Καθησυχαστική η κυβέρνηση – Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση μέχρι το Eurogroup της 24ης Απριλίου

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας στις 9 Απριλίου ή για την αποπληρωμή της δόσης του ΔΝΤ.…

2241485 0

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας στις 9 Απριλίου ή για την αποπληρωμή της δόσης του ΔΝΤ. Αυτό προκύπτει από νεότερη αποτίμηση, για τα στοιχεία της οποίας ο πρωθυπουργός. 

Στην έκτακτη σύσκεψη που είχε χθες το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, συζητήθηκαν η πορεία της διαπραγμάτευσης και των ανταλλαγών στοιχείων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων αλλά και το περιρρέον κλίμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκεί αποφασίστηκε να μην ζητήσει η Ελλάδα έκτακτο Eurogroup αλλά να περιμένει το τακτικό που έχει προγραμματιστεί για τις 24 Απριλίου.

Ανάλογο ήταν το μήνυμα από τους αρμόδιους υπουργούς. 

Ο Δημήτρης Μάρδας, σε συνέντευξη ξεκαθάρισε ότι η καταβολή της δόσης του ΔΝΤ, στις 9 Απριλίου είναι εξασφαλισμένη. Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Γ. Σταθάκης, αμέσως μετά τη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου είπε ότι «είμαστε σε καλό δρόμο» και σε σχέση με το αν τελειώνουν τα χρήματα στα κρατικά ταμεία εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας: «Δεν νομίζω, είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση». 

Σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές, οι αποφάσεις σε σχέση με τη διαπραγμάτευση θα ληφθούν στο Eurogroup που έχει προγραμματιστεί για τις 24 Απριλίου, η κυβέρνηση δεν «καίγεται» για ένα έκτακτο Eurogroup, αμέσως μετά τις συνεδριάσεις του Euroworking group στις 8 και 9 Απριλίου. 

Η κυβέρνηση δεν θέλει να δημιουργηθεί η εντύπωση, ότι η Μεγάλη Πέμπτη είναι ημερομηνία ορόσημο για τη διαπραγμάτευση και να ρισκάρει το ενδεχόμενο, να μην υπάρξει εκεί συμφωνία. 

Ωστόσο, στην κυβέρνηση και στο Πρωθυπουργικό Γραφείο αντιλαμβάνονται πως ο χρόνος ως τις 24 Απριλίου δεν είναι άπειρος. 

Ακόμα και αν πρόκειται να επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους, η εκταμίευση προϋποθέτει να συνέλθουν και τα κοινοβούλια κάποιων εταίρων και άρα η συμφωνία θα πρέπει να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν. 

Σε ότι αφορά πάντως τη διαπραγματευτική τακτική, η κυβέρνηση δίνει την εικόνα ότι επιμένει στις κόκκινες γραμμές της και ότι εξακολουθεί να έχει την πεποίθηση, πως θα επιτύχει μια συμφωνία χωρίς να χρειαστεί να υποχωρήσει από αυτές.