Newsroom

Newsroom

Κατερρίφθη Ισραηλινό μαχητικό F16 από συριακά πυρά

Ένα ισραηλινό μαχητικό αεροπλάνο F16 συνετρίβη στο Ισραήλ και ο ένας από τους πιλότους του τραυματίσθηκε σοβαρά σήμερα, αφού δέχθηκε πυρά της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας ενώ πραγματοποιούσε πλήγματα εναντίον «ιρανικών στόχων» στη γειτονική Συρία.

5a7e94041dc524cc518b456b

Το F16 έπεσε στο βόρειο Ισραήλ, όμως στρατιωτικός εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε αν το αεροσκάφος επλήγη πράγματι από αντιαεροπορικά πυρά ή αν έπεσε λόγω βλάβης.

Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που ο ισραηλινός στρατός ανακοινώνει ανοικτά πως επιτέθηκε εναντίον «ιρανικών στόχων» στη Συρία, από το 2011 που άρχισε ο πόλεμος στη γειτονική χώρα, όπου το Ιράν βοηθάει στρατιωτικά το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Οι εχθροπραξίες φαίνεται πως συνεχίζονται. Το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε πως η αντιαεροπορική άμυνα απώθησε μερικές ώρες αργότερα μια νέα επίθεση της ισραηλινής αεροπορίας κοντά στην πρωτεύουσα Δαμασκό.

Η κλιμάκωση άρχισε μέσα στη νύχτα με την αναχαίτιση από τον ισραηλινό στρατό πάνω από το ισραηλινό έδαφος ενός μη επανδρωμένου αεροπλάνου που το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι είναι ιρανικό.

Ανησυχεί το ρωσικό ΥΠΕΞ

Σοβαρές ανησυχίες από τις τελευταίες επιθέσεις και εξελίξεις στην Συρία, εκφράζει το ρωσικό υπουργείο των Εξωτερικών.

Η ρωσική διπλωματία καλεί όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και ν’ αποφύγουν την κλιμάκωση της έντασης, ενώ τονίζει πως όλες οι χώρες της περιοχής θα πρέπει να σεβαστούν την κυριαρχία της Συρίας, αλλά και την εδαφική της ακεραιότητα.

Το ρωσικό υπουργείο των Εξωτερικών δηλώνει πως οποιεσδήποτε απειλές κατά της ασφάλειας των Ρώσων στρατιωτών στην Συρία, είναι απαράδεκτες.

Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, νωρίτερα σήμερα και μετά την επίθεση της χώρας σε ιρανικούς στόχους στη Συρία και την κατάρριψη ισραηλινού F16 από συριακά πυρά, δήλωσε πως το Ισραήλ δεν επιδιώκει μία κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

“Είμαστε έτοιμοι και ικανοί να προκαλέσουμε ένα βαρύ πλήγμα σε όποιον μας επιτίθεται. Ωστόσο, δεν επιδιώκουμε την κλιμάκωση της έντασης. Αυτό, ήταν μία αμυντική ενέργεια, που προκλήθηκε από μια επιθετική ενέργεια του Ιράν. Υπερασπιζόμαστε τον εναέριο χώρο μας, την κυριαρχία μας και τους πολίτες μας,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός εκπρόσωπος, αναφερόμενος σε πλήγματα που επέφερε η πολεμική μηχανή του Ισραήλ σε ιρανικό στόχο στη Συρία, από τον οποίο φέρεται να εκτοξεύθηκε μη επανδρωμένο αεροσκάφος προς τον ισραηλινό εναέριο χώρο. Η ισραηλινή επίθεση έπληξε και άλλους 11 στόχους που σχετίζονταν με το Ιράν, αλλά και τις συριακές δυνάμεις, στο έδαφος της Συρίας.

Αποχώρηση των ενόπλων ομάδων από τη ζώνη αποκλιμάκωσης ζητά το Ισραήλ

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Μόσχα δήλωσε σήμερα ότι οι ομάδες της οργάνωσης Χεζμπολάχ που έχουν την υποστήριξη του Ιράν και οι σιίτες μουσουλμάνοι ένοπλοι, πρέπει ν’ αποχωρήσουν άμεσα από την ζώνη αποκλιμάκωσης στα νότια της Συρίας, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

“Προτιμούμε να συνομιλούμε για την υλοποίηση διαφορετικών συμφωνιών στις ζώνες αποκλιμάκωσης. Στην περίπτωσή μας, για το Νότο, στα σύνορα με το Ισραήλ. Ειδικότερα, κάθε παρουσία ιρανικών ομάδων, ομάδων της Χεζπολάχ, αλλά και σιιτών ενόπλων, πρέπει άμεσα ν’ αποκοπεί,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χάρι Κόρεν, πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ρωσία.

Μελέτη: Μήπως τα ακραία σχόλια εναντίον της έρχονται από τη ΝΔ; – Οι αναρτήσεις της Λίνας Κλείτου

InCollage 20240419 160043944

Μελέτη: Μήπως τα ακραία σχόλια εναντίον της έρχονται από τη ΝΔ; – Οι αναρτήσεις της Λίνας Κλείτου

«Mε την όψιμη μεταγραφή με τις άλλοτε βαρύνουσες πολιτικές δηλώσεις για το πώς τρώει φαλλούς…

Σάμος: Τρόμος στο νησί καθώς έσπασε ρήγμα που δεν είχε σπάσει το 2020 – Σύσταση να αποφεύγονται κτίρια με βλάβες (Video)

image 1 1

Σάμος: Τρόμος στο νησί καθώς έσπασε ρήγμα που δεν είχε σπάσει το 2020 – Σύσταση να αποφεύγονται κτίρια με βλάβες (Video)

Σύμφωνα με την ΕΡΤ δεν έχει αναφερθεί καμία ζημιά σε κτίρια του νησιού, ενώ, όπως…

Κωνσταντίνος Τζολάκης: Η συγκινητική αγκαλιά με τον πατέρα του μετά τα πέναλτι με τη Φενέρ (video)

Καταγραφή 26

Κωνσταντίνος Τζολάκης: Η συγκινητική αγκαλιά με τον πατέρα του μετά τα πέναλτι με τη Φενέρ (video)

Μια αρκετά φορτισμένη στιγμή για τον πρωταγωνιστή της πρόκρισης του Ολυμπιακού

Λαζόπουλος: “Τα έχωσε” σε Αυτιά – «Πόσα χιλιόμετρα γλείψιμο έχει κάνει η γλώσσα του» (video)

InCollage 20240419 145031854

Λαζόπουλος: “Τα έχωσε” σε Αυτιά – «Πόσα χιλιόμετρα γλείψιμο έχει κάνει η γλώσσα του» (video)

«Σηκωνόταν χαράματα για να στηρίξει την κυβέρνηση. Δεν προχώρησε καθόλου σαν άνθρωπος», ανέφερε ο Λάκης…