Κατρούγκαλος για τη συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη: Η Τουρκία θέλει να δίνει την εικόνα του «καλού παιδιού» στη Δύση

Δεν μπορεί να υπάρχει αμφιβολία για τον δημόσιο χαρακτήρα μιας εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, κατέληξε ο Κατρούγκαλος. Κανείς δεν μπορεί να αγοράσει μία εθνική ομάδα, δεν υπάρχουν ποτέ δύο εθνικές ομάδες, γιατί κάθε μία από αυτές συνδέεται αναπόσπαστα με το δικό της κράτος, ανεξάρτητα εάν η αντίστοιχη ομοσπονδία έχει σωματειακό χαρακτήρα.

4950647

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας σήμερα σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

Σε σχέση με τη συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη, χαρακτήρισε θετικό γεγονός τη συμφωνία για αποκλιμάκωση της έντασης. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι αυτό αποτελούσε σκοπό και της Τουρκίας, αφενός για λόγους σχετικούς με την οικονομία και τον τουρισμό της, αφετέρου -και κυρίως- επειδή θέλει αυτήν την περίοδο να δίνει την εικόνα στη Δύση του «καλού παιδιού» που σέβεται διεθνές δίκαιο και διάλογο.

Θα έπρεπε, λοιπόν, σε αυτή τη συγκυρία, η δική μας πλευρά να μην θέσει ως μοναδικό στόχο ένα ήσυχο καλοκαίρι, αλλά να επιδιώξει την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με σκοπό τη λύση. Διαφορετικά, η Τουρκία αναβαθμίζει την εικόνα της στη Δύση χωρίς κόστος. Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο, τόνισε, ότι δεν έχει εγκαταλείψει την αναθεωρητική στρατηγική της και θα επανέλθει στη γνωστή επιθετικότητα μόλις βρει ένα νέο σημείο ισορροπίας με Ευρώπη και ΗΠΑ.

Άλλωστε, ακόμη και την περίοδο αυτή, δεν λείπουν προκλήσεις, όπως τα δύο πρόσφατα περιστατικά παρενόχλησης ακταιωρών του Πολεμικού μας Ναυτικού από τουρκικά περιπολικά στη Λέσβο. 

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η ΕΕ συζητά μια πολύ σημαντική θετική ατζέντα με την Τουρκία, θα υπάρξει σημαντική βλάβη για τα συμφέροντα μας, εάν δεν διασυνδεθεί πλήρως η διαφορά μας με την Τουρκία με αυτή.

Στο πλαίσιο αυτό έχει κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση από τον Αλέξη Τσίπρα, να εξαρτηθεί η ενεργοποίηση της αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας με την υποχρέωση της τελευταίας να συμφωνήσει για την εκδίκαση της διαφοράς μας για τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες στη Χάγη. Πρόκειται για ένα Ελσίνκι plus, με την έννοια ότι κρατά τα θετικά στοιχεία του Ελσίνκι, την ένταξη των ελληνοτουρκικών στο ευρωτουρκικό πλαίσιο, χωρίς τις σκιές στην αναφορά σε «συνοριακές διαφορές».

Ως προς το ζήτημα της φανέλας της Εθνικής Ομάδας της Βόρειας Μακεδονίας στο Euro, o κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι το θέμα καλύπτεται πλήρως, χωρίς «τρύπες» και «παραθυράκια», από την Συμφωνία των Πρεσπών και συγκεκριμένα από τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 3 ζ και 1 παρ. 7.

Η πρώτη από αυτές ορίζει την υποχρέωση αλλαγής του ονόματος για κάθε «δημόσια οντότητα» ή φορέα που έχει ιδρυθεί με νόμο, η δεύτερη ότι το συνταγματικό όνομα χρησιμοποιείται σε κάθε επίσημη χρήση. Δεν μπορεί να υπάρχει αμφιβολία για τον δημόσιο χαρακτήρα μιας εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, κατέληξε. Κανείς δεν μπορεί να αγοράσει μία εθνική ομάδα, δεν υπάρχουν ποτέ δύο εθνικές ομάδες, γιατί κάθε μία από αυτές συνδέεται αναπόσπαστα με το δικό της κράτος, ανεξάρτητα εάν η αντίστοιχη ομοσπονδία έχει σωματειακό χαρακτήρα. Άμεσα θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να επιδιώξει τη συμμόρφωση με τη Συμφωνία, χωρίς τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί σε άλλα σημεία της, όπως, για παράδειγμα, με τα σχολικά βιβλία.

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…