομβικό ρόλο στο σχήμα φέρεται να διαδραμάτισε ένας «μεσάζοντας», ο οποίος λειτουργούσε ως ενδιάμεσος κρίκος ανάμεσα στους υπευθύνους του ΚΔΑΠ και οικογένειες Ρομά από καταυλισμό και σπίτια της Ροδόπης.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, για κάθε εγγραφή παιδιού ελάμβανε αμοιβή περίπου 50 ευρώ, συλλέγοντας με τον τρόπο αυτό δεκάδες voucher που στη συνέχεια κατέληγαν στη δομή.
Ο 60χρονος αρχηγός του κυκλώματος, καταγόμενος από τη Λάρισα, φέρεται να είχε συνάψει τη συμφωνία με αυτόν τον μεσάζοντα, ο οποίος με τη σειρά του έκλεισε συμφωνία με δεκάδες οικογένειες της περιοχής.
Οι συλλήψεις και το προσωπικό της δομής
Για την υπόθεση συνελήφθησαν οι ιδιοκτήτες του ΚΔΑΠ, ένας 60χρονος και μια 59χρονη, οι οποίοι οδηγήθηκαν ενώπιον των δικαστικών Αρχών.
Στη δομή εργάζονταν επίσης μία διευθύντρια και τρεις εκπαιδευτικοί, οι οποίες είχαν προσληφθεί νόμιμα και αμείβονταν και ασφαλίζονταν κανονικά.
Το κύκλωμα φέρεται να εισέπραξε παράνομα το σύνολο των 451.000 ευρώ μέσα σε διάστημα τριών ετών.
Στο φως παλαιότερες καταγγελίες – Έρευνα για άλλες περιπτώσεις
Η υπόθεση έφερε στο προσκήνιο παλαιότερες καταγγελίες για ύποπτη λειτουργία παρόμοιων δομών στη Θεσσαλία, όπου σύμφωνα με πληροφορίες είχαν υπάρξει αναφορές για ΚΔΑΠ που λειτουργούσαν σχεδόν αποκλειστικά στα χαρτιά.
Οι Αρχές εξετάζουν πλέον αν υπάρχουν κι άλλες παρόμοιες περιπτώσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας, καθώς και πιθανές διασυνδέσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων προσώπων.
*Φώτο αρχείου
Διαβάστε επίσης:
Νέα Αριστερά: Προ των πυλών μαζική αποχώρηση βουλευτών για το κόμμα Τσίπρα
Θανάσης Αυγερινός: Στο πλευρό της Μαρίας Καρυστινού – «Θα είναι ιστορική στιγμή»
Αλλαγές έρχονται στα κινητά τηλέφωνα από 1η Ιουνίου – Αναλυτικά τι θα ισχύσει
Tα σχόλια στο site έχουν απενεργοποιηθεί. Μπορείτε να σχολιάζετε μέσα από την επίσημη σελίδα στο Facebook
Σχόλια