Καθηγητής Σωτηρέλης: Δεν έχει σχέση η δεδηλωμένη, η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει ακόμα και αν αποσυρθούν οι ΑΝΕΛ

Η όλη συζήτηση περί της δεδηλωμένης δεν έχει καμία σχέση με το θέμα τόνισε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιώργος Σωτηρέλης στο Νews 24/7.

Σωτηρελης rotated

«Ο μόνος τρόπος για να πέσει η κυβέρνηση είναι να χάσει την εμπιστοσύνη της Βουλής και αυτό συμβαίνει μόνο με πρόταση δυσπιστίας από την αντιπολίτευση όπου απαιτούνται 151 ψήφοι, ή αν ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ο Πρωθυπουργός και δεν την λάβει», πρόσθεσε.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Σωτηρέλης εξήγησε: Η δεδηλωμένη είναι ένα τεκμήριο συνταγματικό για το πως διορίζει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας την κυβέρνηση μετά τις εκλογές και σημαίνει απλώς ότι δεν την διορίζει αυθαίρετα αλλά με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα.

«Από εκεί και πέρα ο Πρωθυπουργός, μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης, πρέπει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης μέσα σε 15 ημέρες και μπορεί να ζητεί και οποτεδήποτε άλλοτε. Για να λάβει δε ψήφο εμπιστοσύνης δεν χρειάζεται 151 ψήφους. Απαιτείται πλειοψηφία των παρόντων που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 120. Δηλαδή αν οι παρόντες είναι 300 απαιτούνται 151, αν είναι 280 απαιτούνται 141 αλλά αν είναι 200 απαιτούνται όχι 101 αλλά 120».

«Οταν, αντίθετα, θέτει θέμα εμπιστοσύνης η αντιπολίτευση (με πρόταση δυσπιστίας από τουλάχιστον 50 βουλευτές) απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών (151) για να πέσει η κυβέρνηση».

Οπότε, πως μπορεί να πέσει μία κυβέρνηση; «Μόνο αν η κυβέρνηση χάσει την εμπιστοσύνη της Βουλής με έναν από τους παραπάνω δύο τρόπους. Διαφορετικά δεν μπορεί να την ρίξει κανείς».

Δεν σημαίνει κάτι να αποσυρθούν οι ΑΝΕΛ, η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει ως κυβέρνηση ανοχής

«Το να αποσυρθούν από την κυβέρνηση οι ΑΝΕΛ δεν σημαίνει κάτι. Η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει ως κυβέρνηση ανοχής (αυτός είναι ο σωστός όρος και όχι κυβέρνηση μειοψηφίας)».

Τι σημαίνει αυτό; «Είτε ότι δεν θα τεθεί από κανέναν θέμα εμπιστοσύνης, με τους τρόπους που προβλέπονται συνταγματικά, είτε ότι, ακόμη και αν τεθεί, δεν θα μετάσχουν στην ψηφοφορία οι βουλευτές που “ανέχονται”  την κυβέρνηση –δηλαδή που την στηρίζουν έμμεσα– και έτσι δεν θα είναι δυνατόν να απολεσθεί η εμπιστοσύνη της Βουλής».

“Το θέμα της νομιμοποίησης, που θέτει η αντιπολίτευση είναι θέμα πολιτικής κριτικής και όχι συνταγματικής ερμηνείας. Από συνταγματική άποψη, για να επιβιώσει μια κυβέρνηση απαραίτητη είναι μόνο η κοινοβουλευτική νομιμοποίηση, μέσω της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, κατά τα προαναφερθέντα.

Επίσης να θυμίσουμε ότι πολιτική είναι και η απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών μόνο αν διασφαλισθούν 151 ψήφοι. Το Σύνταγμα απαιτεί απλώς πλειοψηφία των παρόντων, που δεν μπορεί να είναι κάτω από 75″.

 

Πάρνηθα: Συνελήφθησαν οι δράστες της άγριας επίθεσης σε εθελοντές – Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

παρνηθα επιθεση

Πάρνηθα: Συνελήφθησαν οι δράστες της άγριας επίθεσης σε εθελοντές – Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

«Για την υπόθεση συνελήφθησαν -5- ημεδαποί, ηλικίας 22 και 23 ετών», αναφέρει η ΕΛΑΣ για…

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη: Παιδάκι 2,5 ετών εγκλωβίστηκε σε αμάξι – Χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής

pyrosvestiki 2

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη: Παιδάκι 2,5 ετών εγκλωβίστηκε σε αμάξι – Χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής

Τον τρόμο βίωσε μια μητέρα όταν είδε το παιδί της να εγκλωβίζεται μέσα στο αμάξι

Άλκης Δαυίδ: Καταδικάστηκε για βιασμό ο κληρονόμος της Coca-Cola 3Ε – Θα πληρώσει 900 εκατ. δολάρια

sillipsi david kannavis1

Άλκης Δαυίδ: Καταδικάστηκε για βιασμό ο κληρονόμος της Coca-Cola 3Ε – Θα πληρώσει 900 εκατ. δολάρια

Καλείται να πληρώσει 900 εκατομμύρια δολάρια αποζημίωση σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου του Λος Άντζελες.