Κάθειρξη 13 ετών στον Πέτρο Μαντούβαλο

Σε ποινή κάθειρξης 13 ετών ο καθένας καταδικάστηκαν σήμερα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, ο δικηγόρος και πρώην βουλευτής Πέτρος Μαντούβαλος και ο εφέτης Γιάννης Ευσταθίου, για την εμπλοκή τους σε παρακλάδι της υπόθεσης του  «παραδικαστικού κυκλώματος». 

Μαντούβαλος

Πρωτόδικη καταδίκη για τον φίλο του Κυριάκου Μητσοτάκη, Πέτρο Μαντούβαλο όπου του επεβλήθη ποινή κάθειρξης 13 ετών με αναστολή για την υπόθεση παραδικαστικού κυκλώματος στην οποία εμπλέκεται.

Για τη ίδια υπόθεση καταδικάστηκαν ακόμα τέσσερις εμπλεκόμενοι, ανάμεσα στους οποίους είναι και ένας δικαστής.

Ελεύθεροι αφέθηκαν όλοι οι καταδικασθέντες μέχρι την επανάληψη της δίκης στο Εφετείο.

Ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Πέτρος Μαντούβαλος είναι ένας από τους στενότερους πολιτικούς φίλους του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η φιλία τους, έχει τονιστεί σε αρκετά δημοσιεύματα με το φωτογραφικό φακό να τους έχει αποθανατίσει την ώρα που αγκαλιάζονται. Μάλιστα τον Ιανουάριο του 2016 ο Πέτρος Μαντούβαλος είχε πει ανοιχτά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά απέστειλε στα ΜΜΕ επιστολή με την οποία, αναγκάζεται – όπως ανέφερε – για το καλό και των πολιτών να ξεκαθαρίσει ότι ο Πέτρος Μαντούβαλος – πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας – που εμφανίστηκε και ως δικηγόρος στην υπόθεση του Ζακ εκπροσωπώντας τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς, δεν είναι πια δικηγόρος. Απώλεσε την ιδιότητα του δικηγόρου μετά από αμετάκλητη καταδίκη του για κακούργημα. Σημείωνε μάλιστα ο ΔΣΠ πως εάν εμφανίζεται ως δικηγόρος διαπράττει το αδίκημα της αντιποίησης επαγγέλματος.

Υπενθυμίζεται επίσης, ότι τον Ιούνιο του 2015 ο Πέτρος Μαντούβαλος καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων για τη δωροδοκία (2000) του πρώην δικαστή Ευάγγελου Καλούση με ποινή φυλάκισης 4 ετών με 3ετή αναστολή

Το χρονικό της υπόθεσης

Πρόκειται για μια σοβαρή ποινική υπόθεση το κουβάρι της οποίας άρχισε να ξετυλίγεται πριν από πολλά χρόνια, το 2010, και μάλιστα μέσα σε μια δικαστική αίθουσα.

Τότε ο επιχειρηματίας Γ. Μπολέτσης που δικαζόταν μαζί με τον Π. Μαντούβαλο και άλλους εμπλεκόμενους, πάλι για υπόθεση παραδικαστικού κυκλώματος, εξαγριωμένος από το αποτέλεσμα της δίκης, την αθώωση του δικηγόρου και την καταδίκη του ίδιου, επιτέθηκε στον πρόεδρο του δικαστηρίου, Γ.Ευσταθίου, φωνάζοντας ότι πλήρωσε την άρνηση του να τον… δωροδοκήσει. Όπως είχε πει τότε ο Γιάννης Μπολέτσης, ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης τον εκβίαζε ζητώντας του 60.000 ευρώ, τα οποία απαιτούσαν οι δικαστές προκειμένου να τον αθωώσουν. Οι εξελίξεις από εκεί και πέρα ήταν ραγδαίες…

Ο Γ. Μπολέτσης εξαφανίστηκε πριν εκδοθεί η απόφαση επί της ποινής, και ήταν από τότε μέχρι και πρόσφατα φυγόδικος, η δε δίκη για την οποία έγινε ο… χαμός επαναλήφθηκε, ο Π. Μαντούβαλος κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε (τελεσίδικα), ενώ παράλληλα διατάχθηκε και έρευνα για τις καταγγελίες Μπολέτση…

Αποτέλεσμα αυτής της έρευνας είναι να σχηματιστεί νέα δικογραφία και η υπόθεση να παραπεμφθεί στο ακροατήριο. Σύμφωνα λοιπόν με το κατηγορητήριο της παρούσας δίκης δύο δικαστές (Ευσταθίου και Μουστάκας, που σήμερα αθωώθηκε ) στο διάστημα Μάιος του 2009 έως Φεβρουάριος του 2010, φέρονται να έλαβαν 600.000 ευρώ από τον Πέτρο Μαντούβαλο – μέσω του Ιάκωβου Γιοσάκη – προκειμένου να αθωώσουν τον ίδιο και δύο συνεργάτες του, που δικάζονταν για το αποκαλούμενο «παραδικαστικό κύκλωμα Νο 1».

Επίσης, ο Ευσταθίου κατηγορείται, ότι μέσω του Γιοσάκη εκβίασε τον Μπολέτση να του καταβάλει 60.000 ευρώ, προκειμένου να εκδώσει και για εκείνον απαλλακτική απόφαση.

Ομόφωνη η καταδίκη για τη δωροδοκία

Η απόφαση του δικαστηρίου για το αδίκημα της δωροδοκίας ήταν ομόφωνη ενώ για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα πάρθηκε κατά πλειοψηφία 2-1.

Ο Πέτρος Μαντούβαλος και ο πρόεδρος Εφετών, Γιάννης Ευσταθίου καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 13 ετών, έκαστος, ενώ ο αρχιμανδρίτης, Ιάκωβος Γιοσάκης, σε ποινή 12 ετών.

Οι πέντε καταδικασθέντες (από τους συνολικά εννέα κατηγορούμενους) κρίθηκαν ένοχοι κατά περίσταση για τα αδικήματα της παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας, της διαμεσολάβησης σε δωροδοκία και της άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και τους επιβλήθηκαν ποινές από πέντε έως 13 χρόνια.

Ελαφρυντικά αναγνωρίστηκαν μόνο σε έναν από τους κατηγορουμένους.

Όσοι καταδικάστηκαν για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος θα πρέπει να καταβάλουν το ποσό των 50.000 ευρώ ως χρηματική ποινή.

Το δικαστήριο απάλλαξε από τις κατηγορίες τον Αθανάσιο Μουστάκα, πάρεδρο στο δικαστήριο για το οποίο είχαν γίνει οι καταγγελίες Μπολέτση, με απόφαση που λήφθηκε κατά πλειοψηφία 2-1, ενώ έπαυσε την ποινική δίωξη λόγω παραγραφής του πλημμελήματος της δωροδοκίας για τους Ιωάννη Μπολέτση, Π. Λεωτσάκο και Δ. Ζήκο.

Πηγή: Documento

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

ΕΚΑΒ

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

Σοκάρει η ιατροδικαστική εξέταση της 85χρονης που βρέθηκε χωρίς κεφάλι στην Καρδίτσα

Καραμανλής: Θλιμμένη παράσταση στον αέρα του ΣΚΑΪ – «Δεν ήταν εύκολο το να κατέβω ξανά υποψήφιος» (video)

6028608

Καραμανλής: Θλιμμένη παράσταση στον αέρα του ΣΚΑΪ – «Δεν ήταν εύκολο το να κατέβω ξανά υποψήφιος» (video)

«Στην πολιτική δεν μπήκα στα 20, μπήκα στα 40 μου. Δεν είναι σκοπός για μένα…

Δικηγόρος μητέρας 12χρονης: «Κατήγγειλε τον βιαστή του παιδιού της και πήγε φυλακή. Μόνο εδώ συμβαίνουν αυτά» (Video)

6167994

Δικηγόρος μητέρας 12χρονης: «Κατήγγειλε τον βιαστή του παιδιού της και πήγε φυλακή. Μόνο εδώ συμβαίνουν αυτά» (Video)

Αθώα κρίθηκε η μητέρα της 12χρονης από τον Κολωνό από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών.…

Πρώτη αντίδραση Κούγια για ενοχή Πισπιρίγκου: «Τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο – Έχω πειστεί για την αθωότητά της» (Video)

image 1 2

Πρώτη αντίδραση Κούγια για ενοχή Πισπιρίγκου: «Τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο – Έχω πειστεί για την αθωότητά της» (Video)

«Εξεπλάγην από την απόφαση. Πρόκειται για τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο και μεγάλη δικαστική πλάνη».

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

δημος βερυκιοσ

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

Μια αρκετά σημαντική αποκάλυψη για τις παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου έκανε ο Δήμος Βερύκιος