Newsroom

Newsroom

Κατέλαβαν το στρατηγείο του Καντάφι

-ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ Η ΤΡΙΠΟΛΗ Το στρατηγείο του Λίβυου ηγέτη κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους οι αντικαθεστωτικοί, μετά από…

-ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ Η ΤΡΙΠΟΛΗ
Το στρατηγείο του Λίβυου ηγέτη κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους οι αντικαθεστωτικοί, μετά από πολύωρη μάχη με τους εναπομείναντες εκεί ενόπλους υποστηρικτές του Μουαμάρ Καντάφι
Οι Λίβυοι εξεγερμένοι “κατέλαβαν” το κτιριακό συγκρότημα Μπαμπ αλ Αζιζίγια, όπου βρίσκεται η κατοικία του Καντάφι στην Τρίπολη, κυβερνητικές εγκαταστάσεις και ένα στρατόπεδο, μετά από πολύωρες μάχες.
Δυνάμεις του Καντάφι αποπειράθηκαν να υπερασπιστούν το οχυρωμένο κτιριακό συγκρότημα, έδρα του καθεστώτος που προσπαθεί να διατηρηθεί στην εξουσία μετά από 42 χρόνια, αλλά η αντίσταση που πρόβαλαν σταμάτησε, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους.

Ένοπλοι εξεγερμένοι και ορισμένοι άοπλοι άμαχοι μπήκαν στο συγκρότημα πανηγυρίζοντας, ενώ άλλοι έσχιζαν πόστερ του Καντάφι, διέλυαν αγάλματα, περιλαμβανομένου ενός που απεικονίζει ένα χέρι να συντρίβει ένα μαχητικό αεροσκάφος, και έπαιρναν όπλα.

Ιαχές και κόρνες οχημάτων ακούγονταν στην περιοχή. Το πού βρίσκεται ο Καντάφι παραμένει άγνωστο.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαιώνει ότι το μεγαλύτερο τμήμα της Τρίπολης έχει τεθεί υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων αλλά χαρακτηρίζει την κατάσταση ρευστή και επικίνδυνη.
Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky TV μετέδωσε ότι πριν την πολιορκία του κτιριακού συγκροτήματος είχε σημειωθεί αεροπορική επιδρομή του NATO ενώ το Al Arabiya ότι μέσα στο κτιριακό συγκρότημα ακούγονταν εκρήξεις και γίνονταν μάχες σώμα με σώμα.
Σύμφωνα με ανταποκριτή του Al Jazeera, οι εξεγερμένοι μαχητές περικύκλωσαν το συγκρότημα και κατόρθωσαν να περάσουν μια από τις πύλες του.
Ο Καντάφι έχει τελειώσει
Τηλεφωνική επικοινωνία για τις εξελίξεις στη Λιβύη είχαν ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, που συμφώνησαν ότι το τέλος της εξουσίας του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι είναι αναπόφευκτο και πλησιάζει.
Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Γαλλικής προεδρίας, οι ΗΠΑ και η Γαλλία “θα συνεχίσουν τη στρατιωτική προσπάθεια” και πρόκειται να παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη στους λίβυους εξεγερμένους έως ότου οι δυνάμεις του Καντάφι παραδοθούν.
Επίσης οι ΗΠΑ και το Παρίσι θα υποστηρίξουν την πραγματοποίηση μιας διεθνούς διάσκεψης σύντομα στο Παρίσι, ώστε να υπάρξει διεθνής στήριξη για την ανοικοδόμηση της χώρας, όπως ανέφερε το ανακοινωθέν από τα Ηλύσια Πεδία.

Οι δύο ηγέτες “είναι ευτυχείς για την αποφασιστική πρόοδο που επιτεύχθηκε στην διάρκεια των τελευταίων ημερών από τις δυνάμεις του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου” των εξεγερμένων, ενώ “εκτιμούν ότι το τέλος του καθεστώτος του Καντάφι είναι πλέον αναπόφευκτο και πλησιάζει”, σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Γαλλικής προεδρίας.
Βρετανία: Δεν έχει έρθει ακόμη το τέλος
Το καθεστώς Καντάφι ζει τις “τελευταίες μέρες του”, αλλά “δεν έχει έρθει ακόμα το τέλος”, προειδοποίησε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ. “Ζουν τις τελευταίες ημέρες τους, αλλά δεν είναι ακόμη το τέλος”, δήλωσε ο Χέιγκ στα τηλεοπτικά δίκτυα BBC και Sky News.
“Νομίζω ότι πρόκειται για μια ιστορική νίκη, το ότι μπόρεσαν να εισέλθουν στο γενικό επιτελείο του”, πρόσθεσε. “Αλλά με τον ίδιο τρόπο, όλοι μάθαμε κατά τους τελευταίους μήνες να μην παρασυρόμεθα από την επικαιρότητα”, είπε, σημειώνοντας ότι “τεράστια προβλήματα” μπορεί ακόμα να προκύψουν.

“Οι σημαντικές προτεραιότητες είναι η διευκόλυνση της σταθεροποίησης της Λιβύης”, πρόσθεσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, επίσης, επικαλούμενος την ανάγκη να “αποδεσμευτούν ορισμένοι από τους πόρους του κράτους της Λιβύης που έχουν παγώσει και να τεθούν στη διάθεση του λιβυκού λαού”.

Ο κ. Χέιγκ είπε επίσης ότι οι “επικίνδυνοι” υποστηρικτές του συνταγματάρχη Καντάφι θα μπορούσαν ακόμη να απειλήσουν την ασφάλεια της χώρας. “Υπάρχουν ακόμα πολλά όπλα σε κυκλοφορία. Η κατάσταση δεν είναι ακόμη ασφαλής στην Τρίπολη και σε πολλά άλλα μέρη της Λιβύης”, υπογράμμισε.
Αίσθηση προκάλεσε η “επανεμφάνιση”
Ο Σαϊφ αλ Ισλάμ, γιος του κρυπτόμενου Συνταγματάρχη, εμφανίστηκε νωρίς το πρωί της Τρίτης στην αλ Μανσούρα, περιοχή όπου βρίσκεται το συγκρότημα του Καντάφι σκορπίζοντας αμφιβολίες για τους ισχυρισμούς των επαναστατών όσον αφορά την έκταση του ελέγχου της πόλης, αλλά και το κατά πόσον η τελική νίκη είναι ζήτημα ωρών.
“Υπάρχει μεγάλη σύγχυση στις τάξεις των αντικαθεστωτικών. Πολλοί αναρωτιούνται εάν υπάρχουν προδότες μέσα στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο”, ανέφερε το αραβικό δίκτυο Al Arabiya.
Μόλις χθες, ο πρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (ΕΜΣ) ανακοίνωνε το τέλος του καθεστώτος ύστερα από την μαζική εισβολή αντικαθεστωτικών στην πρωτεύουσα, πυροδοτώντας πανηγυρισμούς στις ελεύθερες περιοχές της χώρας και σε δεκάδες πρεσβείες της στο εξωτερικό.
“Δεν έχουμε ιδέα πως απέδρασε”
Όμως η μπροστά σε δεκάδες αλαλάζοντες υποστηρικτές του πατρός Καντάφι, επανεμφάνιση του υιού Σαϊφ -τον οποίο ο ανταποκριτής του ΒΒC περιέγραψε ως δυναμικό, γεμάτο αδρεναλίνη και χωρίς ίχνος δηλωτικό αιχμαλωσίας- σκιάζει με βαριές αμφιβολίες τους ισχυρισμούς του ΕΜΣ ότι η Τρίπολη “πέφτει” ή κοντεύει να πέσει στα χέρια των εξεγερμένων. Με μιλιταίρ αλλά όχι στρατιωτική ενδυμασία, ο Σαϊφ μίλησε στους ξένους δημοσιογράφους στο ξενοδοχείο Rixos διαβεβαιώνοντάς τους ότι η Τρίπολη παραμένει σε κυβερνητικά χέρια και ότι ο πατέρας του είναι σώς, αβλαβής και ασφαλής.
Από την πλευρά του ΕΜΣ, ο Γουαχήντ Μπουρσάν (Waheed Burshan) επιμένει: “Είχαμε επιβεβαιώσει τη σύλληψη του Σαϊφ. Δεν έχουμε ιδέα πως απέδρασε. Τώρα αντιμετωπίζουμε κατηγορίες, αμφιβολίες και σύγχυση”.
ΔΠΔ: Μας συγχωρείτε, λάθος
Και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης επιχείρησε σήμερα να διασκεδάσει την σπουδή με την οποία χθες επαλήθευσε τη σύλληψη του Σαϊφ, ανακοινώνοντας ότι ουδέποτε είχε λάβει σχετική επιβεβαίωση από το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο για τη σύλληψη του 39χρονου.
“Δεν είχε υπάρξει καμιά επίσημη επιβεβαίωση από το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο” σημείωσε σήμερα ο Φάντι ελ Αμπντάλα, αξιωματούχος του Δικαστηρίου. Όπως είπε, οι χθεσινές ανακοινώσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου και των εισαγγελέων του ναι μεν έκαναν λόγο για πληροφορίες σύλληψης του Σαΐφ αλ Ισλάμ, αλλά στην προσπάθεια να επιβεβαιωθούν “δόθηκαν διαφορετικές απαντήσεις”, που ήταν “λίγο διφορούμενες”.
Πάντως το γραφείο του εισαγγελέα του Διεθνούς Δικαστηρίου που χθες είχε πιστοποιήσει στο Reuters τις πληροφορίες (από πηγές στη Λιβύη) για τη σύλληψη του Σαΐφ, δεν απάντησε όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη σημερινή εξέλιξη.
Στη Βεγγάζη ο Νταβούτογλου
Εν τω μεταξύ, μέλη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου παραχώρησαν σήμερα κοινή -με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών- συνέντευξη Τύπου στην Βεγγάζη: “Είμαστε στο πλευρό του Μουσταφά Αμπτελ Τζαλίλ (είναι ο πρόεδρος του ΕΜΣ) που έχει ανοίξει το δρόμο για το μέλλον της Λιβύης”, είπε ο Νταβούτογλου.
Ενδείξεις αντίστασης υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της χώρας όπως καταδεικνύει η κατάρριψη από αμερικανικά αεροπλάνα πυραύλου Σκουντ που εκτοξεύθηκε από τη Σύρτη, τη γενέτειρα του Καντάφι.
http://www.ethnos.gr