Κατέπεσε το στημένο κατηγορητήριο – Ομόφωνα αθώα τα μέλη του Ρουβίκωνα για τη δολοφονία Χαμπίμπι

Η εισαγγελέας χαρακτήρισε «αναξιόπιστη» την κατάθεση της βασικής μάρτυρα κατηγορίας και πρόσθεσε πως αν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη κατάθεση, «ίσως αυτή η δικογραφία να είχε μπει στο αρχείο».

5413786

Ομόφωνα αθώα κρίθηκαν από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών τα μέλη του Ρουβίκωνα, Γιώργος Καλαϊτζίδης και Νίκος Ματαράγκας, για την υπόθεση δολοφονίας του Αιγύπτιου εμπόρου ναρκωτικών, γνωστού ως «Χαμπίμπι», στα Εξάρχεια το 2016.

Κατά την αγόρευσή της η εισαγγελέας αποδόμησε τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και της ηθικής αυτουργίας σε αυτή, υποστηρίζοντας πως δεν προέκυψαν στοιχεία που να εμπλέκουν τους δύο κατηγορούμενους.

Παράλληλα χαρακτήρισε «αναξιόπιστη» την κατάθεση της βασικής μάρτυρα κατηγορίας και πρόσθεσε πως αν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη κατάθεση, «ίσως αυτή η δικογραφία να είχε μπει στο αρχείο».

Δείτε επίσης: Καταρρέει το κατηγορητήριο για τα δύο μέλη του Ρουβίκωνα – Μάρτυρας κατηγορίας: Από την ΕΛΑΣ «μου είπαν ότι θα με βοηθήσουν αν τους βοηθήσω»

«Αυτή η κατάθεση χαρακτηρίστηκε χειραγωγούμενη, πειθαναγκάστηκε σε αυτή την κατάθεση, η ίδια αμφισβητήθηκε διότι αναίρεσε όσα είχε πει. Δεν μπορώ να την καταλάβω, δείχνει μια έλλειψη σοβαρότητας, προσπάθησα να βρω αν υπάρχει κάτι πίσω από αυτό, όμως παραμένει γεγονός ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη μάρτυρας. Αν δεν υπήρχε, ίσως αυτή η δικογραφία να είχε μπει στο αρχείο», είπε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας.

Σε κάθε περίπτωση, εξήγησε ότι η κατηγορία της ηθικής αυτουργίας δεν προέκυψε, αφού δεν αποδείχθηκε η πειθώ και η φορτικότητα που απαιτείται σύμφωνα με την Ποινικό Κώδικα για να πείσει τον φυσικό αυτουργό να τελέσει την πράξη. Οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα με την εισαγγελέα, «έχουν σαν ιδανικό να αποκαταστήσουν μια τάξη όπως εκείνοι το εννοούν, να εξαρθρώσουν το έγκλημα, θεωρούν ότι είναι λαϊκοί ήρωες που θέλουν να διώξουν το οργανωμένο έγκλημα από την περιοχή», καταλήγοντας: «Θα ήθελα να υπερισχύει η πεποίθηση ότι όταν ο πολιτισμός και η ειρήνευση κερδίζουν έδαφος, τότε χάνει έδαφος η διακίνηση».

Αναφορικά με το θύμα, η εισαγγελέας έκανε λόγο για έναν άνθρωπο που πουλούσε ναρκωτικά τρομοκρατώντας τη γειτονιά των Εξαρχείων. «Αυτό το λαθος αποδείχτηκε μοιραίο όταν επιτέθηκε σε αναρχικούς» υποστήριξε.

Κατά τη δευτερολογία της η εισαγγελέας έκανε λόγο για «πράγματα που ειναι θολά» και «πίσω από τις πόρτες» ενώ σημείωσε ότι «η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο χωρίς ενδείξεις όντως, αλλά υπήρχε αυτή η κατάθεση που δεν είχε αποδομηθεί και το πολιτικο κείμενο ανάληψης ευθύνης».

«Αν ήταν να καταδικαστούν όλα τα κανάλια θα ήταν εδώ»

Στις αγορεύσεις τους οι συνήγοροι υπεράσπισης  Άννυ Παπαρρούσου και Κώστας Παπαδάκης, τόνισαν ότι αφενός δεν υπήρξε σε καμία φάση της διαδικασίας τεκμηρίωση που να προκύπτει από τα πραγματικά περιστατικα και έκαναν λόγο για ένα ξεκάθαρο πολιτικό σχέδιο στο οποίο εντάσσεται η εξύφανση μιας δικογραφίας που έπρεπε να είχε μείνει στο αρχείο, αλλά ανασύρθηκε όταν φύσηξε ούριος πολιτικός άνεμος.

«Αν ήταν να καταδικαστούν θα ήταν όλα τα κανάλια εδώ. Δεν καλύπτουν τα ρεπορτάζ γιατί εκτίθεται ο μηχανισμός που συνέβαλε στη διαδικασία αυτή», είπε κατά την αγόρευσή του ο Κώστας Παπαδάκης.

Οι δικηγόροι τόνισαν την κατάπτυστη συνεργασία κρατικών υπαλλήλων, κρατουμένων που βρίσκονταν σε ομηρία, με το κύκλωμα του εμπορίου ναρκωτικών, οι οποίοι έδρασαν υπό την προστασία των πολιτικών παραγόντων που μερίμνησαν ώστε να φτάσει αυτή η υπόθεση στο ακροατήριο.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους, η διαδικασία απέδειξε μόνο την ενοχή όσων έστησαν αυτή τη σκευωρία, για κατάχρηση εξουσίας, κατά το άρθρο 239ΠΚ, και καθόλου την ενοχή των κατηγορουμένων.

«Δεν είναι δυνατόν να θεωρούμε ότι δεν είναι κατάχρηση εξουσίας η διεξαγωγή μιας τέτοιας δίκης, η ομηρία δύο ανθρώπων για τόσα χρόνια και η πολιτική διαπόμπευσή τους» σχολίασαν οι δικηγόροι.

«Άσε τα σκυλιά να γαβγίζουν τα άλογα θα περάσουν»

Με την ανακοίνωση της απόφασης το κοινό ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Σε δήλωσή του νωρίτερα ο Νίκος Ματαράγκας είπε: «Η δίωξη είναι εξαρχής πολιτική. Αποδομήθηκε. Περιμέναμε τέσσερα χρόνια για κάτι που ήταν προφανές από την αρχή. Μιλάμε για πολιτικές αποφάσεις».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Καλαϊτζίδης σημειωσε: «Είναι τιμή μου που δώσαμε μάχη κατά των ναρκωτικών και την οποία θα συνεχίσουμε να δίνουμε. Δόξα και τιμή στον Ρουβικωνα. Άσε τα σκυλιά να γαβγίζουν τα άλογα θα περάσουν».

«Κατέρρευσε ακόμα μία σκευωρία των κρατικων αρχών. Το ζήτημα που μας απασχολεί είναι το πως έφτασε αυτή η δικογραφία στο δικαστήριο με αυτα τα στοιχεια ενω δεν επρεπε καν να απασχολήσει τις δικαστικές αρχες. Οι κατηγορούμενοι φυσικά κρίθηκαν αθώοι, αυτο φαινοταν απο την αρχή. Δεν υπήρχε κανένα στοιχείο, ήταν μια στοχευμένη ενέργεια των αρχων η οποια εντάσσεται σε ένα γενικότερο πολιτικό σχέδιο, που αφορά τον αναρχικό χώρο. Η συγκεκριμένη στόχευση εναντιον πολύ συγκεκριμένων ανθρώπων αφορά μια γενικότερη πολιτική, που εχει στοχο τον εξοβελισμό του πολιτικου λογου και καθε πολιτικης δραστηριότητας από την περιοχή των εξαρχειων αλλά και γενικότερα», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το την πανηγυρική αθώωση των εντολέων της, η συνήγορος Άννυ Παπαρούσου.

Με τη σειρά του ο Κώστας Παπαδάκης δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Όπως προοιωνιζόταν από την αρχική εξέλιξη της δίκης και τη ροή του αποδεικτικού υλικού επρόκειτο για μια δικογραφία στημένη  μέσα από μια κατάπτυστη σκευωρία ασφαλίτικων  δυνάμεων και εμπόρων ναρκωτικών σε βάρος δυο κατηγορουμένων που εκείνο που τους ενέπλεξε στην κατηγορία ήταν η αντιπαλότητα τους  και με τους δύο αυτους μηχανισμούς.

Η δίκη κατέληξε σε μια πανηγυρική και ομόφωνη αθώωση των δυο κατηγορουμένων μετά και από την αθωωτική εισαγγελική πρόταση. Πράγμα που σημαίνει ότι ήδη η απόφαση αυτή είναι τελεσιδικη. Παραμένει το ερώτημα γιατί στήθηκε αυτή η δικογραφία γιατι παρεμεινε για πολλά χρόνια στα αρχεια της αστυνομίας και δεν διαβιβαζόταν στον εισαγγελέα και για ποιο λογο κατευθύνθηκε στο ακροατήριο ενω επρεπε να μπει στο αρχειο. Απαντηση προφανώς δίνουν οι κυβερνητικές πιέσεις που εκπορεύονται από τα ανωτατα κυβερνητικά κλιμάκια για διωξη και τιμωρία των μελων του ρουβικωνα που όμως και αυτή τη φορά επεσαν στο κενο.

Παραμένει ερώτημα επίσης το αν θα αναζητηθούν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες σε εκείνους που έστησαν τη δικογραφία, πέτυχαν με εκβιαστικά μέσα την καταθεση μαρτυρων και τη διωξη αθωων, υπέπεσαν σε κατάχρηση εξουσίας και που αν εξακολουθήσουν να αφήνονται ελεύθεροι θα σκοτώνουν κι άλλους Σαμπάνιδες τις επόμενες ημέρες έχοντας πολιτική κάλυψη από όλα τα κυβερνητικά κλιμάκια».

Νίσυρος: Περισσότερα από 6 παιδιά κατήγγειλαν κακοποίηση – «Έπεσα σε παγίδα»…λέει ο αρχαιοφύλακας (Video)

2579781

Νίσυρος: Περισσότερα από 6 παιδιά κατήγγειλαν κακοποίηση – «Έπεσα σε παγίδα»…λέει ο αρχαιοφύλακας (Video)

«Ξεπεράστηκαν φόβοι και ντροπές και άρχισαν να μιλάνε» ανέφερε ο διευθυντής του Γυμνασίου – Λυκείου Νισύρου,…

Τρελάθηκε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ με την πρόκριση του Ολυμπιακού: «Τρία πέναλτι έπιασε ο άτιμος ο Τζολάκης» (video)

ΕΡΤ

Τρελάθηκε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ με την πρόκριση του Ολυμπιακού: «Τρία πέναλτι έπιασε ο άτιμος ο Τζολάκης» (video)

«Ο Μεντιλίμπαρ έχει αποδείξει ότι έχει το κοκαλάκι της νυχτερίδας», είπε ο Κώστας Παπαδόπουλος μιλώντας…

Άννα Ελεφάντη: Η οργισμένη ανάρτηση για Πορτοσάλτε και Οικονόμου – «Ως εδώ!» (video)

Καταγραφή 25

Άννα Ελεφάντη: Η οργισμένη ανάρτηση για Πορτοσάλτε και Οικονόμου – «Ως εδώ!» (video)

«Η τακτική της δολοφονίας χαρακτήρων από τα φερέφωνα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν θα περάσει», αναφέρει…