Κατρούγκαλος: Όσο και να χτυπιέται το ΔΝΤ, το ασφαλιστικό δεν αλλάζει

Σαφές μήνυμα προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι παρά τις πιέσεις του, το ζήτημα του ασφαλιστικού έχει κλείσει και δεν πρόκειται να ξανανοίξει έστειλε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

57ece4291dc52479088b47db

«Το ΔΝΤ θα χτυπιέται κάτω γιατί δεν του αρέσει αλλά [το ασφαλιστικό] δεν αλλάζει», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Κατρούγκαλος, που σχολίασε πως οι αξιώσεις του Ταμείου στο ασφαλιστικό δεν υποστηρίζονται ούτε από τους Ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι δεν ζητούν επανέναρξη της διαπραγμάτευσης για το ζήτημα.

Ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε την πάγια θέση του πως το Ταμείο είναι ο «ακραίος παίκτης» στη διαπραγμάτευση και ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να το «απομονώσει» και στα εργασιακά – όπως προσπάθησε να κάνει και για το ασφαλιστικό – παρά να προσπαθήσει να το πείσει για κάποιο συμβιβασμό.

Παράλληλα, σημείωσε πως ο αντίκτυπος των νέων μέτρων στο ασφαλιστικό σύστημα δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί, καθώς πρόκειται για παρεμβάσεις που θα κριθούν στο τέλος, ενώ αναφέρθηκε και στην πορεία των εσόδων του ΙΚΑ, τονίζοντας πως αυτή είναι καλύτερη σε σχέση με την περσινή χρονιά και το έλλειμμα του ιδρύματος βαίνει προς μείωση.

Για τις ασφαλιστικές εισφορές, υποστήριξε πως «είναι απόλυτα λογικό να υπολογίζονται οι εισφορές με βάση το εισόδημα, αφού με αυτόν τον τρόπο θα υπολογίζονται και οι συντάξεις για να είναι ανταποδοτικές», ενώ ανέφερε ότι με αυτό το σύστημα το 90% των ασφαλισμένων θα δει μείωση εισφορών, καθώς σε πολλά ταμεία, όπως στον ΟΑΕΕ, το 1/3 δεν μπορεί να καταβάλει το προκαθορισμένο ποσό που υπάρχει.

Ο κ. Κατρούγκαλος εξήγησε πως το ποσοστό που πληρώνει κάποιος ως μισθωτός, το ίδιο θα πληρώνει εάν έχει και μπλοκάκι για το ύψος του εισοδήματος που πρόερχεται από το ελεύθερο επάγγελμα. Οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες έχουν και 11% για επικουρικά και αναζητούμε τρόπο να μην πληρώνουν αυτές τις εισφορές, τόνισε και συμπλήρωσε πως θα μπορούσαν να δημιουργηθούν επαγγελματικά ταμεία για τέτοιες περιπτώσεις.

Όσον αφορά στην επικείμενη δεύτερη αξιολόγηση, που θα έχει ως επίκεντρο τα εργασιακά, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι ο κατώτατος μισθός μπορεί μόνο να αυξηθεί με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που προτείνει η Επιτροπή Σοφών, αλλά και ότι η Αθήνα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχτεί αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο που θα μειώνουν τα εργασιακά δικαιώματα.

«Φυσικά και θα είναι επάνω από τον σημερινό ο νέος κατώτατος μισθός. Είναι δυνατόν να συμφωνήσουν ποτέ τα συνδικάτα να κατέβει ο μισθός;», είπε.

Σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις, ο υπουργός Εργασίας επαναβεβαίωσε ότι η Αθήνα περιμένει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το σημερινό μοντέλο και θα πράξει ανάλογα.

Νίσυρος: Περισσότερα από 6 παιδιά κατήγγειλαν κακοποίηση – «Έπεσα σε παγίδα»…λέει ο αρχαιοφύλακας (Video)

2579781

Νίσυρος: Περισσότερα από 6 παιδιά κατήγγειλαν κακοποίηση – «Έπεσα σε παγίδα»…λέει ο αρχαιοφύλακας (Video)

«Ξεπεράστηκαν φόβοι και ντροπές και άρχισαν να μιλάνε» ανέφερε ο διευθυντής του Γυμνασίου – Λυκείου Νισύρου,…

Τρελάθηκε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ με την πρόκριση του Ολυμπιακού: «Τρία πέναλτι έπιασε ο άτιμος ο Τζολάκης» (video)

ΕΡΤ

Τρελάθηκε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ με την πρόκριση του Ολυμπιακού: «Τρία πέναλτι έπιασε ο άτιμος ο Τζολάκης» (video)

«Ο Μεντιλίμπαρ έχει αποδείξει ότι έχει το κοκαλάκι της νυχτερίδας», είπε ο Κώστας Παπαδόπουλος μιλώντας…

Άννα Ελεφάντη: Η οργισμένη ανάρτηση για Πορτοσάλτε και Οικονόμου – «Ως εδώ!» (video)

Καταγραφή 25

Άννα Ελεφάντη: Η οργισμένη ανάρτηση για Πορτοσάλτε και Οικονόμου – «Ως εδώ!» (video)

«Η τακτική της δολοφονίας χαρακτήρων από τα φερέφωνα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν θα περάσει», αναφέρει…