Κάτοικοι της Μάνδρας: Θέλουμε τα ονόματα των υπευθύνων που προκάλεσαν την καταστροφή μας

Μερικά εικοσιτετράωρα μετά την έκθεση- πόρισμα της Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης για τις καταστροφές στην Μάνδρα, οι κάτοικοι ζητούν να μάθουν ποιοι είναι υπεύθυνοι, αλλά κυρίως ενδιαφέρονται να προχωρήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα.

5b3c9e101dc524df6f8b456c

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μια καλοκαιρινή βροχή έφερε ξανά μνήμες από την καταστροφή του περασμένου Νοεμβρίου και φόβο για το τι θα φέρει το φθινόπωρο.

Διαβάστε σχετικά:Όλη η αλήθεια για τη Μάνδρα – Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος

«Με την πλημμύρα του Νοεμβρίου το μαγαζί μου καταστράφηκε τελείως, ενώ με την πρόσφατη τα πράγματα ήταν οριακά. Το θέμα είναι ότι μέσα στον Ιούνιο, μια βροχή για κάποιες ώρες κατέβασε ένα ποτάμι που ήρθε οριακά στα μαγαζιά και στα σπίτια μας. Τι θα γίνει το φθινόπωρο και τον χειμώνα, τον Οκτώβρη και το Νοέμβρη; Θα βρέχει και δεν θα βγαίνουμε. Έχω τρία παιδιά, και ειλικρινά δεν θα πηγαίνω τα παιδιά μου ούτε στο σχολείο, ούτε στο φροντιστήριο» δηλώνει ο Μελέτης Τσάνος

Τονίζει ότι «με ενδιαφέρει πολύ ποιοι είναι οι υπεύθυνοι, αφού έπαθα ζημιές πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ. Θέλω να ξέρω ποιος ευθύνεται για την καταστροφή που έχω υποστεί. Ωστόσο αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι το τι θα γίνει στο μέλλον. Δεν μπορούμε να ζούμε με ανασφάλεια τι θα έχουμε έπειτα από μια βροχή που θα πέσει. Ειλικρινά περιμένω να γίνει κάτι».

Διαβάστε σχετικάΔήμαρχος Μάνδρας: Δεν θα κάνουμε αντιπλημμυρικά έργα επειδή βρέχει μια φορά στα 30 χρόνια

Από την πλευρά της, η Αγγελική Μήλιου επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «με την πρώτη βροχή αμέσως φοβόμαστε. Όσο για το πόρισμα σχετικά με τις πλημμύρες πάλι γενικότητες ανέφεραν. Δεν έχει γραφτεί ούτε ένα όνομα για να ξέρουμε. Μόνο γενικότητες. Ποιος θα τιμωρηθεί δηλαδή; Βέβαια αυτό που μας ενδιαφέρει κυρίως είναι να προχωρήσουν και να γίνουν τα έργα διότι περνά ο καιρός και έρχεται πάλι το φθινόπωρο και πάλι αρχίζουμε να φοβόμαστε με το παραμικρό».

Οι ίδιες σκέψεις απασχολούν και την Αμαλία Δημοβασίλη. «Έχω κατάστημα με ρούχα καταστράφηκα την πρώτη φορά και τώρα πάλι μόλις που σώσαμε το εμπόρευμα. Είμαστε υποψιασμένοι με την πρώτη βροχή και τρέξαμε μαζί με τους γονείς μου και μαζεύαμε ρούχα για να μην γεμίσει λάσπη το μαγαζί και καταστραφούν. Το θέμα είναι ότι έχουμε πρόβλημα ακόμη και να ασφαλίσουμε τα μαγαζιά μας. Φοβόμαστε με το που ρίχνει και την παραμικρή ψιχάλα. Φοβόμαστε αν μας πιάσει η βροχή στους δρόμους, όταν ίσως είμαστε και με τα παιδιά μας έξω. Μπορεί σε ένα μισάωρο να δούμε να κατεβαίνει το νερό με ορμή. Καλοκαιριάτικα είχαμε βροχές και πάλι καταστροφές και μάλιστα και σε άλλα σημεία καινούργια. Τι θα γίνει τον Οκτώβρη, Νοέμβρη; Η περιοχή έχει ήδη υποβαθμιστεί. Το να επιρρίπτονται ευθύνες είναι σημαντικό, αλλά αυτό που μας νοιάζει είναι να γίνουν έργα».


Το πόρισμα δικαιώνει την Περιφέρεια

Προσανατολισμένος στην αντιπλημμυρική θωράκιση είναι ο αντιπεριφειάρχης Δυτικής Αττικής, Γιάννης Βασιλείου ο οποίος επισημαίνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «συμφωνώ απολύτως και συντάσσομαι πλήρως με την ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής σχετικά με το πόρισμα της Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης για τις καταστροφές στην Μάνδρα. Η δική μας αγωνία είναι να μπορέσουμε να ξεκινήσουν τα έργα. Εξάλλου, είναι γνωστά όσα αναφέρει το πόρισμα. Εμείς εργαζόμαστε για να υλοποιήσουμε τα έργα. Και στην παλαιά εθνική και τα αντιπλημμυρικά έργα».

Από την πλευρά της, η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος σε θέματα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, Ιωάννα Τσούπρα δηλώνει ότι «από το πόρισμα φαίνεται ότι δικαιώνεται η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, που από την αρχή είχε μιλήσει για την ανάγκη να αλλάξει το νομικό πλαίσιο, σε ό,τι αφορά κρίσιμα θέματα όπως αυτό των συναρμοδιοτήτων, της αλληλοεπικάλυψης, της γραφειοκρατίας, της αναποτελεσματικότητας και των καθυστερήσεων σε κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι τα έργα υποδομής, τα αντιπλημμυρικα κλπ. Λόγω των πολλών παθογενειών που έχουν διαμορφωθεί τις προηγούμενες δεκαετίες χρειάζεται τέτοιο νομοθετικό πλαίσιο ώστε να διευκολύνει και όχι να δυσκολεύει την εξέλιξη των έργων».

Και συνεχίζει λέγοντας: «Επιβεβαιώνεται η Περιφερειάρχης που έχει τονίσει την ανάγκη απαλλαγής από το βαρύ, δυσλειτουργικό, γραφειοκρατικό πλαίσιο, που λειτουργεί, αντιπεριβαλλοντικά και αντιπαραγωγικά στη Δημόσια Διοίκηση. Στο πόρισμα της Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, επιρρίπτονται ευθύνες σε υπηρεσίες και φορείς, όχι όμως στην Περιφέρεια Αττικής, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πόσο άδικη και ρηχή ήταν η επίθεση που δέχτηκε η Περιφέρεια».

Η κ. Τσούπρα υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η Περιφέρεια Αττικής έχει εντάξει στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων, περίπου το 1/3 του προϋπολογισμού σε αντιπλημμυρικά έργα, με ολιστική προσέγγιση για όλους τους Δήμους της Αττικής και όχι με μικρά τοπικού χαρακτήρα έργα σε ορισμένους Δήμους, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα έτη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κουτσελίνη: Όταν σπούδαζα, δεν είχα χάμπουργκερ να φάω – Στην Ελλάδα τότε υπήρχε μόνο μπομπότα, απαντά ο Αλμπάνης

InCollage 20240619 111145917

Κουτσελίνη: Όταν σπούδαζα, δεν είχα χάμπουργκερ να φάω – Στην Ελλάδα τότε υπήρχε μόνο μπομπότα, απαντά ο Αλμπάνης

Η φράση της Ζήνας Κουτσελίνη κατά την προσπάθειά της να δικαιολογήσει όσα είπε για τον…

Σοφία Πολυζωγοπούλου: «Δεν κλείνουμε τα μάτια» – Οι αναρτήσεις της κατά της βίας των γυναικών

MEGA

Σοφία Πολυζωγοπούλου: «Δεν κλείνουμε τα μάτια» – Οι αναρτήσεις της κατά της βίας των γυναικών

Η δικηγόρος και σύζυγός του Απόστολου Λύτρα φαίνεται ότι συχνά έστελνε μηνύματα κατά της έμφυλης…

Απόστολος Λύτρας: Η νέα ενημέρωση από τον δικηγόρο του – Στον «αέρα» αν θα παραδοθεί

6253619

Απόστολος Λύτρας: Η νέα ενημέρωση από τον δικηγόρο του – Στον «αέρα» αν θα παραδοθεί

Διαψεύδει την εκπρόσωπο της αστυνομίας ο Π. Πανταζής - "Κανένας περιοριστικός όρος δεν έχει παραβιαστεί…

Νέα μεταγραφική «βόμβα» στον Παναθηναϊκο: Ο Δ. Γιαννακόπουλος ανακοίνωσε Λορέντζο Μπράουν

brawn

Νέα μεταγραφική «βόμβα» στον Παναθηναϊκο: Ο Δ. Γιαννακόπουλος ανακοίνωσε Λορέντζο Μπράουν

Συμφωνία με τον πρώην γκαρντ της Μακάμπι και μήνυμα για… αήττητη κατάκτηση της Euroleague.