Το καθεστώς Μητσοτάκη προβάρει χουντική… «γραβάτα»;

Και επειδή οι νεότεροι δεν έχουν βιώματα και μνήμες από το δικτατορικό καθεστώς της δεκαετίας του ’70, ας δούμε ομοιότητες και διαφορές με ό,τι σήμερα οικοδομεί ο Μητσοτάκης και η παρέα του.

5299484

Σε παλιότερο κείμενο, πριν 6 μήνες, (https://www.koutipandoras.gr/article/den-einai-hoynta-apla-tin-antigrafoyn) είχαμε σημειώσει ότι το καθεστώς που οικοδομεί ο Μητσοτάκης δεν είναι Χούντα, αλλά σε πολλούς τομείς … “χουντοφέρνει”.

Από τότε η κυβέρνηση οικοδομεί με πειθαρχημένο “στρατιωτικό” βηματισμό ένα αυταρχικό καθεστώς που θυμίζει επταετία. Ένα καθεστώς θεσμικής θωράκισης της εξουσίας με ταυτόχρονο περιορισμό των δικαιωμάτων των πολιτών.   

Και επειδή οι νεότεροι δεν έχουν βιώματα και μνήμες από το δικτατορικό καθεστώς της δεκαετίας του ’70, ας δούμε ομοιότητες και διαφορές με ό,τι σήμερα οικοδομεί ο Μητσοτάκης και η παρέα του.

Τότε: Οι συνταγματάρχες κατάργησαν το κοινοβούλιο και τα πολιτικά κόμματα, έστησαν στρατοδικεία και εξορίες. Έκλεισαν εφημερίδες και εφάρμοσαν προληπτική λογοκρισία υπαγόμενη απευθείας στον δικτάτορα. Επικεφαλής λογοκριτής ο συνταγματάρχης Βρυώνης, ο “σφαγέας” των εφημερίδων “Ομέρ Βρυώνης”. Τηλεόραση, εκδόσεις, ειδήσεις, θεάματα υπό τον απόλυτο έλεγχο του δικτάτορα.

Τώρα: (α) Το κοινοβούλιο υπολειτουργεί με περιορισμένο κοινοβουλευτικό έλεγχο, με πρόσχημα την πανδημία. Για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά απαγορεύεται στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μιλήσει στη Βουλή – για τα θαλασσοδάνεια της ΝΔ – διότι δεν επιτρέπει, λέει,ο πρόεδρος του κοινοβουλίου τον πολιτικό… ακτιβισμό!!! Ο μόνος επιτρεπτός είναι ο κυβερνητικός ακτιβισμός. Ο ακτιβισμός της “νόμιμης” κυβερνητικής μάσας, της επίθεσης στα δημόσια ταμεία με απευθείας προμήθειες και αναθέσεις σε κολλητούς. Ο ακτιβισμός διορισμού μιας … “στρατιάς” γαλάζιων μετακλητών. Ο ακτιβισμός της δίωξης των πολιτικών τους αντιπάλων με το στήσιμο προανακριτικών επιτροπών ελλείψει … στρατοδικείων!! Ο ακτιβισμός κουκουλώματος των σκανδάλων και δίωξης – “εξορίας” των εισαγγελικών λειτουργών που τα ερευνούσαν.  

(β) Τα πρακτορεία ειδήσεων και η κρατική τηλεόραση είναι υπό τον έλεγχο του Μητσοτάκη. Το ρόλο του Ομέρ Βρυώνη της χούντας παίζουν τώρα οι διορισμένοι υπάλληλοι του Κυριάκου και τα διαπλεκόμενα μέσα προπαγάνδας που “σφάζουν” τις ειδήσεις και θάβουν ό,τι δεν εξυπηρετεί το καθεστώς. Η προπαγάνδα σε επίπεδα Τραμπ, ανώτερη της χούντας!!!

Τότε: Οι εκδότες των εφημερίδων αντιμετώπιζαν την άρση της ατέλειας χάρτου και δικαστικές διώξεις αν δεν συμμορφώνονταν “προς τας υποδείξεις”.

Τώρα: Στα λίγα αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης κόβονται οι διαφημίσεις με εντολή Κυριάκου!!! Δεν παίρνουν κρατικές επιχορηγήσεις, όπως τα φιλικά ΜΜΕ, και συκοφαντούνται ασύστολα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Παράλληλα ελέγχεται η κυκλοφορία τους από τον γνωστό πολυϊδιοκτήτη ΜΜΕ και κυβερνητικό χρηματοδότη.

Τότε: Το σπουδαστικό της Ασφάλειας φακέλωνε και φυλάκιζε φοιτητές.

Τώρα: Το καθεστώς Μητσοτάκη ξεπέρασε σε πρακτικές και “έμπνευση” τους χουντικούς. Αφού κατάργησε το άσυλο, ιδρύει αστυνομικά τμήματα εντός των πανεπιστημίων!!!   

Τότε: Η Χούντα απαγόρευσε τις απεργίες και τον συνδικαλισμό επί ποινή φυλάκισης.

Τώρα: Ένας θλιβερός υπουργός εργοδοσίας οπλισμένος με το “τουφέκι” των εντολών του ΣΕΒ περιφέρεται στα κανάλια σαν τον cartoon Έλμερ Φαντ της Warner Bros, ξεστομίζοντας γελοιότητες!!! Με εντολή Μητσοτάκη και ένα θατσερικό έκτρωμα επιτίθεται στο 8ωρο, στο μεροκάματο, στην απεργία, στον συνδικαλισμό, ξεπερνώντας σε ευρηματικότητα τους χουντονόμους. Τι κι αν η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής θέτει ζητήματα αντισυνταγματικότητας; Αποφασίζουν και διατάσσουν, όπως τότε: Νυν υπέρ πάντων ο … ΣΕΒ και τ’ αφεντικά!!!  

Τότε και τώρα στηρίζουν την εξουσία τα ίδια και απαράλλαχτα μεγαλοεπιχειρηματικά συμφέροντα. Οι κρατικοδίαιτοι ολιγάρχες, οι χρηματοδότες της Δεξιάς πολυκατοικίας που ενδημούν τόσο στα υπόγεια της πιο βάρβαρης, της δικτατορικής εκδοχής της εξουσίας τους, όσο και στα ρετιρέ της νεοφιλελεύθερης κοινοβουλευτικής της εκπροσώπησης.

Τότε και τώρα στήριζαν και στηρίζουν τα καθεστώτα της Δεξιάς οι κατ’ όνομα “δημοκράτες”, οι μικροαστοί – νοικοκυραίοι, οι “φιλήσυχοι” idiots (πολίτες δεν τους λες). Η “σιωπηρή πλειοψηφία” της σιγής … νεκροταφείου. Οι εύκολοι πελάτες της προπαγάνδας. Οι εθνικά υπερήφανοι Μητσοτακιστές που θέλουν κι έναν …Παπαδόπουλο για να βάλει τάξη. Είναι οι φίλοι του Σαμαρά, του Άδωνι, του Βορίδη, του Βελόπουλου, των νοσταλγών της Χούντας, καθώς και των “μεταρρυθμιστών” του ΣΚΑΪ, και του “ελληνικού πολιτισμού (sic)” της “φάρμας”, του “σαρβάιβορ”, του “NGTM”, του “voice” και των εισαγόμενων εκ Τουρκίας σίριαλ…

Στο ερώτημα αν είναι πολλοί αυτοί, η απάντηση είναι: Ναι, είναι πολλοί. Όμως οι άλλοι, οι εκτός των τειχών, είναι περισσότεροι και περιμένουν το “εναρκτήριο λάκτισμα” σ’ έναν αγώνα με καθαρούς κανόνες και στόχους… 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

χρονοπουλου10

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και σκοτεινά σημεία σε αυτή την υπόθεση - Η ιατροδικαστική έκθεση δεν…