Κάτι (δύσκολο) τρέχει μεταξύ Αδωνι και Μητσοτάκη

Ο Αδωνις Γεωργιάδης εδώ και καιρό δεν είναι ευτυχής με την στάση της ηγεσίας της ΝΔ, και, ομοίως, η ηγεσία της ΝΔ δεν είναι καθόλου ικανοποιημένη μαζί του.

5aec53411dc52495628b4604

Από τις ημέρες της «υποψηφιότητας Μπογδάνου», η οποία κόπηκε άνευ επαίνων από την Πειραιώς παρ’ ότι προωθείτο και στηριζόταν σθεναρά από τον αντιπρόεδρο του κόμματος, έως τις προ διμήνου σαφείς συστάσεις προς τον Αδωνι Γεωργιάδη να περιορίσει κατά τι την υπερδεξιά δημόσια ρητορική του προς χάριν της απόπειρας «μετριοπαθούς» και «κεντρώας» στροφής του Κυριάκου Μητσοτάκη, τα νέφη στις σχέσεις των δύο πλευρών πύκνωναν σταθερά.

Ο καταλύτης όμως της τελικής πορείας που θα πάρουν αυτές οι ήδη… νεφελώδεις σχέσεις θα είναι, όπως όλα δείχνουν, η Novartis. Η εξέλιξη της έρευνας και η διαβίβαση της δικογραφίας Λοβέρδου στην Βουλή διαμόρφωσε νέα δεδομένα. Και παρά την επιθετική ρητορική της ΝΔ, επί της ουσίας του σκανδάλου η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει ήδη να «χτίζει» πολιτικές άμυνες. Η υπόθεση της πιθανής εμπλοκής Γεωργιάδη, άλλωστε, παραμένει ανοιχτή στα γραφεία των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς και ουδείς γνωρίζει ακόμη εάν θα ακολουθήσει και αυτή, ή όχι, τον δρόμο που πήρε η δικογραφία Λοβέρδου.

Ως εκ τούτου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φροντίζει ήδη, διακριτικά μεν εμφανώς δε, να διαμορφώνει αποστάσεις «ασφαλείας» από τον αντιπρόεδρο του κόμματος. Από κανέναν, άλλωστε, δεν πέρασε απαρατήρητη η τοποθέτήση του προέδρου της ΝΔ στην συνέντευξη που έδωσε στο Open ότι η κριτική προς την κυβέρνηση «δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει σκάνδαλο Novartis», όπως «δεν σημαίνει ότι όλοι είναι εξ ορισμού αθώοι».

Η ΝΔ πήρε επίσης αποστάσεις από την θεωρία Βενιζέλου-Αδωνι περί παραγραφής, ενώ η εκπρόσωπος του κόμματος Σοφία Ζαχαράκη κατέστησε εξ αρχής σαφές πως η ΝΔ θα υπερψήφιζε την άρση ασυλίας Λοβέρδου, ανεξαρτήτως του τί θα έπραττε ο ίδιος ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Και τούτο παρ’ ό,τι πρώτος ο Αδωνις Γεωργιάδης είχε σπεύσει να διακηρύξει την αθωότητά του, να δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ της άρσης της ασυλίας του, και να φωνάξει «Μαζί σου Ανδρέα». Ο ίδιος δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά του για το «άδειασμα» από την εκπρόσωπο του κόμματος, και… έστριψε δια προεκλογικής εκδήλωσης: Απουσίασε χθες από την Βουλή, επικαλούμενος ανειλημμένη υποχρέωση σε… ομιλία της Ρόδης Κράτσα στην Ζάκυνθο.

Πολύ περισσότερο, όμως,  δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά του για την στάση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όταν, επίσης σε τηλεοπτική εκπομπή του Open, του επισημάνθηκε η δήλωση Μητσοτάκη πως «υπάρχει σκάνδαλο Novartis», απάντησε: «Κατά τη γνώμη μου κάνει λάθος όποιος το λέει…  Για μένα είναι πολύ μεγαλύτερο σκάνδαλο να αποδειχθεί σχέση της κυβερνήσεως με δικαστικούς λειτουργούς, από τη Novartis». Και όταν ερωτήθηκε, εάν κάνει λάθος «ο πρόεδρος του κόμματός σας» απάντησε: «Ο οποιοσδήποτε».

Κοινώς, όπως έσπευσε να γράψει αμέσως μετά στο Facebook ο Ευάγγελος Αντώναρος, «για τον Άδωνι, τώρα ο Μητσοτάκης είναι ο “οποιοσδήποτε“. Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος του Κώστα Καραμανλή συνόδευσε την συγκεκριμένη ανάρτηση με το σχόλιο «Σύγκρουση εν όψει», και οι πληροφορίες λένε πως δεν είναι λίγοι εκείνοι εντός της ΝΔ που έχουν την ίδια εκτίμηση. Θεωρούν, δηλαδή, ότι το σκάνδαλο της Νovartis και η εξέλιξη της πολιτικής πτυχής του μπορεί να αλλάξει τις έως τώρα ισορροπίες εντός της Νέας Δημοκρατίας – ισορροπίες, στις οποίες ούτως ή άλλως εσχάτων φαίνονται να υπερισχύουν όσοι χρεώνουν στον Αδωνι Γεωργιάδη ότι προκάλεσε ζημιά στο κόμμα και στις δυνατότητες διείσδυσής του στον μεσαίο χώρο με την επιβολή της σκληρής δεξιάς, έως και ακροδεξιάς, ατζέντας.

Σύμφωνα με γνώστες επίσης των όσων συμβαίνουν στην Περαιώς, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος με την αναφορά «ο οποιοσδήποτε» προς το πρόσωπό του από τον Αδωνι Γεωργιάδη. Και, κατά τις ίδιες πηγές, πληθαίνουν πλέον εκείνοι στο προεδρικό επιτελείο που δεν θα δυσαρεστηθούν καθόλου εάν δουν να μειώνεται η επιρροή του αντιπροέδρου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα η οποία θα προκύψει μετά τις εθνικές εκλογές…

Πηγή: tvxs.gr

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

λεκατσα

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

Ως φοιτήτρια στη Φαρμακευτική τότε, η Μέλπω Λεκατσά, έστησε μαζί με άλλους φοιτητές ένα πρόχειρο…