Newsroom

Newsroom

«Κατσαριδάκι αγάπη μου» – Τέλος εποχής για το θρυλικό αυτοκίνητο

Ο τελευταίος «σκαραβαίος» της Volkswagen βγήκε από το εργοστάσιο της εταιρείας στην Πουέμπλα του Μεξικού. Πρόκειται για ένα από τα πιο εμβληματικά μοντέλα στην ιστορία του αυτοκινήτου. 

κατσαριδακι1

Παρ’ όλο που το συγκεκριμένο μοντέλο εμπνεύστηκε ο Αδόλφος Χίτλερ, στην πορεία έγινε σύμβολο απελευθέρωσης από το κίνημα των χίπις, επηρέασε την ποπ κουλτούρα και χαρακτηρίστηκε το αυτοκίνητο της εργατικής τάξης. 

Τα τελευταία 65 «κατσαριδάκια» της ιστορίας είναι αριθμημένα, από το 1 μέχρι το 65, για να τιμηθούν τα 65 χρόνια παρουσίας της Volkswagen στο Μεξικό. Θα πουληθούν αποκλειστικά μέσω του διαδικτύου, στην τιμή των 21.000 δολαρίων (περίπου 18.500 ευρώ), παρ’ όλο που η τελική εκδοχή τους δεν θυμίζει σε τίποτα την αρχική.

Το αυτοκίνητο εμπνεύστηκε προπολεμικά ο Αδόλφος Χίτλερ και γεννήθηκε από τον Φερντινάντ Πόρσε. Πολλοί ωστόσο ήταν εκείνοι που είπαν πως το σχέδιο του Πόρσε ήταν κλεμμένο και διασκευασμένο σχέδιο της Τσέχικης εταιρίας Tatra.

Tο αυτοκίνητο ήταν αρχικά γνωστό ως «Käfer», δηλαδή «Σκαθάρι» στα γερμανικά. Η λέξη «Beetle», υιοθετήθηκε στις ΗΠΑ ως το επίσημο όνομα του μοντέλου μόλις τον Αύγουστο του 1967. Προηγουμένως ήταν γνωστό ως «VW Type 1» (το πρώτο μοντέλο στην ιστορία της Volkswagen).

Σε αυτά τα 80 χρόνια ζωής του, το Σκαθάρι λατρεύτηκε από εκατομμύρια ανθρώπους και έγινε σύμβολο της ποπ κουλτούρας. Έχει εμφανιστεί στο εξώφυλλο του τελευταίου δίσκου των Beatles “Abbey Road”, έχει εμπνεύσει τον Άντι Γουόρχολ, ενώ είναι το πιο δημοφιλές μοντέλο για παιχνίδια αυτοκινήτου. Η ταινία της Disney «Love Bug» του 1968 (Κατσαριδάκι, αγάπη μου) εκτόξευσε τη δημοτικότητα του. 

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1950 ήταν ήδη το νούμερο ένα αυτοκίνητο σε πωλήσεις στη Δυτική Γερμανία. Η φήμη του εξαπλώθηκε γρήγορα και στα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης, λόγω της τιμής και του αντισυμβατικού στυλ.  

Τις δεκαετίες του 1960 και ’70 έγινε το αυτοκίνητο των χίπις που το κάλυπταν με έντονα σχέδια και λουλούδια. Στη δεκαετία του 1960 κατέκτησε και την Αμερική, βρίσκοντας κοινό στους οδηγούς που απεχθάνονταν τα υπερβολικά μεγάλα αμερικανικά αυτοκίνητα.

Στις μέρες μας, οι φανατικοί φίλοι του «Σκαραβαίου» παραμένουν πολλοί και κάθε χρόνο στις 22 Ιουνίου γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Σκαραβαίου.

 

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…