ΓΜ

Γιάννης Μυλόπουλος

«Καζάνι έτοιμο να εκραγεί» τα πανεπιστήμια

Ενώ όλη η υπόλοιπη χώρα λειτουργεί υπό υγειονομικές προϋποθέσεις και όρους για τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται και για τον αερισμό και τις συνθήκες υγιεινής των αιθουσών, ο μόνος χώρος στον οποίο αυτές οι προϋποθέσεις δεν ισχύουν, είναι τα πανεπιστήμια.

4573491

Τα πανεπιστήμια, μετά από 1,5 χρόνο καταχρηστικής αναστολής της εκπαιδευτικής τους λειτουργίας, ανοίγουν επιτέλους σε λίγες μέρες. Ο τρόπος όμως που το υπουργείο της Παιδείας αποφάσισε να ανοίξουν έχει εξοργίσει φοιτητές και καθηγητές, κάνοντας τα πανεπιστήμια να μοιάζουν με καζάνι έτοιμο να εκραγεί.

Πρώτα από όλα γιατί τα πανεπιστήμια είναι τα μόνα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά και ο μόνος δημόσιος χώρος, που παρέμεινε επί 1,5 χρόνο συνεχώς κλειστός, έχοντας αναθέσει τη διδασκαλία αποκλειστικά σε εξ αποστάσεως μεθόδους τηλεδιάσκεψης. Με ό,τι αυτό σημαίνει για το επίπεδο των παρεχόμενων σπουδών και την εκπαίδευση των φοιτητών.

Ενώ τα σχολεία όλων των βαθμίδων άνοιξαν και λειτουργούν από καιρό με υγειονομικούς όρους και προϋποθέσεις και ενώ το σύνολο της αγοράς, των εμπορικών καταστημάτων και των καταστημάτων εστίασης και υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς και των μέσων ψυχαγωγίας λειτουργούν κανονικά, με όρους βέβαια και προϋποθέσεις όσον αφορά στην υγειονομική κατάσταση των αιθουσών και στις μεταξύ των επισκεπτών τους αποστάσεις, τα πανεπιστήμια παραμένουν ερμητικά κλειστά μέχρι σήμερα.

Ενώ θα μπορούσαν να έχουν από καιρό ανοίξει με υβριδική λειτουργία, με ένα συνδυασμό δηλαδή εξ αποστάσεως διδασκαλίας για τα μεγάλα ακροατήρια των μαθημάτων κορμού και δια ζώσης για τα μικρά ακροατήρια των επιλεγόμενων μαθημάτων, των εργαστηρίων και των κλινικών, όπως συμβαίνει σε πολλά κράτη της Ευρώπης.

Ένας δεύτερος λόγος που κάνει τα πανεπιστήμια να είναι σε αναβρασμό είναι ότι εντωμεταξύ και ενόσω αυτά παρέμειναν κλειστά, η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας έχουν θεσμοθετήσει μια σειρά από αντιεκπαιδευτικά και αντικοινωνικά νομοθετήματα, όπως αυτά της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και της Ενιαίας Βάσης Εισαγωγής, που εξηγούν με εξοργιστικό τρόπο γιατί επέλεξαν να κρατήσουν τον φοιτητικό πληθυσμό μακριά από τα πανεπιστήμια για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η πολιτική των ακραίων μέτρων για την ανώτατη εκπαίδευση όμως, η οποία πυροδοτεί το κλίμα σε φοιτητές και καθηγητές, δεν σταματά στη θεσμοθέτηση ακραία ιδεοληπτικών ρυθμίσεων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της εξ αποστάσεως λειτουργίας της.

Συνεχίζεται και σήμερα, που έφτασε η ώρα τα πανεπιστήμια να ανοίξουν. Ενώ λοιπόν όλη η υπόλοιπη χώρα λειτουργεί υπό υγειονομικές προϋποθέσεις και όρους για τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται και για τον αερισμό και τις συνθήκες υγιεινής των αιθουσών, ο μόνος χώρος στον οποίο αυτές οι προϋποθέσεις δεν ισχύουν, είναι τα πανεπιστήμια.

Η κυβέρνηση έστειλε πρόσφατα μια Κοινή Υπουργική Απόφαση, σύμφωνα με την οποία τα πανεπιστήμια ανοίγουν με μόνη προϋπόθεση την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης ή πρόσφατου τεστ. Με τη διευκρίνιση μάλιστα, ότι τα μαθήματα θα γίνονται με τις αίθουσες και τα αμφιθέατρα να λειτουργούν στη μέγιστη πληρότητά τους.

Μια ακατανόητη έως και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία απόφαση, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη του τις πλημμελείς υποδομές των πανεπιστημίων με τις λίγες αίθουσες και τα αμφιθέατρα, που είναι μάλιστα στην πλειοψηφία τους τυφλά, υπόγεια και μη αεριζόμενα και συχνά της μισής χωρητικότητας, σε σχέση με το σύνολο των φοιτητών που παρακολουθούν τα μαθήματα.

Η απόφαση όμως είναι ακατανόητη, αν λάβει κανείς υπόψη του και τα ψευδή πιστοποιητικά εμβολιασμού και τεστ που κυκλοφορούν στο εμπόριο και τα οποία λειτουργούν σαν υγειονομική βόμβα, ιδίως σε χώρους μεγάλου συνωστισμού, όπως τα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα. Ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη του αυτό στο οποίο επιμένουν οι επιστήμονες, ότι δηλαδή ακόμη και οι εμβολιασμένοι μπορεί να μεταδίδουν, αλλά και να αρρωστήσουν από τον επικίνδυνο ιό, με καλύτερες βέβαια προοπτικές ανάρρωσης.

Εδώ βέβαια οι ευθύνες πέφτουν και σε εκείνες τις πρυτανικές αρχές που εδώ και 1,5 χρόνο δεν έχουν ανταποκριθεί στις ευθύνες τους και δεν έχουν κάνει τίποτε για να ενισχύσουν τις υποδομές ή για να εξασφαλίσουν επιπλέον αίθουσες στα ιδρύματά τους, προκειμένου να προετοιμάσουν την ασφαλή επαναλειτουργία τους.

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι επιτροπή καθηγητών του ΑΠΘ, ειδικών στα επιστημονικά ζητήματα της δημόσιας υγείας, από την άνοιξη ακόμη, μετά από απόφαση του Συλλόγου των Καθηγητών, έχει επεξεργαστεί και δημοσιοποιήσει κείμενο για τις προϋποθέσεις και τους όρους ασφαλούς ανοίγματος των πανεπιστημίων, το οποίο δεν έτυχε καμίας προσοχής από τις υπεύθυνες πανεπιστημιακές αρχές, ούτε βέβαια και από το υπουργείο.

Κι ακόμη, η ευθύνη των πρυτανικών αρχών είναι μεγάλη, ιδίως σε πανεπιστήμια που διαθέτουν Ιατρικές Σχολές, όπως το ΑΠΘ, καθώς θα μπορούσαν να οργανώσουν κέντρα δωρεάν διεξαγωγής τεστ εντός των πανεπιστημίων, εξασφαλίζοντας έτσι την ορθότητα των ελέγχων, αλλά και απαλλάσσοντας τους μη εμβολιασμένους φοιτητές από το δυσβάστακτο αναγκαστικό κόστος των 20 ευρώ την εβδομάδα. Κι ακόμη, εξασφαλίζοντας μια υγειονομική προϋπόθεση που απουσιάζει εντελώς από την κυβερνητική απόφαση για το άνοιγμα των πανεπιστημίων και η οποία όμως συμπεριλαμβάνεται στις διεθνείς υγειονομικές προδιαγραφές ως απαραίτητη για μαζικούς χώρους, αυτή της ιχνηλάτησης και της επιδημιολογικής επιτήρησης.

Η κυβερνητική πολιτική της ατομικής ευθύνης, της αδιαφορίας δηλαδή της πολιτείας για τα προβλήματα των πολιτών και της μετάθεσής τους στη δική τους ευθύνη, στην περίπτωση της διασφάλισης της δημόσιας υγείας σε μαζικούς χώρους όπως τα πανεπιστήμια είναι μια επικίνδυνη πολιτική, που μπορεί να περιγραφεί σύντομα ως η πολιτική του:

«Ο σώζων εαυτόν σωθήτω»

Με αυτά τα δεδομένα τα ελληνικά πανεπιστήμια, τα μόνα στον κόσμο που αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση της χώρας τους σαν χώροι υψηλής εγκληματικότητας και για τα οποία έχει θεσμοθετηθεί Πανεπιστημιακή Αστυνομία, αλλά και τα μόνα στα οποία η πολιτική συρρίκνωσής τους βαφτίστηκε «αξιοκρατική», με τον κωδικό «Ενιαία Βάση Εισαγωγής», ανοίγουν χωρίς υγειονομικούς όρους και προβλέψεις.

Κι αυτό, σε μια εποχή που το τέταρτο κύμα της πανδημίας σαρώνει στη χώρα μας, με χιλιάδες κρούσματα καθημερινά και με κάτι λιγότερο από 1.000 θανάτους να έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα, μόνο από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Έχοντας φέρει την Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC, στη δυσμενή 8η θέση σε ολόκληρη την Ευρώπη και στην ακόμη χειρότερη 4η θέση για τις χώρες της Ενωμένης Ευρώπης, ως προς τον δείκτη των θανάτων τις τελευταίες 14 ημέρες ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Με πρώτη τη Βουλγαρία με 141 θανάτους ανά εκ πληθυσμού, δεύτερη τη Λιθουανία με 81, τρίτη τη Ρουμανία με 66 και 4η την Ελλάδα με 48 θανάτους ανά εκ. πληθυσμού. Τη στιγμή που ο Μέσος Ευρωπαϊκός Όρος είναι μόλις 17 θάνατοι ανά εκ. πληθυσμού, με την Κύπρο να έχει 16, την Γαλλία 14, την Ιταλία 13 και την Γερμανία μόνο 9 θανάτους ανά εκ πληθυσμού τις τελευταίες 14 ημέρες.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το άνοιγμα των πανεπιστημίων χωρίς υγειονομικούς όρους για τις αίθουσες διδασκαλίας και τα αμφιθέατρα και χωρίς υγειονομικές προϋποθέσεις για τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται μεταξύ των φοιτητών, είναι ένα άνοιγμα επικίνδυνο τόσο για τη δημόσια υγεία φοιτητών, καθηγητών και εργαζομένων στα πανεπιστήμια, αλλά και των οικογενειών τους, όσο όμως και για την πορεία της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς.

Η λύση της υβριδικής λειτουργίας, με εξ αποστάσεως μεθόδους για μεγάλα και με φυσική παρουσία για μικρά ακροατήρια, είναι δεδομένων των υγειονομικών συνθηκών η ασφαλέστερη για εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές και καθηγητές και μακράν η καλύτερη λύση για τα πανεπιστήμια για την παρούσα ακαδημαϊκή χρονιά. Τη λύση αυτήν ακολουθούν άλλωστε και οι περισσότερες από τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.

Η όποια αντίδραση σημειωθεί στο επικίνδυνο άνοιγμα των πανεπιστημίων δεν θα αφορά στο άνοιγμα αυτό καθ’ εαυτό, αλλά στην ανάγκη προστασίας της ζωής και της δημόσιας υγείας σε έναν από τους πιο μαζικούς χώρους της ελληνικής επικράτειας.

Πηγή: tvxs.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Καταγραφή 13

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Για τη βουλευτική ασυλία και τη δικαιοσύνη στην περίπτωση του Αχιλλέα Καραμανλή αρπάχτηκαν η Ράνια…

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

akis skertsos

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσει συμπάθειες και συμπόνοια, ο γαλάζιος Υπουργός σύγκρινε την πρόβλημα…

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Πύρρος Δήμας

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Μια φωτογραφία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια υποψηφιότητα και δυο αναρτήσεις για τον φράχτη στον…

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Κέιτ

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Ο Βέλγος δημοσιογράφος αναφέρθηκε στη μορφή καρκίνου από την οποία πάσχει η πριγκίπισσα της Ουαλίας…

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Καραμανλής

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Δεν ξέρουμε τι ήταν χειρότερο, τα όσα είπε ο Καραμανλής ή τα χειροκροτήματα από τους…