«Κάβος να μη λύσει, προπέλα να μη γυρίσει» – 24ωρη Παμπειραϊκή απεργία στις 25 Οκτώβρη

Η απεργία αφορά όλα τα πλοία που θα βρίσκονται στη γεωγραφική έκταση του Πειραιά και των παραλιακών δήμων.

5324857 1

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, αποφάσισαν 24ωρη Παμπειραϊκή απεργία την Τρίτη 25 Οκτώβρη, όπως και τα σωματεία ΠΕΝΕΝ (Ναύτες), ΠΕΑΘΕΝ (Θαλαμηπόλοι), απαιτώντας την απόσυρση της αναθεώρησης – έκτρωμα του ΚΙΝΔ, ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ, με αυξήσεις στους μισθούς, ενάντια στην ακρίβεια και τον πληθωρισμό.

Η απεργία αφορά όλα τα πλοία που θα βρίσκονται στη γεωγραφική έκταση του Πειραιά και των παραλιακών δήμων.

«Ο νέος ΚΙΝΔ που επεξεργάζονται ΥΕΝ- εφοπλιστές– και η επιτροπή που έχουν σκαρώσει προβλέπει μεταξύ των άλλων την κατάργηση των υφιστάμενων ΣΣΕ και την αντικατάσταση τους από την Διεθνή Σύμβαση Ναυτικής εργασίας (MLC) η οποία προβλέπεται ότι έχει εφαρμογή και θεμελιώνει τα ελάχιστα δικαιώματα των Ναυτεργατών του τρίτου κόσμου ενώ οι ρυθμίσεις που προωθούνται την καθιστούν μέσω του νέου ΚΙΝΔ να έχει ισχύ για τους Έλληνες Ναυτεργάτες και με τον τρόπο αυτό μεθοδεύονται οι ισχύουσες ΣΣΕ των Ναυτεργατών να μετατραπούν σε κουρελόχαρτα», τονίζουν οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωσή τους.

Και προσθέτουν: «Ελλιπέστατες οργανικές συνθέσεις, υπερεργασία 14 έως 16 ωρών, καθημερινή εντατικοποίηση, άγχος και τρέξιμο έξω από κάθε ισχύον κανόνα, απλήρωτες υπερωρίες, express δρομολόγια που δεν καταβάλλονται οι προβλεπόμενες αποδοχές , διανυκτερεύσεις, Ναυτικά ατυχήματα, δραματική μείωση του Ναυτεργατικού εισοδήματος λόγω της εκρηκτικής αύξησης του πληθωρισμού και των καθημερινών ανατιμήσεων σε ρεύμα – καύσιμα- καταναλωτικά αγαθά που καταβροχθίζουν το πενιχρό Ναυτεργατικό εισόδημα!».

Στην απεργία συμμετέχουν και οι λιμενεργάτες μέλη της ΕΝΕΔΕΠ- ΣΕΜΠΟ Ν.ΙΚΟΝΙΟΥ Περάματος: «Λίγες ημέρες πριν κλείσει ένας χρόνος από τον τραγικό εργοδοτικό έγκλημα που οδήγησε στον θάνατο του συναδέλφου μας Δημήτρη Δαγκλή, ένα έγκλημα που αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε την οργή όλων μας και οδήγησε σε ένα διαρκή απεργιακό αγώνα για να μη θρηνήσουμε ξανά κανέναν άλλο νεκρό συνάδελφο, λίγες ημέρες μετά τις καταγγελίες και τα ‘κράτει’ για πλοία με σάπια ρέλια, που οδήγησαν σε εργατικό ατύχημα.

Γιατί τα αιτήματα μας παραμένουν επίκαιρα και αποκτούν πλέον μεγαλύτερο νόημα. Την ίδια ημέρα, οι συνάδελφοι από τα πληρώματα των ρυμουλκών, τους ναυτεργάτες και τους μεταλλεργάτες της ζώνης δίνουν την ίδια μάχη με τη δική μας, για ΣΣΕ, για μέτρα υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, για μέτρα ενάντια στην ακρίβεια που κατατρώει ήδη ότι κερδίσαμε μέσα από τις μεγάλες απεργίες», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στη Ναυτιλιακή Πύλη Ενημέρωσης arxipelagos.gr:

Δεν μπορούμε να μείνουμε θεατές των εξελίξεων και στον πόλεμο, που μας κήρυξαν εφοπλιστές – κυβέρνηση της ΝΔ, για να μας καταργήσουν τις ΣΣΕ με την αναθεώρηση του ΚΙΝΔ, να δημιουργήσουν συνθήκες γαλέρας  σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Δίνουμε μια πρώτη απάντηση στην επιθετικότητα των εφοπλιστών – κυβέρνησης, που καθορίζουν στην τροποποίηση του ΚΙΝΔ και στο άρθρο 162, ότι: «Η Σύμβαση ναυτολόγησης, οι όροι εργασίας και τα δικαιώματα του ναυτικού, ρυθμίζονται από τη Διεθνή Σύμβαση Ναυτικής Εργασία (ΔΣΝΕ) MLC 2006»!!!

Η ψήφιση αυτού του άρθρου και σε περίπτωση μη ανανέωσης των ΣΣΕ, σημαίνει την εφαρμογή διεθνών συμβάσεων ITFIBF, κά, που καθορίζουν τα ελάχιστα, με μισθούς πείνας, με υποχρεωτική 48ωρη εργασία την εβδομάδα, περικοπές σε επιδόματα, άδειες, ασφαλιστικές εισφορές.

Έχουμε καθήκον να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας και να διεκδικήσουμε νέα, γιατί δεν ανεχόμαστε να μας κλέβουν δεδουλευμένα, δεν ανεχόμαστε σε λίγες μέρες πολλοί συνάδελφοι μας με το ν.4150/2013 να πεταχτούν στην ανεργία, με τραγικές συνέπειες για αυτούς και τις οικογένειες τους. Βάζουμε τώρα  μπροστά τις δικές μας ανάγκες.

Χαιρετίζουμε και είμαστε αλληλέγγυοι στις απεργιακές κινητοποιήσεις του σωματείου ΠΕΠΡΝ (Ρυμουλκά), που πραγματοποιεί 24ωρη Πανελλαδική απεργία στις 25 Οκτώβρη, όπως αντίστοιχα την ίδια μέρα του συνδικάτου Μετάλλου, του σωματείου Ναυπηγοξυλουργών, των λιμενεργατών (ΕΝΕΔΕΠ) της COSCO.

Την Τρίτη 25 Οκτώβρη,  ΌΛΟΙ στους καταπέλτες των πλοίων, κάβος να μην λύσει, προπέλα να μην γυρίσει.  Η επιτυχία της απεργίας σταθμός για την Πανελλαδική – Πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη.

 ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ   ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ   ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ

Τρίτη 25 Οκτώβρη στις 05:30 το πρωί, στον Ηλεκτρικό (πλοία BLUE STAR).

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΣ Ε.Ν.

   «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»

  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΓΕΙΡΩΝ Ε.Ν

19 Οκτώβρη 2022