ΓΜ

Γιάννης Μυλόπουλος

Κατήφορος

Όπου κι αν γυρίσεις, ό,τι κι αν κοιτάξεις, όποια πτυχή της δημόσιας ζωής στην Ελλάδα κι αν δεις, βλέπεις μια χώρα σε κατήφορο...

5223247

Όπου κι αν γυρίσεις, ό,τι κι αν κοιτάξεις, όποια πτυχή της δημόσιας ζωής στην Ελλάδα κι αν δεις, βλέπεις μια χώρα σε κατήφορο.

Είναι πολιτικός κατήφορος για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα να διαχειρίζεται την πανδημία με τρόπο που να την φέρνει προτελευταία στην Ευρώπη ως προς τους θανάτους σε αναλογία πληθυσμού. Με τελευταία την μέχρι πρότινος σε εμπόλεμη κατάσταση Κροατία.

Και είναι μεγαλύτερος κατήφορος, όταν η χώρα ενώ έχει διπλάσιους θανάτους σε σχέση με τον μέσο όρο των υπόλοιπων κρατών στην Ευρώπη, ουδείς αναλαμβάνει καμία πολιτική ευθύνη γι’ αυτό.

Και είναι πολιτικός, αλλά και ηθικός κατήφορος, οι εκατόμβες των καθημερινών απωλειών ζωής να περνούν ασχολίαστες από τα πληρωμένα με δημόσιο χρήμα ΜΜΕ, σαν ο θάνατος να έχει γίνει συνήθεια.

Και είναι ακόμη πολιτικός κατήφορος οι εκατόμβες των νεκρών να αφήνουν παγερά αδιάφορη την υπεύθυνη κυβέρνηση. Η οποία μείωσε, μάλιστα, δραστικά τις δαπάνες για την Υγεία στον προϋπολογισμό του 2022, με το επιχείρημα ότι η πανδημία βρίσκονταν στο… τελευταίο μίλι. Όταν μόνο τον πρώτο μήνα του 2022, οι θάνατοι έφτασαν τους 2.710.

Επιπλέον, εκτός από πολιτικός, είναι και ηθικός κατήφορος όταν ο πρωθυπουργός της χώρας με τους 11 περίπου εκατομμύρια κατοίκους και τους 23.000 νεκρούς από την πανδημία, τη μέρα που οι ημερήσιοι θάνατοι ξεπερνούσαν για πολλοστή φορά τους 100, επιτέθηκε, δίκην αντιπερισπασμού, στην αντιπολίτευση, κατηγορώντας την για την προ τετραετίας τραγωδία στο Μάτι, στην οποία χάθηκαν άπαξ τόσες ζωές, όσες χάνονται σε μια μόνο μέρα σήμερα.

Γιατί είναι ηθικός κατήφορος να συμψηφίζεις θανάτους για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας.

Όπως είναι ηθικός και πολιτικός κατήφορος να χρησιμοποιείς μια τραγωδία για να γίνεις πρωθυπουργός.

Και είναι ακόμη μεγαλύτερος ο κατήφορος όταν συνεχίζεις να χρησιμοποιείς την ίδια τραγωδία και 4 χρόνια μετά, για να απαλλαγείς από τις προφανείς πολιτικές σου ευθύνες για τις χιλιάδες άδικες απώλειες ζωής, επί δικής σου διακυβέρνησης.

Πολιτικός κατήφορος όμως είναι και όταν μια κυβέρνηση αναφέρεται στην αναγκαία για τη μείωση των θανάτων ενίσχυση του ΕΣΥ, στην οποία όλα τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη προχώρησαν με γενναίες επενδύσεις, σαν… πεταμένα λεφτά.

Όπως πολιτικός κατήφορος είναι να αποκαλούν την ενίσχυση του υποστελεχωμένου με 10.000 λιγότερους υγειονομικούς σε σχέση με πέρσι και φανερά υποβαθμισμένου ως προς τους εξοπλισμούς και τις υποδομές ΕΣΥ, ως δήθεν προσπάθεια μετατροπής του σε ΕΣΥ πολυτελείας, για να δικαιολογήσουν γιατί δεν το ενίσχυσαν προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Πολιτικός, αλλά και ηθικός κατήφορος είναι ακόμη οι υποκριτικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, ότι δήθεν δεν γνωρίζει ότι η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ έχει πολύ μεγαλύτερη θνητότητα σε σχέση με την πρέπουσα ιατρικά και ενδεδειγμένη θεραπευτικά νοσηλεία εντός ΜΕΘ.

Και είναι ηθικός αλλά και πολιτικός κατήφορος, όταν ο πρωθυπουργός δεν λέει την αλήθεια για την ύπαρξη μελέτης που αποδεικνύει τη μεγαλύτερη θνητότητα εκτός ΜΕΘ, όταν η μελέτη αυτή έχει εκπονηθεί από τον στενότερό του συνεργάτη, ο οποίος την έχει υποβάλει στην κυβέρνηση από εξαμήνου.

Και είναι ακόμη μεγαλύτερος πολιτικός και ηθικός κατήφορος όταν ενώ η κυβέρνηση επιμένει ότι οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία είναι επαρκείς, γίνεται γνωστό ότι στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, από τους 1.500 θανάτους από την πανδημία, οι 1.000 έχουν συμβεί εκτός ΜΕΘ.

Και επιπλέον είναι και ηθικός και πολιτικός κατήφορος όταν ο πρωθυπουργός, ερωτώμενος από δημοσιογράφο για τους πλεονάζοντες θανάτους, αποκαλύπτει με κυνισμό ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει, αλλά σώθηκε ο τουρισμός.

Και είναι κατήφορος γιατί αυτό αποκαλύπτει ότι υπάρχει σκοπιμότητα στη μη λήψη μέτρων για τον περιορισμό των θανάτων.

Κι ακόμη είναι κατήφορος γιατί αυτό αποδεικνύει ότι οι πλεονάζοντες θάνατοι δεν είναι  φυσικό αποτέλεσμα της πανδημίας, όπως μέχρι πρότινος διακαώς προσπαθούσαν να υποστηρίξουν, αλλά αποτέλεσμα συγκεκριμένης πολιτικής επιλογής.

Αλλά, δυστυχώς, ο κατήφορος δεν σταματά εδώ.

Προχωρεί και σε θεσμικό επίπεδο. Γιατί είναι θεσμικός κατήφορος η συγκάλυψη ενός μεγάλου και διεθνώς αναγνωρισμένου σκανδάλου διαφθοράς και η παρουσίασή του σαν σκευωρία εναντίον των εμπλεκομένων σε αυτό.

Ενός σκανδάλου διαφθοράς που η υπεύθυνη φαρμακευτική εταιρεία Novartis το αναγνώρισε στις ΗΠΑ, παραδεχόμενη ότι δωροδόκησε αξιωματούχους στην Ελλάδα και στο Βιετνάμ, πληρώνοντας μάλιστα γι’ αυτό, στο πλαίσιο διακανονισμού, 346 εκατομμύρια δολάρια.

Κι είναι ακόμη μεγαλύτερος θεσμικός κατήφορος, όταν ο πρωθυπουργός για να υπερασπιστεί τη συγκάλυψη του σκανδάλου Novartis, προβάλλει ως επιχείρημα την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Όταν η συγκάλυψη του σκανδάλου συνέβη από κυβερνητικούς βουλευτές, μετά από παραπομπή της διαδικασίας έρευνας στη Βουλή.

Αν δεν είναι θεσμικός κατήφορος η συγκάλυψη ενός σκανδάλου διαφθοράς, η αθώωση των εμπλεκομένων σε αυτό και η δίωξη ως σκευωρών όσων συνέβαλαν στην αποκάλυψή του, ακόμη και δημοσιογράφων, τότε τι είναι κατήφορος;

Ένα σκαλί ακόμη πιο κάτω στον κατήφορο είναι η αρχειοθέτηση της υπόθεσης για έναν τότε και νυν υπουργό, για τον οποίο αποκαλύφθηκε ότι μπήκαν στους λογαριασμούς του κάπου 350 χιλιάδες ευρώ από απροσδιόριστες πηγές, αλλά αυτό δεν ερευνάται περαιτέρω. Όταν και οι πρωτοετείς φοιτητές νομικής γνωρίζουν ότι αδιευκρίνιστα ποσά σε λογαριασμούς υπόπτων για συμμετοχή σε σκάνδαλα διαφθοράς, συνιστούν ενοχοποιητικά στοιχεία για τη διάπραξη του αδικήματος της απιστίας στην υπηρεσία.

Και βέβαια είναι ο απόλυτος δημοκρατικός κατήφορος να εμποδίζονται βουλευτές της αντιπολίτευσης να μιλήσουν γι’ αυτό το σκάνδαλο διαφθοράς και να τους κλείνουν τα μικρόφωνα στη Βουλή.

Γιατί για να φοβούνται οι κυβερνητικοί βουλευτές την αντιπολίτευση όταν αναφέρεται στο σκάνδαλο Novartis, σημαίνει ότι μάλλον κάτι ξέρουν παραπάνω…

Και τέλος είναι δημοκρατικός κατήφορος όταν μια κυβέρνηση εκβιάζεται από υπόδικο που κατηγορείται για βαριά αδικήματα που συμβαίνουν στον κόσμο της νύχτας. Τον οποίον η κυβέρνηση προστάτευε μέχρι πρότινος με αστυνομική φρουρά και με τον οποίο, αποδεικνύεται σήμερα, ότι κορυφαίοι υπουργοί είχαν ύποπτα πάρε – δώσε, ζητώντας του παράνομες εξυπηρετήσεις για να πλήξουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους.

Σε περίπτωση ανάλογου… κατήφορου της αμερικανικής κυβέρνησης, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο WaterGate, ο εμπλεκόμενος για παρακολουθήσεις πολιτικών του αντιπάλων πρόεδρος των ΗΠΑ Νίξον, έφτασε να παραιτηθεί.

Εδώ στα καθ’ ημάς, ένα ακόμη σκαλί πιο κάτω στον ηθικό, πολιτικό, θεσμικό και δημοκρατικό κατήφορο, είναι το… θέατρο του πρωθυπουργού στη Βουλή. Να παριστάνει ότι δήθεν δεν γνωρίζει τον γνωστό σε όλους υπόδικο τηλεπαρουσιαστή, παραφράζοντας άτεχνα το όνομά του. Με τον οποίο όμως ο υπουργός επικρατείας και άλλοι υπουργοί της κυβέρνησής του αποδεδειγμένα συνεργάζονταν και συνομιλούσαν μέχρι χτες.

Κι ακόμη, η ίδια η σύζυγος του πρωθυπουργού, αποδείχθηκε στα μηνύματα που δημοσιοποιήθηκαν, ότι αντάλλασσε ευχές μαζί του τις γιορτές…

Ζούμε έναν γενικευμένο κατήφορο. Από τον οποίο δεν γλύτωσε ούτε η υποκριτική ικανότητα του πρωθυπουργού…

Πηγή: TVXS

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…