Κατηγορίες για δωροληψία κατά της καθαιρεθείσας προέδρου της Ν. Κορέας

Κατηγορίες για δωροληψία απήγγειλαν οι αρμόδιοι εισαγγελείς ενάντια στην καθαιρεθείσα πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκουν-χιέ, όπως επίσης και κατά του προέδρου του ομίλου Lotte, Σιν Ντονγκ-μπιν, χωρίς όμως να τον θέσουν υπό κράτηση.

NewsRoom 17/04/2017 | 18:22

Ο μεγάλος όμιλος, Lotte, που οι δραστηριότητές του εκτείνονται από τον ξενοδοχειακό τομέα και τα καταστήματα λιανικής έως τα τρόφιμα και τα χημικά προϊόντα, είναι η δεύτερη μεγάλη εταιρία που εμπλέκεται στο πολιτικό σκάνδαλο μετά τη σύλληψη του Τζέι Γ. Λι, επικεφαλής του ομίλου Sumsung, ο οποίος συνελήφθη ως ύποπτος δωροδοκίας της Παρκ και της φίλης της, Τσόι Σουν-σιλ. Ο Λι, η Παρκ και η Τσόι κρατούνται.

Η Lotte, η πέμπτη μεγαλύτερη εταιρία της Νότιας Κορέας, έχει να αντιμετωπίσει το κλείσιμο δεκάδων καταστημάτων της στην Κίνα μετά τη συμφωνία της με τις ΗΠΑ να παραχωρήσει γη για την εγκατάσταση του αμυντικού συστήματος Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) σε περιοχή έξω από τη Σεούλ.

Η Νότια Κορέα, που κατηγορεί την Κίνα ότι μεροληπτεί εις βάρος νοτιοκορεατικών εταιριών που λειτουργούν στην Κίνα, και οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι μοναδικός σκοπός του THADD είναι να παράσχει προστασία από τους πυραύλους της Βόρειας Κορέας. Η Κίνα λέει πως το ισχυρό ραντάρ του μπορεί να εισδύσει στην επικράτειά της και να υπονομεύσει την ασφάλειά της και τάχθηκε εκ νέου σήμερα κατά της εγκατάστασής του.

Ο επικεφαλής του Lotte, Σιν, είναι επίσης κατηγορούμενος σε μια χωριστή δίκη για δωροδοκία, στην οποία εμπλέκονται μέλη της οικογένειάς του που κατηγορούνται για κατάχρηση και παραβίαση εμπιστοσύνης.

Οι εισαγγελείς κατηγορούν την Παρκ ότι συνεργάστηκε με την Τσόι προκειμένου να λάβουν 7 δισεκατ. γουόν (6,16 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) από τον Lotte ως χάρες, όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους. Η Παρκ κατηγορείται επίσης για κατάχρηση εξουσίας και άσκηση πίεσης σε μεγάλες επιχειρήσεις προκειμένου να συνεισφέρουν κεφάλαια σε μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Η Παρκ κατηγορείται επίσης για δωροληψίες αξίας περίπου 29,8 δισεκατομμυρίων γουόν από τον Λι με αντάλλαγμα να τον στηρίξει στην ηγεσία του ομίλου Samsung, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισαγγελίας.

Ο όμιλος Lotte αρνείται τις καταγγελίες για ανάρμοστες συμφωνίες με την Παρκ, ή με πρόσωπα που συνδέονταν μαζί της, προκειμένου να λάβει χάρες, αλλά ανακοίνωσε πως θα εξηγήσει τις ενέργειές του στο δικαστήριο ώστε να διαλυθούν οι υποψίες.

Η Παρκ, ο Λι, η Τσόι και η Samsung αρνούνται επίσης τις κατηγορίες που τους προσάπτονται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ