Καθρέφτη καθρεφτάκι μου…

Στους πολιτικούς η περίοδος αυτή (το «στάδιο του καθρέφτη») έχει ασυγκρίτως πολύ μεγαλύτερη διάρκεια

people 2604159 1280

Ο πρωτογενής ναρκισσισμός (κατά τον μεγάλο ψυχαναλυτή Lacan) ως εξελικτικό στάδιο της βρεφικής ηλικίας, σηματοδοτείται τη στιγμή κατά την οποία το βρέφος θα μπορέσει να συλλάβει την εικόνα του στον καθρέφτη, αποκτώντας μία ιδιαίτερα έντονη ερωτική σχέση μαζί της.

Η ηλικία αυτή προσδιορίστηκε -πάντα κατά τον Lacan- από τους έξι μήνες ζωής του βρέφους μέχρι τους οκτώ, όταν και ονομάτισε -από το 1936- αυτή την περίοδο ως το «στάδιο του καθρέφτη».

Πολύ συχνά τα ενημερωτικά Μέσα στην αρθρογραφία τους αναφέρονται στο «στάδιο του καθρέφτη», συσχετίζοντας τον πρωτογενή ναρκισσισμό με κάποια πολύ γνωστά πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Ομολογουμένως έχουν απόλυτο δίκιο στις αναφορές και συσχετίσεις τους γιατί το έδαφος της πολιτικής αποδεικνύεται το πλέον πρόσφορο για να ευδοκιμήσει ο πολιτικός ναρκισσισμός και το υπερτροφικό Εγώ των αυτόκλητων σωτήρων.

Στους πολιτικούς η περίοδος αυτή (το «στάδιο του καθρέφτη») έχει ασυγκρίτως πολύ μεγαλύτερη διάρκεια, επ’ ουδενί περιορίζεται αποκλειστικά στο διάστημα των λίγων μηνών της βρεφικής τους -στην πολιτική- ηλικίας, ενώ αντίθετα σε ορισμένους και ορισμένες  διαρκεί όλα τα χρόνια που ενεργά υπάρχουν στον δημόσιο βίο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βιώνει διαχρονικά τον πρωτογενή ναρκισσισμό του από την ηλικία των έξι μηνών -όταν έκπληκτος αναγνώρισε με αυτοθαυμασμό, στον καθρέφτη του στο Παρίσι, τον εξόριστο αντιστασιακό που ξεκίνησε τον αγώνα του κατά της χούντας- μέχρι σήμερα, στην ηλικία των 56 ετών, ο οποίος συνεχίζει να δίνει μάχες κατά του λαϊκισμού, της οικογενειοκρατίας, της εισαγόμενης ακρίβειας και υπέρ  του μισθού, της απασχόλησης, της σύνταξης, της οικονομίας, της δικαιοσύνης, της κλιματικής κρίσης, της Παιδείας, του ΕΣΥ, της διαφάνειας, της ειρήνης, της ανεξαρτησίας, του εκσυγχρονισμού, συνολικά υπέρ των δικαίων όλων των λαών της γης και φυσικά του απανταχού Ελληνισμού.

Ακόμα και τα αυτονόητα σε αυτόν τον τόπο γίνονται με πρόγραμμα και κατόπιν των εντολών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ όλες οι καταστροφές και τα εγκλήματα (για τα οποία έχει αντικειμενική ή απευθείας υποκειμενική ευθύνη) γίνονται εν αγνοία του, κατά παρέκκλιση του σχεδιασμού του ή κατά παράβαση των εντολών του, αλλά όλες αυτές οι υποθέσεις ή εκκρεμούν ερευνώμενες από την δικαιοσύνη ή παραμένουν στο βαθύ σκοτάδι για λόγους εθνικής ασφαλείας και εθνικού συμφέροντος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, από την άλλη ο οποίος εξελέγη με ευρεία πλειοψηφία από μία δημοκρατική διαδικασία, έδειξε από την πρώτη στιγμή ότι έγινε πρόεδρος ενός άλλου κόμματος από αυτό που διεκδίκησε και κέρδισε.

Με γενναίες δόσεις πρωτογενούς ναρκισσισμού, η αρχική τοποθέτηση δεν ήταν ότι “υπό την ηγεσία μου ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει μία νέα επανεκκίνηση και θα ανατρέψουμε τον Μητσοτάκη”, αλλά ότι “ΕΓΩ μπορώ να κερδίσω τον Μητσοτάκη” και “μιλάω καλύτερα Αγγλικά από τον Μητσοτάκη”.

Στην κρίσιμη εκλογική μάχη των Ευρωεκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι απλώς «παρίσταται και χαιρετά» στις εκδηλώσεις και περιοδείες του Στέφανου Κασσελάκη, το πρόγραμμα εκφωνείται αποκλειστικά από τον πρόεδρο μέσω τικ τοκ ή των συνεντεύξεων του και η πολιτική συμμαχιών για την ευρεία Κεντροαριστερά σχετίζεται με την προτιμησιακή επιλογή του προέδρου προς τα πρόσωπα της Κωνσταντοπούλου και του Βαρουφάκη.

Το «στάδιο του καθρέφτη» επιβάλει τα τμήματα και τα think tanks να είναι πιο χρήσιμα από τα όργανα, αλλά για τον Μητσοτάκη όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κάθε πρωί, μόλις ξυπνάω έχω μια εμπειρία υπέρτατης ευχαρίστησης, όταν συνειδητοποιώ ότι είμαι ο Σαλβαντόρ Νταλί”.

Σαλβαντόρ Νταλί, Ισπανός ζωγράφος

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Θεσσαλονίκη: Συντονισμός Φορέων κατά του Flyover – «Η καταστροφή του Σεϊχ Σου ξεκίνησε»

Screenshot 2024 06 15 214341

Θεσσαλονίκη: Συντονισμός Φορέων κατά του Flyover – «Η καταστροφή του Σεϊχ Σου ξεκίνησε»

Οι 53 Φορείς και Συλλογικότητες που αντιτίθενται στην κατασκευή του έργου της Υπερυψωμένης Ταχείας Λεωφόρου…

Γαλλία: Πάνω από μισό εκατομμύριο πολίτες διαδήλωσαν κατά της ακροδεξιάς

Screenshot 2024 06 15 210438

Γαλλία: Πάνω από μισό εκατομμύριο πολίτες διαδήλωσαν κατά της ακροδεξιάς

Μεταξύ των διαδηλωτών στο Παρίσι, ορισμένοι φώναζαν επίσης «Ελεύθερη Παλαιστίνη, viva Palestina» και φορούσαν παλαιστινιακά…