Newsroom

Newsroom

«Καζάνι» που βράζει η Μυτιλήνη-Ενισχύει τις δυνάμεις καταστολής η κυβέρνηση

Σε τεντωμένο σχοινί  παραμένουν οι ισορροπίες στη Μυτιλήνη  μετά την καταστροφή της Μόριας, με χιλιάδες ανθρώπους να παραμένουν στον δρόμο σε άθλιες συνθήκες.    

DSCF7971

Η κυβέρνηση εμμένει στην απόφαση της  για μεταφορά όλων των άστεγων σε νέο καταυλισμό στο πεδίο βολής του Καρά Τεπέ, και  δεν πρόκειται να αλλάξει τη στρατηγική της, παρότι δεν υπάρχει κάποιο ξεκάθαρο σχέδιο παρά μόνο επικοινωνιακή διαχείριση στο πρόβλημα. Την δια στιγμή οι απεγνωσμένοι  πρόσφυγες και μετανάστες πραγματοποιούν και νέα ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας ζητώντας από τις ελληνικές αρχές να τους επιτραπεί να αποχωρήσουν από το νησί. Άλλωστε ο προσφυγικός πληθυσμός δεν θέλει επ ουδενί να παραμείνει στο νησί και με τον  φόβο της κρατικής και ρατσιστικής βίας

Στήριξη στο  δόγμα: «θα τους κάνουμε το βίο αβίωτο»

Όπως αναφέρει ο απεσταλμένος δημοσιογράφος από το Koutipandoras, Aντώνης Ρηγόπουλος,  οι  περιπολίες ομάδων ακροδεξιών έχουν αυξηθεί οι οποίοι είτε εμποδίζουν δημοσιογράφους να καλύψουν τις εξελίξεις, είτε συλλαμβάνουν ρεπόρτερ για να μην δείχνουν πλάνα από την απρόκλητη βία που ασκούν οι δυνάμεις των ΜΑΤ,  είτε σταματούν αλληλέγγυους και μέλη ΜΚΟ από το να μεταφέρουν βοήθειες προς τους πρόσφυγες και μετανάστες. Μάλιστα η κυβέρνηση σκληραίνει την στάση της δείχνοντας το πιο αυταρχικό της πρόσωπο, καθώς, όπως μεταδίδει τόσο ο  απεσταλμένος από το Koutipandoras όσο και τα  τοπικά μέσα, οι δυνάμεις καταστολής συνεχίζουν να ενισχύονται στο νησί. 

Εκτός από τις εννέα κλούβες ΜΑΤ, το οχήματα ρίψης νερού, τις δυνάμεις ΟΠΚΕ που έφτασαν στο νησί την Πέμπτη, σήμερα το πρωί αποβιβάστηκαν ακόμη πέντε διμοιρίες ΜΑΤ, αλλά και ειδικά τεθωρακισμένα οχήματα σαν αυτά που έδρασαν στον Έβρο τον περασμένο Μάρτιο. 

Εμμένει στα  κλειστά κέντρα η κυβέρνηση παρά τις αντιδράσεις 

Μετά την καταστροφή της Μόριας,  ξεκίνησε χθες αργά το απόγευμα  η είσοδος των πρώτον προσφύγων και μεταναστών στο νέο καταυλισμό στο πεδίο βολής στο Καρά Τεπέ. Όπως αναφέρει το Tvxs, το κυρίαρχο ζήτημα της ατζέντας είναι η διαχείριση των χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκονται στη Λέσβο και οι αλλαγές στην ήδη αποτυχημένη κυβερνητική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για διαδοχικές συσκέψεις που έχουν γίνει δια ζώσης ή με τηλεδιάσκεψη μεταξύ των αρμόδιων παραγόντων της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των μεγάλων διεθνών οργανισμών καθώς και τις οργανώσεις που εμπλέκονται με τη διαχείριση στη Μόρια. Η ένταση ήταν προφανής σε αρκετές από αυτές, καθώς η κυβέρνηση είχε προειδοποιηθεί στον πιο επίσημο τόνο για τους κινδύνους σε επίπεδο ασφάλειας και υγείας στο ΚΥΤ της Μόριας από τους χειρισμούς της. 

Κατά τα άλλα διίστανται οι απόψεις για το που θα διοχετευτούν οι 12.500 χιλιάδες πρόσφυγες αν και είναι σαφές ότι δεν θα αποχωρήσουν άμεσα από τη Λέσβο καθώς και η βελτίωση της υγειονομικής κάλυψης. Οι λύσεις που έχουν ακουστεί είναι πολλές και ανεπαρκείς, κάποιες ξυπνούν μνήμες της μεγάλης κρίσης του Φεβρουαρίου ενώ κάποιες είναι παντελώς ακατάλληλες, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας, όπως η φιλοξενία σε πλοίο. Για την ώρα προτεραιότητα είναι η διαμόρφωση υποτυπωδών συνθηκών στο πεδίο Βολής κοντά στο Καρα-Τεπε

Η κυβέρνηση, επιχειρεί μετά την καταστροφή να επαναφέρει το θέμα των κλειστών κέντρων κράτησης με τα γνωστά προβλήματα. Μάλιστα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο εντοπίζεται μια χαρακτηριστική διγλωσσία καθώς ο αρμόδιος Υπουργός μιλά στην Ε.Ε. για «ελεγχόμενα κέντρα» προκειμένου να διασκεδάζει τις εντυπώσεις ενώ στο εσωτερικό ως «κλειστά κέντρα» για να απαντήσει στα συντηρητικά ένστικτα.

 
Σύμφωνα με τελευταίες αποκαλύψεις αποκαλύψεις του γερμανικού περιοδικού Focus, βουλευτές της ΝΔ είχαν μυστικές επαφές με στελέχη του γερμανικού συντηρητικού CDU στο Βερολίνο, προκειμένου να εξασφαλίσουν την υποστήριξή τους αλλά και τα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση στρατοπέδων συγκέντρωσης σε έρημα νησιά, όπως η Γυάρος και η Μακρόνησος. Σε κάθε περίπτωση όμως η αρμόδιος Επίτροπος Ίλγα Γιόχανσον,  μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου μετά την πυρκαγιά, ξεκαθάρισε στον πιο επίσημο τόνο ότι η Ε.Ε. δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει κλειστά κέντρα. Όμως η κυβέρνηση δεν αλλάζει τακτική, καθώς όπως αναφέρει το Tvxs (αλλά και τοπικά μέσα από την Λέσβο) δεν είναι λίγοι αυτοί που επισημαίνουν ότι όλες οι αποφάσεις έχουν πολύ σαφές οικονομικό υπόβαθρο και κυρίως τις σχέσεις της κυβέρνησης με οικονομικούς παράγοντες που εμπλέκονται με το προσφυγικό και, κυρίως, με κατασκευαστικές εταιρίες.

Καλαμάτα: Κιτρίνισε τα πάντα η αφρικανική σκόνη – Απίστευτες εικόνες από την περιοχή (video)

2

Καλαμάτα: Κιτρίνισε τα πάντα η αφρικανική σκόνη – Απίστευτες εικόνες από την περιοχή (video)

Σε ταινία παραπέμπει το σκηνικό στην Καλαμάτα μετά την επέλαση της αφρικανικής σκόνης

Κατερίνα Βρανά: «Σελεμπρέισιον γενεθλίων και επιβίωσης» – 7 χρόνια επιβίωσης με δύο δυνατές αναρτήσεις (Εικόνες)

438108010 18426626314000170 825866362010932573 n

Κατερίνα Βρανά: «Σελεμπρέισιον γενεθλίων και επιβίωσης» – 7 χρόνια επιβίωσης με δύο δυνατές αναρτήσεις (Εικόνες)

Σαν σήμερα, στις 23 Απριλίου, η Κατερίνα Βρανά ήρθε αντιμέτωπη με τον θάνατο και κατάφερε…

Σοκ στο Αγρίνιο: Ασθενής πέθανε λίγες ημέρες αφού πήρε εξιτήριο – Τι απαντά το νοσοκομείο

nosokomeio agia olga giatros giatroi 2

Σοκ στο Αγρίνιο: Ασθενής πέθανε λίγες ημέρες αφού πήρε εξιτήριο – Τι απαντά το νοσοκομείο

Οι πρώτες πληροφορίες για τον άτυχο ασθενή στο Αγρίνιο - Οι αρχές ερευνούν τα αίτια…