Κατρούγκαλος για Ασφαλιστικό: Η κυβερνητική πολιτική δεν θα καθοριστεί από την πρόταση της "Επιτροπής Σοφών"

Tεχνοκρατική πρόταση - εκκίνηση δημόσιου διαλόγου, η οποία προφανώς και δεν πρόκειται να καθορίσει την κυβερνητική πολιτική, είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης  Γιώργος Κατρούγκαλος για την πρόταση της «Επιτροπής Σοφών», μιλώντας στο «Κόκκινο 105,5».

katrougkalos35 1

Tεχνοκρατική πρόταση – εκκίνηση δημόσιου διαλόγου, η οποία προφανώς και δεν πρόκειται να καθορίσει την κυβερνητική πολιτική, είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης  Γιώργος Κατρούγκαλος για την πρόταση της «Επιτροπής Σοφών», μιλώντας στο «Κόκκινο 105,5».

«Το ασφαλιστικό σύστημα κινείται στα όρια της κατάρρευσης, καθώς το έλλειμμά του είναι άνω του 3% του ΑΕΠ. Αλλά και πριν από το 2010 δεν ήταν δίκαιο» σημείωσε  ο κ. Κατρούγκαλος , προσθέτοντας ότι στόχος μιας κυβέρνησης της Αριστεράς πρέπει να είναι να ξαναφτιάξει το ασφαλιστικό σύστημα.

Ακόμη κι αν δεν υπήρχε η μνημονιακή υποχρέωση για μείωση κατά 1% του ΑΕΠ της χρηματοδότησης του ασφαλιστικού, η κυβέρνηση θα έπρεπε να μεριμνήσει, καθόσον δεν γίνεται να επιζήσει ένα σύστημα εάν τα ελλείμματά του διαρκώς μεγεθύνονται, συμπλήρωσε. Ένα σύστημα το οποίο, όπως υπενθύμισε ο υπουργός, πέραν της ακατάσχετης αιμορραγίας που του προκαλεί η ανεργία, ήταν θύμα διαρκούς «ληστείας».

«Σε αντίθεση με την αιματηρή νεοφιλελεύθερη αντίληψη για οριζόντιες περικοπές, η κυβέρνηση έχει στο κέντρο της προσοχής της την προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων, αλλά και τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Επεσήμανε επίσης ότι στοιχείο σημαντικότερο από την ενοποίηση των ταμείων είναι η διαμόρφωση ενιαίων κανόνων. «Είχαμε συντάξεις που ήταν το 110% ή 120% του μισθού και άλλες, οι οποίες κινούνταν πολύ κάτω του ύψους του μισθού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον υπουργό, μέχρι τώρα ήταν ανεπαρκέστατη η μέριμνα για τους πλέον αδύνατους (όπως τους ανάπηρους), επειδή το σύστημα ήταν μονομερώς προσανατολισμένο στις συντάξεις. «Αν το 17,5% του ΑΕΠ πηγαίνει στις συντάξεις δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα» είπε και πρόσθεσε: «Αν μπορούσαμε να εγγυηθούμε στους συνταξιούχους ικανοποιητική περίθαλψη, τότε ίσως θα δέχονταν κάποια μείωση στη σύνταξή τους».

Η υπάρχουσα «εικόνα για Αρμαγεδώνα είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό προϊόν παραπληροφόρησης». Ο υπουργός αποσαφήνισε ότι η υπόθεση του ασφαλιστικού τώρα βρίσκεται στη φάση της ποσοτικοποίησης των μεγεθών. «Πρώτα, θα δούμε ποιους πόρους διαθέτουμε και μετά θα ληφθούν οι αποφάσεις, με πρώτη μέριμνα το πώς θα προστατευθούν οι μικρότερες συντάξεις» είπε. Υπενθύμισε τέλος ο κ. Κατρούγκαλος ότι ήδη αποδείχθηκαν παντελώς ανυπόστατα σενάρια, όπως εκείνο για «ανώτατο όριο συντάξεων τα 600 ευρώ».

Τέλος, ανέφερε ότι είναι ζήτημα «δικαιοσύνης και ηθικής δικαιοσύνης» να διεκδικήσει κάποια στιγμή το κράτος τα χρήματα που χάθηκαν με το PSI. Προέχει όμως η σωτηρία και ανόρθωση του όλου συστήματος και η εξασφάλιση της καταβολής των συντάξεων «στο τέλος κάθε μήνα» κατέληξε.

Επικό τρολάρισμα από το Κουλούρι στον Άδωνι: «Στο ΕΣΥ πλέον καλούν ακόμα και τους ηθοποιούς που έχουν παίξει τους γιατρούς»

Καταγραφή 26

Επικό τρολάρισμα από το Κουλούρι στον Άδωνι: «Στο ΕΣΥ πλέον καλούν ακόμα και τους ηθοποιούς που έχουν παίξει τους γιατρούς»

Τον Άδωνι Γεωργιάδη και το... μπάχαλο που έχει φτιάξει τρόλαρε με άρθρο του το Κουλούρι

Σαντορίνη: Το εξοργιστικό μήνυμα με άρωμα… Πορτοσάλτε – «Ελαττώστε τις μετακινήσεις γιατί περιμένουμε τουρίστες»

Σαντορίνη

Σαντορίνη: Το εξοργιστικό μήνυμα με άρωμα… Πορτοσάλτε – «Ελαττώστε τις μετακινήσεις γιατί περιμένουμε τουρίστες»

Ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Φηρών στη Σαντορίνη κάλεσε τους ντόπιους να μην πολυκυκλοφορούν ελέω…