Κάθε χώρα έχει τα fake news (και τους ψεκασμένους) που της αξίζουν

Kάθε χώρα, ανάλογα με την κουλτούρα της και τo επίπεδο της δημοσιογραφίας έχει και τα αντίστοιχα fake news.

Του Γιάννη Σιδηρόπουλου

Η υπόθεση με τον δήθεν θάνατο του Κώστα Γαβρά ήταν μάλλον μια classy παρένθεση για την ελληνική πραγματικότητα καθώς μετά την αποκάλυψη από τον ίδιο τον Ιταλό «δημιουργό» της διδακτικής του φάρσας, η χώρα επανήλθε στο γνωστό ψεκασμένο και μεσαιωνικό επίπεδο, πολλοστή επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα στερήθηκε την αναγέννηση.

Στη μία πλευρά «σεσημασμένοι» και αθεράπευτοι «εκσυγχρονιστές» και «ανανεωτές» της ελληνικής δημοσιογραφίας, που εκμεταλλεύτηκαν ακόμη και αυτή τη μακάβρια υπόθεση για να κάνουν αντιπολίτευση και 24 ώρες μετά την πλήρη διάψευση, συνεχίζουν να διακινούν ότι η νέα Υπουργός Πολιτισμού είχε κάποια ανάμιξη με τη δημιουργία και τη διασπορά της πλαστής είδησης.

Τη σκυτάλη πήραν ακροδεξιές φυλλάδες και sites που κατασκεύασαν την «είδηση» ότι για την διευκόλυνση της ανέγερσης του μουσουλμανικού τεμένους στο Βοτανικό κατεδαφίστηκε κάποιος ναός της «Παναγίας Ελευθερώτριας» (για να μην ξεχνιόμαστε, είναι αυτή που απελευθέρωσε τους δύο στρατιωτικούς, μεγάλη η χάρη της), είδηση – επιτομή για κάθε χριστιανοταλιμπάν που σέβεται τον εαυτό του. Μπορεί η Αρχιεπισκοπή να έβγαλε σε ελάχιστες ώρες διάψευση ότι υφίσταται τέτοιος ναός, όμως αυτό δεν πτοεί όσους – όχι μόνο ακροδεξιούς – συνεχίζουν να διακινούν της είδηση κατηγορίας Ελεύθερης Ώρας, πολύ απλά γιατί δεν τους ενδιαφέρει αν είναι αλήθεια όπως και το κοινό τους, που πιστεύει πολύ χειρότερα.

Στην Τουρκία βέβαια, τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα καθώς δίπλα στις κοινές βαλκανικές παραδόσεις έχουν να αντιπαλέψουν τον αυταρχισμό της πολιτικής ηγεσίας και την πίεση των υπερσυντηρητικών θέσεων του πολιτικού ισλάμ. Έτσι μεγάλες τουρκικές εφημερίδες διακινούν ότι οι διακυμάνσεις της ισοτιμίας δολαρίου – λίρας, που έχουν γονατίσει τη χώρα λίγο πριν τη χρεοκοπία, είναι προϊόν συνομωσίας, επιχείρημα που χρησιμοποίησε περίπου και ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος.

Το πιο απολαυστικό όμως είναι το επιχείρημα αθρογράφου μεγάλης φιλοκυβερνητικής εφημερίδας (μόνο τέτοιες υπάρχουν). Εν έτει 2018 η Sabah αναφέρει στα σοβαρά ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να ψεκάσουν με βόμβες gay την Τουρκία αλλάζοντας τις σεξουαλικές προτιμήσεις των Τούρκων!

Η κάθε χώρα έχει τελικά τα fake news αλλά και τους «ψεκασμένους» που της αξίζουν…

Πηγή: tvxs.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και κεραυνοί την Παρασκευή – Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Καιρός έκτακτο δελτίο

Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και κεραυνοί την Παρασκευή – Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Δύσκολες θα είναι οι καιρικές συνθήκες σε πολλές περιοχές της χώρας την Παρασκευή και το…

Αναστάσης Μανιουδάκης: Να υπάρξει Δικαιοσύνη για την αστυνομική δολοφονία του πατέρα μου (video)

Μανιου

Αναστάσης Μανιουδάκης: Να υπάρξει Δικαιοσύνη για την αστυνομική δολοφονία του πατέρα μου (video)

«Η απώλεια του οπτικοακουστικού υλικού οφείλεται σε απόρριψη του αιτήματος της οικογένειας από τον Εισαγγελέα»,…

Βραζιλία: Eίχε πεθάνει δύο ώρες πριν ο 68χρονος που τον πήγε νεκρό στην τράπεζα η ανιψιά του για δάνειο 3.000 ευρώ (video)

Βραζιλία

Βραζιλία: Eίχε πεθάνει δύο ώρες πριν ο 68χρονος που τον πήγε νεκρό στην τράπεζα η ανιψιά του για δάνειο 3.000 ευρώ (video)

«Θείε με ακούς; Πρέπει να υπογράψεις. Δεν μπορώ να υπογράψω για σένα», φαινόταν να λέει…