Καύση νεκρών στην Πάτρα από τα τέλη του 2018

Aμεση νομοθετική ρύθμιση ώστε να δοθεί η δυνατότητα και σε ιδιώτες να φτιάχνουν αποτεφρωτήρια «αν οι δήμοι δεν το κάνουν» προανήγγειλε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, «σε μια προσπάθεια για περισσότερη πίεση, για να γίνει πραγματικότητα η αποτέφρωση».

Του Βασίλη Ανδριανόπουλου

Ο υπουργός που υπογράμμισε πως αυτό «αποτελεί δέσμευσή μας», απάντησε σε σχετική ερώτηση της –εμφανώς συγκινημένης– βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αννας Βαγενά, συζύγου του προσφάτως αποθανόντος Λουκιανού Κηλαηδόνη, η οποία δήλωσε πως: «Ελπίζω να βρουν τη δύναμη κάποιοι δήμαρχοι και ιδιώτες να συγκρουστούν με τον σκοταδισμό».

Μόλις το 2006 η Ελλάδα επέτρεψε την αποτέφρωση των νεκρών καθυστερώντας… μερικές δεκαετίες, όταν γινόταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες από τα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ού. Ομως, η μη εξειδίκευση στο ζήτημα της χωροθέτησης των αποτεφρωτηρίων προκάλεσε νέες κωλυσιεργίες στο εγχείρημα. Ο περιορισμός ήρθη το 2014, όταν νομοθετήθηκε η δυνατότητα λειτουργίας αποτεφρωτηρίων σχεδόν παντού, εκτός από τις κατοικήσιμες περιοχές. Το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο ολοκληρώθηκε το 2015, με το οποίο κατοχυρώθηκαν οι πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις για τη λειτουργία των κέντρων αποτέφρωσης. Ποιο είναι λοιπόν το αγκάθι που προκαλεί την καθυστέρηση; Oτι οι δήμοι –οι οποίοι έχουν το δικαίωμα της ίδρυσης και λειτουργίας αποτεφρωτηρίου– δεν έχουν παρουσιάσει ιδιαίτερες αντοχές στις πιέσεις που ασκεί η Εκκλησία.

Οι αντιδράσεις

Στην Πάτρα το κέντρο αποτέφρωσης αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2018, στο Βιοτεχνικό Πάρκο Γλαύκου, όπως ανέφερε στο Documento ο Παύλος Στάμος, αντιδήμαρχος Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Περιβάλλοντος και Εργων Υποδομής του Δήμου Πατρέων. «Το δημοτικό συμβούλιο έχει αποφασίσει τη λειτουργία του κέντρου και περιμένουμε τη θετική έγκριση του συμβουλίου Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αφού πληρούνται όλες οι προδιαγραφές». Αναφορικά με τις αντιδράσεις που υπήρξαν για τη δημιουργία του τόνισε πως αυτές είχαν θρησκευτικό έρεισμα, ενώ υπογράμμισε πως ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός «που αποτελεί τη βασική δαπάνη, θα αυτοχρηματοδοτείται από τις εταιρείες που θα το αναλάβουν, μέσω της λειτουργίας του κέντρου αποτέφρωσης».

Αρκετοί δήμοι, όπως των Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Βόλου, Μαρκόπουλου, έχουν προσπαθήσει να λειτουργήσουν κέντρο αποτέφρωσης. Στον Δήμο Αθηναίων από τα 30 ακίνητα που προτάθηκαν, μόλις τέσσερα κρίθηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση της διαπαραταξιακής επιτροπής του ότι προσεγγίζουν τις προδιαγραφές. Η αντιδήμαρχος Νέλλη Παπαχελά πρόκρινε ένα από τα τέσσερα, το οποίο βρίσκεται στον Ελαιώνα, ζητώντας νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να χωροθετηθεί.

Διαβάστε περισσότερα στο documentonews.gr

Δίκη Βαξεβάνη – Αθανασίου: Τα αναπάντητα ερωτήματα από την κατάθεση μάρτυρα και οι διαφορετικές εκδοχές

Δίκη Βαξεβάνη – Αθανασίου: Τα αναπάντητα ερωτήματα από την κατάθεση μάρτυρα και οι διαφορετικές εκδοχές

Αναπάντητα ερωτήματα άφησαν οι απαντήσεις του δικηγόρου Ασημάκη Ασημακόπουλου στη δίκη με κατηγορούμενο τον Κώστα…

Καταγγελία «σοκ» από την βουλευτή του ΜεΡΑ25, Μαρία Απατζίδη-Της έστειλαν φωτογραφία με ανδρικό μόριο στα social

Καταγγελία «σοκ» από την βουλευτή του ΜεΡΑ25, Μαρία Απατζίδη-Της έστειλαν φωτογραφία με ανδρικό μόριο στα social

Δέχθηκε σεξουαλική παρενόχληση μέσω Facebook

Predator: Η Αρτεμις Σίφορντ «κάρφωσε» την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις παρακολουθήσεις

Predator: Η Αρτεμις Σίφορντ «κάρφωσε» την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις παρακολουθήσεις

Με αφορμή ρύθμιση της αμερικανικής κυβέρνησης για τα παράνομα λογισμικά παρακολούθησης, η Αρτεμις Σίφορντ τοποθετήθηκε…