Εργοδότες από «χρυσάφι…»

Στην εκπνοή του 2018 και η εργασιακή πραγματικότητα για αρκετούς εργαζόμενους, μόνο εορταστική δεν είναι. Ο εργασιακός μεσαίωνας που ασκούν οι περισσότεροι κλάδοι στην εργασία, είναι το ιδανικό περιβάλλον για κάθε αφεντικό που θέλει να εξασκήσει τη φαντασία του σε νέους τρόπους εκμετάλλευσης των εργαζόμενων στην επιχείρησή του.

εργασια

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια, παρ’ όλο που μοιάζουν με αιώνες, από τότε που ο Γιώργος Παπανδρέου, εξήγγειλε στομφωδώς ότι οι αντιεξουσιαστές ήρθαν στην εξουσία, παραφράζοντας το σύνθημα του γαλλικού Μάη για φαντασία στην εξουσία.

Από τότε που έσυρε τη χώρα στο 1ο Μνημόνιο, η φαντασία χάθηκε από την όποια δύναμη έχει απομείνει στην εκτελεστική εξουσία, αλλά οργιάζει όταν μιλάμε για εργοδοσία. Ο λόγος βέβαια για την καθ’ όλα παράνομη πρακτική κάποιων εργοδοτών να χορηγούν το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους που απασχολούν και μετά να απαιτούν την επιστροφή του! Δεν είναι η πρώτη φορά οι εργαζόμενοι έχουν καταγγείλει συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, ειδικά όσο αφορά την καταβολή των δεδουλευμένων και τα επιδόματα-βάση νόμου-που δικαιούνται. Το πρόσφατο παράδειγμα της αλλοδαπής εργαζόμενης στην Κρήτη, που δέχθηκε την αιφνιδιαστική επίσκεψή του ίδιου του εργοδότη της στο σπίτι της ο οποίος της ζήτησε πίσω το δώρο Χριστουγέννων, κι πρόσφατα εκείνο από την Λέσβο που με την απειλή της απόλυσης του εργαζόμενου πήραν πίσω τα χρήματα, είναι το κερασάκι στην τούρτα. Χρόνια τώρα, μεθοδευμένα, οι επιχειρηματίες προσπαθούν να πείσουν ότι ο γάιδαρος πετάει.

Προφανώς εννοούμε τη μη καταβολή του Δώρου των Χριστουγέννων. Στην πράξη οι εργοδότες με φόβητρο ότι οι εργαζόμενοι θα χάσουν την δουλεία τους και μόνο κριτήριο τα κέρδη τους, απλά έχουν αποφασίσει πώς δεν χρειάζεται να δίνουν το δώρο.

Οι περισσότεροι, από τους εργαζόμενους, εδικά στο επισιτισμό ( έχει γίνει μάστιγα), αλλά και σε άλλα επαγγέλματα, δεν το έχουνε δει πότε , κάποιοι έχουν δει ένα μέρος αυτού με πρόσχημα κιόλας πως αλλού δεν το παίρνουν, ενώ νέα μόδα είναι να το δίνουν και μετά να το ζητάνε να το επιστρέψουν οι εργαζόμενοι.

Αυτή η κατάσταση, ειδικά στην εστίαση δεν είναι ξεκομμένη αλλά άρρηκτα συνδεδεμένη με την συνολική εικόνα στον κλάδο του τουρισμού. Ανασφάλιστη – μισοασφαλισμένη εργασία, απλήρωτες πρακτικές, υπερωρίες απλήρωτες , σεξιστικές επιθέσεις είναι μόνο μερικές πτυχές της εκμετάλλευσης που βιώνουν οι εργαζόμενοι.

Η λύση όπως λένε τα σωματεία των εργαζομένων είναι να καταγγέλλουν τέτοια γεγονότα. Αλλά αυτό αρκεί σαν λύση, καθώς οι εργαζόμενοι φοβούνται μήπως χάσουν ακόμα και αυτά τα λίγα που παίρνουν. Δυστυχώς, όχι καθώς η τρομοκρατία στην εργασία, ειδικά στην 1η περίοδο της κρίσης, λειτούργησε στην συνέχεια όπως ο ιστός της αράχνης: τα μικρά έντομα εγκλωβίζονται και τα μεγάλα περνούν ανενόχλητα».

Η επιστροφή μισθού είναι φαινόμενο παλιό όσο και τα μνημόνια της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ– τουλάχιστον. Ξεκίνησε με εικονικές καταβολές ή επιστροφή δώρου Χριστουγέννων, αλλά έχει τις ρίζες του στις συνθήκες «γαλέρας», που έχει  σαν δόγμα μέχρι και σήμερα, η  ΝΔ! 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

Η απάντηση του συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον πρωθυπουργό